Σύµφωνα µε το πλάνο που έχει εκπονηθεί, η απόσταξη µε την ποικιλία Μαυροτράγανο σχεδιάζεται να πραγµατοποιηθεί εντός του 2025 και το προϊόν που θα «γεννηθεί», θα έρθει να συµπληρώσει το πρώτο «καρέ» αµιγώς ελληνικών µονοποικιλιακών αποσταγµάτων, διπλής απόσταξης, που παράγει η Σερραϊκή αποσταγµατοποιία. Η αρχή έγινε µε τις ποικιλίες Ασύρτικο, Ληµνιό και Κουινιάρικο, από τις οποίες ήδη εδώ και δύο χρόνια παράγονται µονοποικιλιακά τσίπουρα, τα οποία προσφάτως ανασυσκευάστηκαν και πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και σε φιάλη 200 ml, πέραν της αρχικής των 500 ml.
«Η απόσταξη είναι η ζωή µου. Εκεί είµαι ταγµένος. Όχι ότι δεν µου αρέσει να κάνω κρασί, αλλά πιο πολύ µε τραβάει το απόσταγµα», εξοµολογείται ο έµπειρος αποσταγµατοποιός Νίκος Βλαδίκας.
«Στο τσίπουρο από την ποικιλία Κουινιάρικο ίσως πρέπει να σταθούµε λίγο παραπάνω. ∆ιότι ήταν µια υπό εξαφάνιση ποικιλία των Σερρών, την οποία βοηθήσαµε και εµείς να αναβιώσει. Βρήκαµε κλώνους της, τους πολλαπλασιάσαµε και έχουµε σήµερα 15 στρέµµατα στον αµπελώνα µας» περιγράφει στην Agrenda ο Νίκος Βλαδίκας και σπεύδει να τονίσει πως «από όσο είµαι σε θέση να γνωρίζω, είµαστε οι πρώτοι παγκοσµίως, που προχωρήσαµε σε απόσταξή της».
Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες, ωστόσο, η αποσταγµατοποιία Βλαδίκας ετοιµάζει ένα νέο απόσταγµα και από διεθνή ποικιλία. «Φέτος το Syrah ήταν υπερώριµο, µου άρεσε πάρα πολύ και νοµίζω ότι θα βγει ένα πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσµα. Θα είναι ό,τι πιο καινούριο έχει παράξει το αποσταγµατοποιείο µας», αναφέρει µε εµφανή ικανοποίηση. Εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα που διακρίνει τη συγκεκριµένη σειρά µονοποικιλιακών αποσταγµάτων ο κ. Βλαδίκας αναδεικνύει ως βασικό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι η πρώτη ύλη που χρησιµοποιείται προέρχεται από χαµηλή στρεµµατική απόδοση της τάξης των 900 κιλών. «Γίνεται νυχτερινός τρύγος των σταφυλιών, για να ενισχύσουµε την ποιότητα. Γιατί το βράδυ το σταφύλι είναι σίγουρα πιο δροσερό και διατηρείται καλύτερα. Μετά γίνεται µια σταθερή προζυµωτική ζύµωση στους 8 oC και το ιδιαίτερο είναι ότι έχουµε αποµονώσει και αυτογενείς καλλιέργειες ζυµών και ζυµώνουµε την κάθε ποικιλία µε τις δικές της ζύµες. Γίνεται διπλή απόσταξη, µετά έχουµε µια ωρίµανση περίπου 4 µήνες στις δεξαµενές και κατόπιν ακολουθούν η αραίωσή του µε το κατάλληλο νερό και η εµφιάλωση» µας εξηγεί ο ίδιος.
Παράλληλα, ο έµπειρος αποσταγµατοποιός αποκάλυψε πως σύντοµα θα κυκλοφορήσει υπό το brand lord amber ένα blend απόσταξης από Μerlot, Μαλαγουζιά, Κουινιάρικο και Ληµνιό, που έχει παλαιώσει σε τριών ειδών βαρέλια για 7 έτη. «Είναι δύο βαρέλια, οπότε ο αριθµός των φιαλών δεν θα υπερβεί τις 3.000, ενώ η εµφιάλωση θα γίνει σε 500 ml και σε 700 ml, το οποίο θα είναι συλλεκτικό», είπε ο κ. Βλαδίκας και σηµείωσε πως ξεκίνησαν να παλαιώνουν δύο ακόµη µονοποικιλιακά, το ένα από Κουινιάρικο και το άλλο Ληµνιό, τα οποία θα είναι έτοιµα σε 4 χρόνια.
Αν και το κυρίως βάρος της εταιρείας Βλαδίκας πέφτει στα αποστάγµατα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της δραστηριότητάς της, το υπόλοιπο αντιστοιχεί στην οινοποίηση. «Στο κρασί έχουµε µια πολύ καλή Μαλαγουζιά ΠΓΕ, µία Μαλαγουζιά-Ροδίτη, ένα ροζέ από πρόρωγο Μerlot, ένα ροζέ demi sec και ένα λευκό demi -sec, ένα µονοποικιλιακό από Κουινιάρικο, τον Πολύφηµο και την Αληγορία, µια σειρά µε έναν ερυθρό και έναν λευκό οίνο», εξηγεί ο αποσταγµατοποιός. Η α΄ ύλη για τα αποστάγµατα και τα κρασιά προέρχεται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα 120 στρεµµάτων µε Merlot, Ληµνιό, Ασύρτικο, Κουινιάρικο, Μαλαγουζιά, Syrah, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αµβούργου, στο Μελινιγγίτσι.