Βασιλική Μαντά
Οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν προσφέρει καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας για τα σταφύλια στην Αγγλία. Η ποιότητα έχει βελτιωθεί και το αγγλικό κρασί δεν περιφρονείται πλέον από τους ηπειρωτικούς γείτονες που κάποτε αστειεύονταν ότι είχε γεύση βροχής.
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανησυχία για τις εκπομπές άνθρακα οδηγεί πολλούς βρετανούς καταναλωτές και εταιρείες να επιλέγουν τα τοπικά προϊόντα έναντι των εισαγωγών. Οι προαναφερθείσες συνθήκες είναι εμφανές πως συνοδεύονται από τεράστια δυναμική: η αμπελουργία είναι πλέον ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος γεωργικός τομέας της Βρετανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο φυτεύει αμπέλια πιο γρήγορα από τις περισσότερες μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο. Η Βρετανία προβλέπεται να παράγει 22 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού ετησίως έως το 2030, μια απότομη αύξηση από τα περίπου 12 εκατομμύρια μπουκάλια που παρήγαγε την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τον βιομηχανικό οργανισμό WineGB.
«Υπάρχει τόση μεγάλη ζήτηση για αγγλικό κρασί που απλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε», είπε ο διευθυντής επιχειρήσεων και επικεφαλής οινοποιός του Chapel Down, Josh Donaghay-Spire, καθώς επέβλεπε τους εργάτες να τρύγουν με το χέρι πυκνά τσαμπιά σταφύλια Chardonnay στο Boxley.
Δύο χιλιάδες χρόνια αφότου οι Ρωμαίοι έφεραν για πρώτη φορά τα αμπέλια στη Βρετανία, οι Άγγλοι οινοποιοί κυνηγούν την αγορά της σαμπάνιας, τονίζοντας τις γεωλογικές ομοιότητες των αλμυρών πλαγιών της νότιας Αγγλίας με εκείνες της γαλλικής περιοχής καταγωγής της.
Μη θέλοντας να χάσουν αυτή την ευκαιρία, οι Taittinger και Pommery, δύο από τους πιο γνωστούς οίκους σαμπάνιας της Γαλλίας, αγόρασαν γη και φύτεψαν αμπέλια στην Αγγλία, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία αφρώδους οίνου στον κόσμο, η Henkell Freixenet, απέκτησε ένα αγγλικό κτήμα κρασιού, το Bolney, το 2022.
Στα περσινά Decanter World Wine Awards, το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων που έχει ποτέ. Οι οινοπαραγωγοί λένε ότι αυτό, καθώς και το κίνημα «αγοράστε τοπικό» που προωθεί την παραγωγή τοπικών προϊόντων ως πιο περιβαλλοντικό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, οδηγεί τις πωλήσεις.
«Το τοπικό είναι καλύτερο όταν η ποιότητα είναι καλή», είπε η Geneva Guerin, 45 ετών, δημιουργός ντοκιμαντέρ που δοκίμαζε το Coates & Seely Brut Reserve σε μια εκδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 900 αμπελώνες στην Αγγλία. Το εκτάριο έχει τετραπλασιαστεί από το 2000, αντικαθιστώντας καλλιέργειες, οπωρώνες και βοσκοτόπια. «Επειδή είμαστε μια νέα βιομηχανία, είμαστε σε θέση να θέσουμε αυτή (τη βιωσιμότητα) στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας», δήλωσε ο Ned Awty, διευθύνων σύμβουλος της WineGB.
Η ομάδα εργάζεται με στόχο να δώσει μια σαφή εικόνα του αποτυπώματος άνθρακα ενός μπουκαλιού αγγλικού κρασιού, αλλά στο μεταξύ, είπε ο Awty, οι χαμηλότερες εκπομπές στις μεταφορές σε σύγκριση με το εισαγόμενο κρασί αποδεικνύονται αρκετές για να κερδίσουν τους καταναλωτές.
Μηδενικές Καθαρές Εκπομπές (Net Zero)
Καθώς οι διοργανωτές εκδηλώσεων επιδιώκουν μηδενικές καθαρές εκπομπές, το σερβίρισμα αγγλικού κρασιού είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας «προφανούς δήλωσης» σχετικά με τη βιωσιμότητα, δήλωσε ο Hamish Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Tate Enterprises, που διευθύνει την επιχείρηση εκδηλώσεων και εστιατορίων των γκαλερί τέχνης Tate.
“Οι πελάτες μάς ρωτούν όλο και περισσότερο για τη βιωσιμότητα. Το αγγλικό αφρώδες και επιτραπέζιο κρασί τροφοδοτεί αυτή την αφήγηση”, είπε. Οι Άγγλοι παραγωγοί αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 60% του αφρώδους οίνου που σερβίρεται σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Tate και ο Anderson αναμένει ότι θα φτάσει στο 70%.
Στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για αφρώδες κρασί, ο Αγγλικός αφρώδης οίνος αποτελεί το 3% των ποσοτήτων σε σύγκριση με το 12% της σαμπάνιας. Η πρώτη αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο 22% το 2021-2022, ενώ η σαμπάνια έπεσε 1%, σύμφωνα με στοιχεία της ανάλυσης αγοράς ποτών της IWSR. Τα μπουκάλια και των δύο τείνουν να κοστίζουν πάνω από 20 λίρες – υπερδιπλάσια τιμή από την ιταλική Prosecco, τον ηγέτη της αγοράς.
Ο Αγγλικός αφρώδης οίνος αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 25% των πωλήσεων για εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη Searcys, μια βρετανική εταιρεία εκδηλώσεων και εστιατορίων και ο επικεφαλής της Champagne Martin Dibben προβλέπει ότι θα είναι 50% τα επόμενα πέντε χρόνια. «Η βιωσιμότητα είναι αυτό που τους δελεάζει», είπε.
Η Chapel Down, ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού της Αγγλίας, σημείωσε άνοδο 21% στις πωλήσεις τους πρώτους έξι μήνες του 2023 και στοχεύει να διπλασιάσει τα έσοδα του 2021 έως το 2026. Για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας, χορηγεί εκδηλώσεις κρίκετ και ιπποδρομιών και ανοίγει ένα δεύτερο οινοποιείο για τους επισκέπτες.
«Οι άνθρωποι έρχονται, μπορούν να δουν τα αμπέλια, να δουν το χώμα, να δοκιμάσουν τα κρασιά, να κάνουν αυτή τη σύνδεση και αυτό είναι πραγματικά ισχυρό», είπε ο Donaghay-Spire.
Πηγή: esmmagazine.com