Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τα 10 κορυφαία ζώα που αποτελούν τους πιο αξιόπιστους βοηθούς του αμπελώνα

Από τις νυχτερίδες έως τα γουρούνια που βοσκούν στο γρασίδι, έχουμε συγκεντρώσει 10 από τα ζώα που χρησιμοποιούνται συνήθως από οινοποιεία ως αξιόπιστοι βοηθοί των αμπελώνων.

ΧΗΝΕΣ 

Το οικολογικό κτήμα, Cono Sur, στη Χιλή χρησιμοποιεί εδώ και καιρό ένα κοπάδι χήνες για να καθαρίζει τα παράσιτα από τον αμπελώνα. Η εταιρεία έχει πρόσφατα αποκτήσει περισσότερες από 1.000 χήνες που περιφέρονται ελεύθερα ανάμεσα στα αμπέλια και οι οποίες είναι πανευτυχείς να καταβροχθίζουν τα εκείνα που με τη σειρά τους θα κατανάλωναν τα σταφύλια, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. 

ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ

Τα γαλλικά κτήματα, συμπεριλαμβανομένου του Domaine Laroche, ζητούν τη βοήθεια των νυχτερίδων που τρώνε σκώρους για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του βοτρύτη στους αμπελώνες τους μέσω οικοτόπων που είναι φιλικοί προς τις νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες Pipistrelle είναι υπέροχοι κυνηγοί νύχτας με μια ακόρεστη όρεξη, επομένως χρησιμοποιούνται για να κυνηγήσουν τους ευρωπαϊκούς σκώρους του αμπελιού που προκαλούν τον βοτρύτη, για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των παρασίτων της αμπέλου. 

ΠΡΟΒΑΤΑ  

Εκτός από το ότι φαίνονται εντελώς αξιολάτρευτα, τα πρόβατα Babydoll χρησιμοποιούνται από τους οίκους Yealands στο Marlborough και Nyetimber στο West Sussex ως φιλικές προς το περιβάλλον χλοοκοπτικές μηχανές. Ο οίκος Yealands έχει ζητήσει τη βοήθεια περισσότερων από 1.000 προβάτων που καταβροχθίζουν τα χόρτα και τα ζιζάνια και μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα στους αμπελώνες του κτήματος. 

ΤΕΡΙΕ ΤΗΣ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑΣ 

Μια ισπανική ράτσα τεριέ, το Ratonero Bodeguero Andaluz,αποδείκτηκε χρήσιμος βοηθός καθώς διατηρεί τα κελάρια στο  Jerez καθαρά από ποντίκια και αρουραίους. Γι΄ αυτόν το λόγο βραβεύτηκε  στην πόλη της Ανδαλουσίας. Η συγκεκριμένη ράτσα δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα όταν Άγγλοι έμποροι κρασιού που εγκαταστάθηκαν στο Jerez έφεραν προγόνους του Fox Terriers από τη Βρετανία και τους διασταύρωσαν με τοπικά σκυλιά που κυνηγούσαν αρουραίους. 

ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ  

Ένας άλλος τριχωτός φίλος που χρησιμοποιείται από το Yealands Estate στη Νέα Ζηλανδία είναι τα γουρούνια Kunekune, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικές χλοοκοπτικές μηχανές και καταναλώνουν τα αγριόχορτα και ζιζάνια χωρίς να καταστρέφουν το έδαφος. Μερικοί ίσως να ανησυχούν για τα λαίμαργα γουρουνάκια μήπως αρχίσουν να τρώνε τα σταφύλια, αλλά το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που δεν τους επιτρέπουν να τα φτάσουν. 

ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΑΡΙΑ

Ορισμένα οινοποιεία επιστρέφουν σε παραδοσιακές μεθόδους και χρησιμοποιούν μουλάρια και άλογα για να οργώσουν τους αμπελώνες τους αντί για τρακτέρ. Οι πρακτικές αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γαλλία, όπου όλοι την χρησιμοποιούν από τον Gérard Bertrand έως τον Michel Chapoutier.  


ΜΕΛΙΣΣΕΣ 

Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί ένα αυξανόμενα φλέγον ζήτημα στον κόσμο του κρασιού, όλο και περισσότερα κτήματα από το AR Lenoble στην Champagne έως τη Villa Sandi στην Ιταλία, προσθέτουν μελίσσια στις ιδιότητές τους για να βοηθήσουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας στους αμπελώνες τους, δημιουργώντας παράλληλα μια μικρή παραγωγή μελιού. Οι μέλισσες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς οικοσυστήματος για τα αμπέλια, με αποτέλεσμα σταφύλια καλύτερης ποιότητας. 

ΑΡΜΑΝΤΙΛΟ 

Το Bodega Chacra στην Παταγονία χρησιμοποιεί έναν στρατό από αρμαδίλους οι οποίοι κάνουν τσιμπούσι με τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια που καταστρέφουν τα αμπέλια στο κτήμα. Αυτά τα θηλαστικά χρησιμοποιούν τις μακριές και κολλώδεις γλώσσες τους για να μαζέψουν τα μυρμήγκια, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν παγίδες. Υπάρχει πιθανότητα να καταναλώσουν και σταφύλια, οπότε θέλουν προσοχή. 

ΠΟΥΛΙΑ 

Τα γεράκια, χρησιμοποιούνται από τους Gallo και Cakebread Cellars στην Καλιφόρνια για να αποτρέψουν άλλα πουλιά που επιθυμούν να καταβροχθίσουν σταφύλια. Τα ψαρόνια καταναλώνουν εύκολα τα σταφύλια οπότε πολλά οινοποιεία της κοιλάδας Napa χρησιμοποιούν γεράκια για να τα διώξουν αποφεύγοντας έτσι τη χρήση διχτυού. 

ΚΟΤΕΣ

Στην πρωτοποριακή Χιλιανή περιουσία Emiliana στην Καζαμπλάνκα, η δέσμευση του οινοποιείου για αειφόρο αμπελουργία είναι ορατή μέσα από τη χρήση κοτόπουλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καταναλώσουν τα παράσιτα του αμπελιού, συμπεριλαμβανομένου του αμπελοφάγου, το οποίο είναι γνωστό για την κατανάλωση βλαστών και ριζών.  

Πηγή: .thedrinksbusiness

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...