Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, βασίζεται σε ηθική, οικολογική και πνευματική προσέγγιση γεωργίας

Οι διαφορές μεταξύ των βιοδυναμικών κρασιών και φυσικών κρασιών, συναντάται κυρίως στις μεθόδους πιστοποίησης και καλλιέργειας.

Ο τίτλος «φυσικά κρασιά» δεν συνοδεύεται από κάποιο συγκεκριμένο ορισμό ή σύνολο κανόνων, πιστοποιήσεων και πρακτικών που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή του, ενώ έλεγχος που ασκείται επίσης, για την υιοθέτηση του χαρακτηρισμού αυτού σε μια ετικέτα είναι μηδαμινός .

Από την άλλη, έχουμε τα βιοδυναμικά κρασιά, που για να «κερδίσουν» την πιστοποίηση αυτή, χρειάζεται χρόνος κατά τον οποίο οι προβλεπόμενες πρακτικές θα εφαρμοστούν τόσο στα αμπέλια όσο και στην οινοποίηση.

Μεταξύ βιοδυναμικών και βιολογικών κρασιών, οι διαφορές είναι λιγότερες, με την πρώτη κατηγορία να επικεντρώνεται περισσότερο στην οινοποίηση βιολογικών σταφυλιών και στην αποφυγή της χρήσης θειώδους. Τα βιοδυναμικά κρασιά αποτελούν μέρος του κινήματος της βιολογικής οινοποίησης, αλλά με αυστηρότερους κανόνες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στον αμπελώνα, το οποίο τελικά οδηγεί στο να μπορεί ο αμπελώνας να φροντίζει τον εαυτό του, στόχος της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Η επιστήμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας, βασίζεται σε μια ηθική, οικολογική αλλά και πνευματική προσέγγιση γεωργίας ώστε να παραχθεί το προϊόν, τη λεγόμενη βιοδυναμική θεωρία. Βασικό συστατικό της θεωρίας είναι η πλήρης αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και η αντιμετώπισή τους ως «ενιαία οντότητα», με απαγορευτικά προϊόντα τα σκευάσματα, αντικαθιστώντας τα με κομπόστ και φυσικά υλικά.

Ένα χαρακτηριστικό ακόμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι το ομώνυμο ημερολόγιο, του Rudolf Steiner (τον ιδρυτή της βιοδυναμικής προσέγγισης στη γεωργία). Σύμφωνα με αυτό, οι καλλιεργητές καλούνται να ακολουθήσουν τα βήματα που προτείνει την κάθε μέρα του χρόνου ο ειδικός, ώστε να ισομοιράζονται  οι αμπελουργικές εργασίες, και όταν αυτό απαιτείται να ξεκουράζοντια, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Συχνά εφαρμόζονται τα λιπάσματα από κέρατα βοοειδών με κοπριά, που θάβονται στο έδαφος και λειτουργούν μετέπειτα ως λίπασμα. Παράγοντας που επηρε΄ζει πολύ τα πρέμνα, σύμφωνα με την επιστήμη είναι και η φάση της σελήνης, αφού  δίνεται μεγάλη προσοχή στο κατά πόσο αυτή επιδρά θετικά ή αρνητικά στις καλλιέργειες.

Στη γεύση, από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια «κοινή γεύση» ή στυλ κρασιού κατά τα οποία ένα κρασί είναι βιοδυναμικό. Ακόμα κι αν ο στόχος του αποτελέσματος τέτοιων καλλιεργειών είναι η έκφραση του Terroir, και η μοναδικότητα, ο κάθε οίνος είναι ξεχωριστός και οι ζυμώσεις διαφέρουν, ειδικά όταν αυτές αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν μερικοί αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί που εφαρμόζουν τη μέθοδο της βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας, σε διάφορες οινοπαραγωγικές ζώνες. Προϋπόθεση για την πιστοποίηση από την ανάλογη εταιρία Demeter είναι η πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό 834/2007. Συνήθως οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο πλήρες βιολογικό στάδιο όταν ξεκινούν τη μετατροπή στην βιοδυναμική γεωργία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος. Η ταυτόχρονη μετατροπή σε βιολογική & βιοδυναμική γεωργία είναι επίσης εφικτή.

Mε υλικό από winesofgreece.gr & club enologique.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...