Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα χαμηλά κέρδη σπρώχνουν εκτός αμπελουργίας τους παραγωγούς Νότιας Αφρικής

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bureau for Food and Agricultural Policy (BFAP), η έκταση των αμπελώνων της Νότιας Αφρικής έπεσε κάτω από 90.000 εκτάρια το 2022 για πρώτη φορά από το 1998. Αιτία: η έλλειψη κερδοφορίας της αμπελουργικής δραστηριότητας.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι μόνο το 12% των παραγωγών είναι κερδοφόροι μακροπρόθεσμα, ενώ το 49% καταφέρνει να αποφέρει χαμηλά κέρδη ή να φτάσει στο νεκρό σημείο, έναντι 39% που καταγράφει ζημίες. Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα: η έκθεση προβλέπει ότι η έκταση του αμπελώνα αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο το 2025 με τις τιμές αυξανόμενες να οδηγούνται από τη μείωση της διαθεσιμότητας. Επιπλέον, τα αποθέματα, τα οποία είχαν εκτοξευθεί στα ύψη το 2020 και το 2021 λόγω της έλλειψης εμπορίου κατά τη διάρκεια του Covid-19, επέστρεψαν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα το 2022, αν και ήταν απαραίτητο να διαμορφωθεί σχετικά υψηλό ποσοστό μεγάλου αριθμού αποστολών χύμα κρασιού για να επιτευχθεί αυτό. Επίσης στα θετικά, η εγχώρια κατανάλωση επέστρεψε στους όγκους που καταγράφηκαν το 2017, αν και με χαμηλότερη αποτίμηση λόγω πίεσης στην αγοραστική δύναμη.

Μια σειρά από προκλήσεις

Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία βιώνει δυσκολίες απέναντι στις οποίες παραμένει αδύναμη. Ξεκινώντας από τις συχνές διακοπές ρεύματος που διαταράσσουν τις πρακτικές στο αμπέλι, όπως το πότισμα και στο οινοποιείο. Το υψηλό κόστος εισροών λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του λιμένα και η περιορισμένη κρατική υποστήριξη αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη του τομέα. Η έκθεση BFAP επισημαίνει επίσης ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι στο μισό στο μέλλον λόγω της μείωσης της παραγωγής που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τάση είναι επιθυμητή από επαγγελματίες μάνατζερ, αλλά βραχυπρόθεσμα προκαλεί οικονομικές δυσκολίες και εκριζώσεις. Το 2022, οι εκτάσεις που εκριζώθηκαν ήταν και πάλι μεγαλύτερες από αυτές των νέων φυτεύσεων. «Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στα αποτελέσματα για τις εκμεταλλεύσεις, οι οινοπαραγωγοί που δεν είναι καθετοποιημένοι στην αλυσίδα αξίας θα συνεχίσουν είτε να ξεριζώνουν χωρίς να αντικαθιστούν αμπέλια είτε να αντικαθιστούν τα υπέργεια αμπέλια με πιο παραγωγικές ποικιλίες σταφυλιού, ή να μελετούν τις δυνατότητες κάθετης ολοκλήρωσης πέρα από το αγρόκτημα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από τον πρόσφατα διαμορφωμένο επαγγελματικό οργανισμό, South Africa Wine.

Ο άνεμος γυρίζει

«Αν και αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να προαναγγέλλει μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς κρασιού και μπράντι, αποτελεί επίσης μια ευκαιρία και καλεί όλους τους παραγωγούς να τηνα λάβουν υπόψη και να προγραμματίσουν ανάλογα», τονίζει ο Rico Basson, Διευθύνων Σύμβουλος της South Africa Wine. «Η παλίρροια γυρίζει και σιγά σιγά η κατάσταση βελτιώνεται για τον κλάδο μας… Ήρθε η ώρα να εντοπίσουμε μακροπρόθεσμους εμπορικούς εταίρους, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανατίμηση των τιμών του εμφιαλωμένου και του χύμα κρασιού και να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε την επανατοποθέτησή μας προς την premiumization, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κρασιού και του μπράντι», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...