Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον του ευρωπαϊκού οινικού τομέα στο επίκεντρο της ΓΣ της CEEV

Το μέλλον του ευρωπαϊκού οινικού τομέα και η υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού πλάνου για τα επόμενα 5 χρόνια και οι προκλήσεις που προκύπτουν σε παγκόσμια κλίμακα από θέματα που αφορούν στο κρασί και την υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα*.

Για λίγες ημέρες βρέθηκαν στη χώρα μας στελέχη από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές οργανώσεις όπως UMVIN (Γαλλία), FEV (Ισπανία), Federvini (Ιταλία), UIV (Ιταλία), ACIBEV (Πορτογαλία), FFVA (Γαλλία), BVW, (Γερμανία), WKO (Αυστρία), SWA (Σλοβενία), από την παγκόσμια οργάνωση Wine in Moderation, Oenoppia αλλά και στελέχη της GLEVE (Pernod Ricard) για να συζητήσουν για το μέλλον του Ευρωπαϊκού οινικού τομέα.

Αμέσως μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε ημερίδα κύρους με θέμα:  «Οινικός πολιτισμός και επιστήμη στη σύγχρονη κοινωνία». Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (EPP Ελλάδα) και Irène Tolleret (Renew, Γαλλία) και έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και η Δρ Ρένα Κωστή (Πρόεδρος της Επιτροπής “Consumption, Nutrition, and Health”  του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου, στελέχη του Ευρωπαϊκού κλάδου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος διατράνωσε την υποστήριξή της στον οινικό τομέα και αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες ενέργειες που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γενική Γραμματέας ΥΠΑΑΤ  κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη παρότρυνε τον οινικό κλάδο να πρωτοστατήσει σε επίπεδο ενημέρωσης των καταναλωτών για τον οινικό πολιτισμό και την αναγνωρισμένη από την UNESCO μεσογειακή διατροφή, της οποίας αποτελεί βασικό πυλώνα. Αναφέρθηκε δε στην μάχη που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο για να επισημανθεί η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς από την κανονική κατανάλωση αλκοόλ.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι δύο Πρόεδροι των Οργανώσεων της CEEV, κος Mauricio Gonzalez Gordon και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Δρ. Γιάννης Βογιατζής. Ειδικότερα,  ο Πρόεδρος της CEEV αναφέρθηκε στα κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα και στη σημασία της διατήρησης της οινικής παράδοσης από γενιά σε γενιά.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής, αναφέρθηκε στην αρχέγονη οινική παράδοση της χώρας μας, που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και χιλιετίες αλλά και στη δέσμευση του τομέα να καταπολεμήσει την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, προάγοντας ταυτόχρονα τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό πολιτισμό.

Αξίζει να γίνει αναφορά στην παρουσίαση του Δρ. Παναγιωτάκου ο οποίος τόνισε ότι μόνο εάν ληφθούν υπόψιν, μεταξύ άλλων παραγόντων, ο τρόπος κατανάλωσης και οι συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου μπορούν να ληφθούν αξιόπιστα αποτελέσματα για το κατά πόσο η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία. Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Γ.Σ., ο Γενικός Διευθυντής της CEEV και συντονιστής της ημερίδας κύρους, Δρ. Ignacio Gonzalez Recarte ξεχώρισε ως βασικό συμπέρασμα της διοργάνωσης ότι ο Ευρωπαϊκός οινικός κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί αλλά και να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της Κοινωνίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τα οινοποιεία Παπαγιανάκου και Οινότρια Γη για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία των Επιτροπών και της Γενικής Συνέλευσης της CEEV καθώς και τα οινοποιεία Σεμέλη Οινοποιητική και Κτήμα Σκούρα για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στα μέλη της CEEV στο πλαίσιο εξοικείωσής τους με τον Ελληνικό αμπελώνα.

 

*Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της (CEEV) στην Αθήνα έγινε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ιδρυτικό μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...