Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην πρώτη διεθνή υπουργική σύνοδο του OIV στην Ιταλία αναγνωρίστηκε η ανάγκη προστασίας του οίνου ως πολιτιστικό αγαθό

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Απριλίου στην Μπρέσια και στη Βερόνα, της Ιταλίας η πρώτη διεθνής συνάντηση, σε υπουργικό επίπεδο, του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Με οικοδεσπότη τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, η Υπουργική Σύνοδος Οίνου συγκέντρωσε Υπουργούς, Πρέσβεις και εκπροσώπους από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, μαζί με την ανώτερη ηγεσία του OIV, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια δραστηριότητάς του. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου, στο οινοποιείο Ca’ del Bosco στο Erbusco (Brescia) με την υπουργική συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον του κρασιού και οι στρατηγικές για την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου σε διεθνές επίπεδο. Ενώ στις 13 Απριλίου οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στη Βερόνα, όπου πραγματοποιούνταν η διεθνής έκθεση οίνου Vinitaly, με το υπουργικό συμβούλιο να ολοκληρώνεται στο OperaWine.

«Το 2024 είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον OIV, συμπληρώνοντας 100 χρόνια από τη δημιουργία του. Είναι επίσης μια σημαντική στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα, αντιμέτωπος με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών. Συγχαίρω τoν Υπουργό Lollobrigida για την έναρξη αυτής της πολύτιμης συζήτησης σχετικά με τη σημασία του κρασιού από οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική άποψη. Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτή την ανταλλαγή απόψεων στην Υπουργική Διάσκεψη στη Γαλλία τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους», είπε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του OIV John Barker.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι χώρες βρήκαν την ευκαιρία να μοιραστούν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους για τον αμπελοοινικό τομέα. Προέκυψε ισχυρή σύγκλιση απόψεων γύρω από την αξία του τομέα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα αναγνωρίστηκαν ως ουσιαστική εστίαση για το μέλλον. Οι χώρες αναγνώρισαν έντονα τη σημασία του κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού. Η υγεία και η ευημερία, η σημασία της ποιοτικής παραγωγής και της καινοτομίας, η ανάγκη κατανόησης και προσαρμογής στα μεταβαλλόμενα καταναλωτικά πρότυπα και αγορές και η ανάγκη προστασίας της ακεραιότητας του κρασιού αναδείχθηκαν ως θέματα υψηλής σημασίας για τον αμπελοοινικό τομέα.

Οι χώρες μέλη του OIV επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στον OIV ως την αξιόπιστη επιστημονική και τεχνική αναφορά για τον παγκόσμιο αμπελοοινικό τομέα. Mάλιστα, ο John Barker τόνισε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο OIV σε όλους τους τομείς προτεραιότητας αναπτύσσοντας πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, συλλέγοντας πληροφορίες και επικοινωνώντας με τους ενδιαφερόμενους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...