O λόγος είναι ότι το υψόμετρο όπου ευδοκιμεί (850 μέτρα) έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούνται χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως η οξύτητα, ενώ μπορεί να παρουσιάσει αρκετά περίπλοκο χαρακτήρα. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Παπαργυρίου «το Ζακυνθινό είναι μία ποικιλία, από την οποία είχαμε περιορισμένα δείγματα έως τώρα. Ωστόσο από τις πρώτες δοκιμές που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε ότι είναι μία ποικιλία με προοπτική, καθώς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κρασί φαγητού. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ποικιλίες που παραδοσιακά καλλιεργούνται στην περιοχή όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό, οι οποίες και από πλευράς ποιότητας αλλά και από πλευράς ζήτησης, δεν θα μπορούσαν να ευνοήσουν την παραγωγή τους. Αυτό που αναζητούμε από το Ζακυνθινό, είναι ένα κρασί με περισσότερο σώμα από το Γουστολίδι που ήδη παράγουμε κρασί και την δυνατότητα παλαίωσης σε βάθος χρόνου».
Η φύτευση του Ζακυνθινού έγινε στα 850 μέτρα με στόχο την αργή ωρίμανση του καρπού και τη διατήρηση της οξύτητας, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν σε αυτό το υψόμετρο. «Για παράδειγμα οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν στο συγκεκριμένο ορεινό αμπέλι τους 35 βαθμούς, ενώ κατά τις βραδινές ώρες μειώνονται ακόμα και στους 19 βαθμούς. Ταυτόχρονα με το Ζακυνθινό δεν είχαμε πρόβλημα με την ονομασία, σε αντίθεση με ποικιλίες όπως η Ρομπόλα, η οποία είναι συνιστώμενη από το κράτος ως ποικιλία, ωστόσο η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση της ονομασίας “Ρομπόλα”», εξηγεί ο οινοποιός.
Οι αποδόσεις
Το Ζακυνθινό υπολογίζεται ότι θα δώσει περίπου 700-800 κιλά ανά στρέμμα, ενώ τα αμπέλια είναι ξηρικά και δεν ποτίζονται. Θυμίζουμε ότι στις ερυθρές ποικιλίες οι αποδόσεις του Κτήματος κινούνται κάτω από τα 500 κιλά όπου παράγει το Μαυρόστυφο, το Syrah, τη Μαυροδάνη, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το το Nebiolo.
Στα νέα αμπέλια έρχονται να προστεθούν 5 στρέμματα Γουστολιδι, μία ποικιλία των Επτανήσων, που χρησιμοποιείται στο κρασί «Cuvee Helene». Ήδη το Γουστολίδι που έχει παρουσιάσει το Κτήμα Παπαργυρίου έχει δείξει θετικά δείγματα τα τελευταία δύο χρόνια σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.
Επιπλέον ο οινοποιός φύτεψε ακόμα 15 στρέμματα Μαυροστυφο, την πελοποννησιακή ποικιλία που εξάγει σε αρκετές χώρες του κόσμου με την ετικέτα «The Unique Mavrostyfo». Το Μαυρόστυφο είναι μία ποικιλία που καλλιεργείται τα τελευταία 8 χρόνια. Η υφιστάμενη παραγωγή δεν κάλυπτε τη ζήτηση, γι’ αυτό και προστέθηκαν επιπλέον στρέμματα.
Τα αμπέλια που φυτεύτηκαν πέρυσι και φέτος θα μπουν σε παραγωγή θα δώσουν αποτελέσματα κατά τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Κύριες παραγόμενες λευκές ποικιλίες για το Κτήμα Παπαργυρίου είναι το Μοσχούδι με Ασύρτικο (2/3 μοσχούδι και 1/3 ασύρτικο). Επίσης παράγει το Γουστολίδι, το Riesling και προσεχώς το Ζακυνθινό, αλλά και ετικέτες όπως το “Le Roi des Montagnes” από όψιμα τρυγημένο Ασύρτικο. Επίσης διαθέτει το λευκό κρασί “Le Vigneron Grec” που έχει χαρακτηριστικά ενός orange οίνου, με αρώματα από Μοσχάτο, καθότι παράγεται με ζύμωση του Ασύρτικου με τις φλούδες του Μοσχάτου.