Πίσω στο 2014, η ομάδα του αποστακτηρίου με επικεφαλή τον παραγωγό ουίσκι, Δρ Μπιλ Λάμσντεν και τον πρώην διευθυντή αποστακτηρίου, Μίκυ Χεντς ακολούθησε την εξαιρετικά ασυνήθιστη προσέγγιση να θάψει δύο ήδη ώριμα βαρέλια Ardbeg κάτω από τύρφη, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για την ξήρανση του βυνοποιημένου κριθαριού κατά την παραγωγή, για να δώσει σε ένα ουίσκι το χαρακτηριστικό του άρωμα. Το πείραμα ξεκίνησε με στόχο να διερευνήσει πώς τέτοιες ακραίες συνθήκες θα επηρέαζαν την περαιτέρω ωρίμανση του ουίσκι.
«Η ιδέα για το «Ardbeg Fon Fhòid» προέκυψε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας από τις συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών για νέα προϊόντα της ομάδας μας», είπε ο Lumsden. «Γενικά κατηγοριοποιούμε τις ιδέες μας σε τρεις ομάδες: αυτές που ήταν απλές και σχετικά εύκολες – όπως η χρήση ενός νέου τύπου βαρελιού, αυτά που ήταν αρκετά ενδιαφέροντα αλλά ίσως πιο δύσκολα- όπως η εξερεύνηση πειραμάτων με άγρια μαγιά , και αυτά που φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτα!» (Στο παρελθόν, το αποστακτήριο έχει εξερευνήσει επίσης την ωρίμανση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, στέλνοντας δείγματα του ουίσκι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).
Τα βαρέλια, και τα δύο δεύτερης χρήσης, πρώην αμερικανικά δρύινα βαρέλια μπέρμπον, έμειναν θαμμένα στο έδαφος για δύο χρόνια και 10 μήνες προτού ανασκαφούν ξανά και επέστρεψαν στις αποθήκες αποστακτηρίου, όπου ο Lumsden ανακάλυψε ότι το πείραμα είχε βαθιά επίδραση στο ουίσκι.
«Στην αρχή πίστευα ότι δεν θα λειτουργούσε ποτέ γιατί οι συνθήκες κάτω από το έδαφος –κρύες, σκοτεινές, ελαφρώς όξινες– απλώς θα έκαναν τα βαρέλια να διαβρωθούν», είπε, «αλλά τελικά η ιδέα έγινε τόσο συναρπαστική που έπρεπε να προσπαθήσω. Αρχικά, στόχευα στην πενταετή υπόγεια παλαίωση, αλλά αυτό φαινόταν αρκετά επικίνδυνο, οπότε, μόλις τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωση του πειράματος, αποφάσισα να τα ελέγξω. Πραγματικά δεν ήμουν σίγουρος αν θα είχε μείνει τίποτα εκεί, αλλά με έκπληξη ανακάλυψα ότι τα βαρέλια δεν είχαν αποδομηθεί.»
Το αποτέλεσμα είναι, όπως το περιέγραψε ο Lumsden, «ένα ουίσκι με μοναδικά γήινες, βρύες νότες και μια κηρώδη, ευδιάκριτα φυτική νότα με ένα λιπαρό άρωμα».
Η κυκλοφορία, στις 19 Απριλίου, περιορίζεται σε 456 μπουκάλια, είναι επίσης η πρώτη συνεργασία του αποστακτηρίου με το Blockbar.com, μια ψηφιακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στα NFT (Μη Fungible-Tokens) απευθείας από επωνυμίες πολυτελών ποτών. Κάθε NFT αντιστοιχεί σε ένα φυσικό μπουκάλι και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν την ψηφιακή έκδοση με τη φυσική έκδοση, η οποία αποθηκεύεται από το BlockBar και η ψηφιακή έκδοση χρησιμεύει ως απόδειξη γνησιότητας, επαλήθευση ιδιοκτησίας.
ΠΗΓΗ: decanter.com