Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 1 Ιουλίου Ημερίδα για την κλιματική κρίση στους αμπελώνες

Συγχρόνως, θα τεθούν και ειδικότερα θέματα όπως αυτά των πιστοποιήσεων και του ανθρακικού αποτυπώματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κρητική αμπελουργία και την βιωσιμότητά της.

Μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει δια ζώσης ή μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Ο σύνδεσμος για σύνδεση στην πλατφόρμα διαθέσιμος εδώ.

Meeting ID: 814 3129 6106
Passcode: 384588

Την επιστημονική επιτροπή για την κατάρτιση του προγράμματος αποτελούν ο Δ/ντής του ΣΕΟ Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Τακτικός Καθηγητής Νομικής, κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet αμπελοοινικού δικαίου (The Wine & Law Program) του Πανεπιστημίου της Reims, ο Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Σχολή Επιστημών Τροφίμων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου.

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και Wines of Crete.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 08.30 Προσέλευση

 09.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

Συντονιστής: Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος Δ/ντής του ΣΕΟ

09.15 Συμπεράσματα του 1ου συνεδρίου για την Κλιματική κρίση που διοργάνωσε ο ΣΕΟ τον Ιούνιο του 2023.

Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

09.30 Βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα: Ευρωπαϊκή μελωδία ή κακοφωνία;

Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικός Γραμματέας CEEV – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοποιητικών Επιχειρήσεων – Βρυξέλλες.

10.00 Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα: Συμπεράσματα από τα παγκόσμια συνέδρια ‘TasteClimateChange’.

Michelle Bouffard, Δημοσιογράφος, ιδρύτρια ‘Taste Climate Change’.

10.30 Εξελίξεις στο πεδίο της γνώσης στον τομέα των εκπομπών άνθρακα: Το παράδειγμα της Carbon Space για την άμεση μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα.

Emma Fourdan,Team leader Carbon Space για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

11.00 Διάλειμμα

11.15 Το Πρότυπο Equalitas για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού.

Riccardo Ricci Curbastro, Πρόεδρος Equalitas.

11.45 Η εμπειρία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης: 

Όραμα – Επένδυση – Καινοτομία.

Στέλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.

12.15 Βιώσιμη αμπελουργία προσαρμοσμένη στον τόπο, τις κλιματικές συνθήκες και τους ανθρώπους της.

Στρογγυλό τραπέζι: Ιωάννης Βογιατζής, Θεόδωρος ΓεωργόπουλοςΣτέφανος Κουνδουράς, Δημήτρης Τάσκος

13.00 Οι αντιλήψεις της Κρητικής αμπελοοινικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή : Αποτελέσματα έρευνας

Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου

13.10 Βιώσιμη αμπελουργία στην Κρήτη, διαπιστώσεις, προβληματισμοί, προτάσεις.

Στρογγυλό τραπέζι: Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινολόγος – Οινοποιός, Νίκος Μπαγκής, Γεωπόνος ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Τσουπέης Γεωπόνος Αμπελουργίας, Νίκος Σωμαράκης, Γεωπόνος Αμπελουργίας.

 14.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Προτάσεις

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια σειρά από εκδηλώσεις ‘’Open doors’’ προσκαλεί η οινοποιία Ψαρούλη, για μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και ψυχαγωγίας.

REPORTS

Οι διεθνείς διακρίσεις για το Μικρό–Οινοποιείο Ακριώτου συνεχίζονται στο μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό οίνου, Decanter World Wine Awards, στον οποίο τα κρασιά του οινοποιείου κατέκτησαν...

REPORTS

Εκπαιδευτικό Σχήμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Μονογονεϊκής Οικογένειας από το WSPC σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation.

REPORTS

Το Κτήμα Σεμέλη, τιμά τις παραδόσεις της οινοποίησης βάζοντας μπροστά την καινοτομία. Τα κρασιά αγκαλιάζουν την αυθεντικότητα των terroir του Κτήματος, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Τον δικό τους σύγχρονο μύθο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμπελουργοί και οινοποιοί της Μεσσηνίας, βάζοντας πλώρη για ΠΟΠ με όχημα το Φιλέρι και για μεγάλα...

REPORTS

Η Kubota ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε µια νέα συνεργασία µε την UV Boosting, µια γαλλική νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή τεχνολογιών UV-C flash, ικανών...

REPORTS

Μία συναρπαστική εκδοχή της δηµοφιλούς λευκής ελληνικής ποικιλίας που έχει τραβήξει πάνω της τα βλέµµατα των οινόφιλων όλου του κόσµου, είναι η Μαλαγουζιά Domaine...