Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο της Taittinger φέρνει την μαεστρία της Καμπανίας στην Αγγλία

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού και κατασκευής, η δούκισσα του Εδιμβούργου εγκαινίασε και επίσημα το οινοποιείο Domaine Evremond της οικογένειας Taittinger στο Kent στις 26 Σεπτεμβρίου, με τις πόρτες του κελαριού να είναι προγραμματισμένες να ανοίξουν την άνοιξη του 2025.

Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Giovanni Pace και οικοδομημένο από την βρετανική εταιρεία Arkay, το υπερσύγχρονο κτίριο του Domaine Evremond, που κατά τα 2/3 του βρίσκεται κάτω από το έδαφος, αποτελεί το σπίτι του νέου οινοποιείου και ενός κελαριού χωρητικότητας έως και 1,5 εκατ. φιαλών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Ο συνιδρυτής του Domaine Evremond και CEO της εταιρείας Hatch Mansfield, συνεργάτιδας της Taittinger UK, Master of Wine Patrick McGrath, στάθηκε στα σχεδόν 10 χρόνια που χρειάστηκαν για την κατασκευή του οινοποιείου. Το project που φέρει το όνομα του Γάλλου ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας, Charles de Saint-Evremond, λόγω των προσπαθειών του να εισάγει και να προωθήσει την σαμπάνια στην Αγγλία κατά τον 17ο αιώνα, είχε λανσάρει ο Pierre-Emmanuel Taittinger και ο McGrath το 2015.

Ως τοποθεσία επιλέχθηκε το αγρόκτημα Stone Stile Farm στο Chilham του Kent λόγω του terroir του που είναι παρόμοιο με αυτό της Καμπανίας. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 2017 και ο πρώτος τρύγος πραγματοποιήθηκε το 2019, ενώ χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια μέχρι ο παραγωγός να αποκτήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ashford Borough, ώστε να ξεκινήσει να χτίζει το οινοποιείο την άνοιξη του 2022.

Η πρώτη ετικέτα του Domaine Evremond, Classic Cuvee NV, είναι προγραμματισμένη να λανσαριστεί τον ερχόμενο Μάρτιο σε συνδυασμό με το άνοιγμα  του κελαριού στο κοινό.  Παρασκευασμένη από σταφύλια από τα πρώτα αμπέλια του οινοποιείου, πρόκειται για ένα αφρώδες κρασί εσοδείας 80% από την συγκομιδή του 2020 και κατά 20% από αυτήν του 2019. Ζυμώθηκε και ωρίμασε σε ανοξείδωτο χάλυβα, και ωρίμασε σε οινολάσπες για τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο chef de caves της Taittinger, Alexander Ponnavoy, στόχος του νέου εγχειρήματος της εταιρείας είναι να αναδείξει την αίγλη του τοπικού terroir και η δημιουργία αποθεμάτων. Το πρώτο Classic Cuvee είναι ένα μείγμα 55% Pinot Noir, 35% Chardonnay και 10% Pinot Meunier, με τον ξακουστό παραγωγό της Καμπανίας που φημίζεται για τα blends, όπου κυριαρχεί το Chardonnay, να έχει ως στόχο να αυξήσει το μερίδιο Chardonnay στο αγγλικό κρασί της, καθώς τα αμπέλια που είναι αφιερωμένα στην ποικιλία ωριμάζουν περαιτέρω.

Κατά την πρόεδρο της εταιρείας, Vitalie Taittinger το Domaine Evremond αποτελεί ένα σύμβολο φιλίας ανάμεσα στον ξακουστό οίκο της Καμπανίας και τους βρετανούς συνεταίρους της. Ο επικεφαλής των αμπελώνων της Taittinger, Christelle Rinville στάθηκε στην συνεργασία μεταξύ της ομάδας της εταιρείας και των ντόπιων αγροτών που μοιράστηκαν την γνώση του για το έδαφος της περιοχής και την εξειδίκευση τους στην διαχείριση παραθαλάσσιων terroir. Αυτή τη στιγμή το κτήμα του οινοποιείου αποτελείται από 125ha συνολικής έκτασης με τα 60ha εξ αυτών να αποτελούνται από ποικιλίες σταφυλιών, και συγκεκριμένα από Pinot Noir (45%), Chardonnay (45%) και Pinot Meunier (10%).

Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες βιώνουν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό PLOS Climate.

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωΐδιου παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες και τα βλαστικά στάδια που επικρατούν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Κρήτης, και...

REPORTS

Η ποιότητα του επώνυµου κρασιού στην Ελλάδα βαίνει βελτιούµενη µε την απήχησή του στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται. Ωστόσο, οι οινοποιοί στη χώρα µας...

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...