Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, βασίζεται σε ηθική, οικολογική και πνευματική προσέγγιση γεωργίας

Οι διαφορές μεταξύ των βιοδυναμικών κρασιών και φυσικών κρασιών, συναντάται κυρίως στις μεθόδους πιστοποίησης και καλλιέργειας.

Ο τίτλος «φυσικά κρασιά» δεν συνοδεύεται από κάποιο συγκεκριμένο ορισμό ή σύνολο κανόνων, πιστοποιήσεων και πρακτικών που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή του, ενώ έλεγχος που ασκείται επίσης, για την υιοθέτηση του χαρακτηρισμού αυτού σε μια ετικέτα είναι μηδαμινός .

Από την άλλη, έχουμε τα βιοδυναμικά κρασιά, που για να «κερδίσουν» την πιστοποίηση αυτή, χρειάζεται χρόνος κατά τον οποίο οι προβλεπόμενες πρακτικές θα εφαρμοστούν τόσο στα αμπέλια όσο και στην οινοποίηση.

Μεταξύ βιοδυναμικών και βιολογικών κρασιών, οι διαφορές είναι λιγότερες, με την πρώτη κατηγορία να επικεντρώνεται περισσότερο στην οινοποίηση βιολογικών σταφυλιών και στην αποφυγή της χρήσης θειώδους. Τα βιοδυναμικά κρασιά αποτελούν μέρος του κινήματος της βιολογικής οινοποίησης, αλλά με αυστηρότερους κανόνες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στον αμπελώνα, το οποίο τελικά οδηγεί στο να μπορεί ο αμπελώνας να φροντίζει τον εαυτό του, στόχος της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Η επιστήμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας, βασίζεται σε μια ηθική, οικολογική αλλά και πνευματική προσέγγιση γεωργίας ώστε να παραχθεί το προϊόν, τη λεγόμενη βιοδυναμική θεωρία. Βασικό συστατικό της θεωρίας είναι η πλήρης αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και η αντιμετώπισή τους ως «ενιαία οντότητα», με απαγορευτικά προϊόντα τα σκευάσματα, αντικαθιστώντας τα με κομπόστ και φυσικά υλικά.

Ένα χαρακτηριστικό ακόμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι το ομώνυμο ημερολόγιο, του Rudolf Steiner (τον ιδρυτή της βιοδυναμικής προσέγγισης στη γεωργία). Σύμφωνα με αυτό, οι καλλιεργητές καλούνται να ακολουθήσουν τα βήματα που προτείνει την κάθε μέρα του χρόνου ο ειδικός, ώστε να ισομοιράζονται  οι αμπελουργικές εργασίες, και όταν αυτό απαιτείται να ξεκουράζοντια, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Συχνά εφαρμόζονται τα λιπάσματα από κέρατα βοοειδών με κοπριά, που θάβονται στο έδαφος και λειτουργούν μετέπειτα ως λίπασμα. Παράγοντας που επηρε΄ζει πολύ τα πρέμνα, σύμφωνα με την επιστήμη είναι και η φάση της σελήνης, αφού  δίνεται μεγάλη προσοχή στο κατά πόσο αυτή επιδρά θετικά ή αρνητικά στις καλλιέργειες.

Στη γεύση, από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια «κοινή γεύση» ή στυλ κρασιού κατά τα οποία ένα κρασί είναι βιοδυναμικό. Ακόμα κι αν ο στόχος του αποτελέσματος τέτοιων καλλιεργειών είναι η έκφραση του Terroir, και η μοναδικότητα, ο κάθε οίνος είναι ξεχωριστός και οι ζυμώσεις διαφέρουν, ειδικά όταν αυτές αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν μερικοί αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί που εφαρμόζουν τη μέθοδο της βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας, σε διάφορες οινοπαραγωγικές ζώνες. Προϋπόθεση για την πιστοποίηση από την ανάλογη εταιρία Demeter είναι η πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό 834/2007. Συνήθως οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο πλήρες βιολογικό στάδιο όταν ξεκινούν τη μετατροπή στην βιοδυναμική γεωργία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος. Η ταυτόχρονη μετατροπή σε βιολογική & βιοδυναμική γεωργία είναι επίσης εφικτή.

Mε υλικό από winesofgreece.gr & club enologique.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...