Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τι έδειξαν οι μετρήσεις σε 30 ποικιλίες αμπέλου για αντοχή στην ξηρασία

Οι αμπελοοινικές περιοχές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν πρόσφατα έντονες και συχνές ξηρασίες και καύσωνες…

Σε αυτό το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και το INRAE ​​έχουν μελετήσει την αντοχή στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου. Τόνισαν μια μεγάλη μεταβλητότητα ευπάθειας μεταξύ των ποικιλιών σταφυλιού και προσδιόρισαν τις αμπελουργικές περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, 12 Μαΐου στο περιοδικό Scientific Reports.

Για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μετρήσει την αντοχή στην ξηρασία των 30 πιο ευρέως καλλιεργούμενων ποικιλιών σταφυλιού στον κόσμο.

Ένα μέτρο που κατέστη δυνατό με την ανάπτυξη του Megacavitron, μιας πρωτότυπης συσκευής που διατίθεται στην επιστημονική πλατφόρμα Phénobois στην πανεπιστημιούπολη του Μπορντό (INRAE, Πανεπιστήμιο του Μπορντό).

Η μελέτη αυτή κατέστησε δυνατό τον χαρακτηρισμό της αντοχής στην ξηρασία του αγγειακού συστήματος της αμπέλου και, συνεπώς, τον εντοπισμό των αμπελώνων που κινδυνεύουν περισσότερο στην προοπτική μιας παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια.

Οι συγγραφείς δείχνουν ότι υπάρχουν οινοπαραγωγικές περιοχές σε κίνδυνο σε κάθε περιοχή του κόσμου, ανεξάρτητα από το κλίμα στο οποίο λειτουργούν. Μεταξύ των ποικιλιών αμπέλου που μετρήθηκαν, οι υβριδικές ποικιλίες αμπέλου, όπως οι Floréal, Vidoc και Voltis, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ξηρασία.

Εάν αυτές οι ποικιλίες έχουν βελτιωθεί γενετικά για να μειωθεί σημαντικά η ευαισθησία τους σε ασθένειες, αυτή η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη χρήσης μιας ολοκληρωμένης και πολυπαραγοντικής προσέγγισης στην έρευνα στο πεδίο, μελετώντας φυτοπαθολογική αντοχή σε συνδυασμό με αντοχή στην ξηρασία ή τον όψιμο παγετό.

 

ΠΗΓΗ: e-ea.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...