Ο εμβληματικός Σαντορινιός οινοποιός, ο οποίος υπενοικιάζει ήδη ένα από τα οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου, μέσω της Arktos Elevation Vineyards, έχει ενθουσιαστεί από την εμπειρία του στη βόρεια Ελλάδα και αποφάσισε να αποκτήσει άμεσα δικό του οινοποιείο.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Wine Trails Ιουλίου-Σεπτεμβρίου
Την αποκλειστική πληροφορία του Agronews και της Agrenda, που θέλει τους δύο οινοποιούς να έχουν ήδη δώσει τα χέρια ώστε να μετεξελίξουν την αρχική τους ημιμόνιμη συνεργασία, σε ένα επιχειρηματικό deal που δίνει άλλη πνοή στα σχέδια του Σαντορινιού οινοποιού, επιβεβαιώνουν, τόσο ο Αρτέμης Καραμολέγκος, όσο και ο Παναγιώτης Δημόπουλος.
«Ναι έχουμε συμφωνήσει και εντός ημερών γίνεται και το συμβόλαιο», παραδέχθηκε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Αρτέμης Καραμολέγκος και εκτίμησε ότι «είναι διαδικαστικό πλέον το θέμα, έχει να κάνει με τον συμβολαιογράφο και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά», ενώ ο και ο καταξιωμένος οινοποιός, Παναγιώτης Δημόπουλος, λέει χαρακτηριστικά ότι «τα χέρια τα έχουμε δώσει, απλώς ακόμη δεν έχει κατατεθεί το τίμημα για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα γίνει αυτό».
Στο ερώτημά μας για το ποιο από τα τρία υφιστάμενα οινοποιεία του Κτήματος Δημόπουλου αφορά η διαπραγμάτευση, ο κ. Καραμολέγκος ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο που είχε κατασκευάσει ο Παναγιώτης Δημόπουλος στο Ξινό Νερό, το οποίο έχει δυναμικότητα της τάξεως των 500.000 φιαλών.
Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, πάντως, επ’ αυτού του θέματος, απέφυγε να τοποθετηθεί, παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, πριν γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για το τίμημα και ποιο από τα τρία οινοποιεία θα αφορά η εξαγορά.
Να σημειωθεί πως το 3ο οινοποιείο του Κτήματος Δημόπουλου είναι την περίοδο που διανύουμε υπό κατασκευή. Οι χώροι έχουν ετοιμαστεί, σε σημείο του Κτήματος, μέσα στον αμπελώνα, μέσω μιας επένδυσης 500-600 χιλ. ευρώ, για το κτηριακό, που καλύφθηκε με ίδια κεφάλαια του οινοποιού και θα ακολουθήσει ο εξοπλισμός, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να έχει τεθεί σε λειτουργία.
Το Κτήμα Δημόπουλου διαθέτει ιδιόκτητο αμπελώνα 270 στρεμμάτων με διάφορες ποικιλίες, από τις οποίες τη μερίδα του λέοντος έχουν το sauvignon και το ξινόμαυρο και ακολουθούν το syrah, το merlot και το ασύρτικο, ενώ σε ετήσια βάση εμφιαλώνει περί τις 80 – 90 χιλ. φιάλες.
Γιατί κάνουμε την εξαγορά
«Πήγαμε πειραματικά, αλλά βλέπουμε ότι αξίζει τον κόπο να μείνουμε εκεί. Τα κρασιά είναι ποιοτικά και τα αμπέλια πολύ καλά, αλλά και η συμπεριφορά των παραγωγών και του κόσμου, γενικότερα, είναι μια χαρά. Επιπλέον, υπάρχει και ενδιαφέρον στην αγορά για τα κρασιά της περιοχής, οπότε μου δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσω το οινοποιείο και το προχωράω, για να μην είμαι συνέχεια στην ανασφάλεια για το αν θα μπορέσω να συνεχίσω την παρουσία μου εκεί ή όχι» μας εξήγησε ο κ. Καραμολέγκος, αναλύοντας τους λόγους που υπαγόρευσαν να κάνει τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει το τίμημα στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι δύο οινοποιοί.
Αντιθέτως, γνωστοποίησε πως ήδη έχει εξαγοράσει και 70 στρέμματα από τον αμπελώνα του κ. Δημόπουλου και συζητά, με άλλους αμπελουργούς της περιοχής, να αποκτήσει και άλλα 70 στρέμματα, καθώς, όπως είπε, θέλει να μονιμοποιηθεί η παρουσία του τοπικά.
«Επικεντρώνουμε στο Ξινό Νερό και στον Άγιο Παντελεήμονα, ως περιοχή και στο ξινόμαυρο και το ασύρτικο όσον αφορά στις ποικιλίες», είπε ο οινοποιός και διευκρίνισε ότι «θεωρούμε ότι είναι τα καλύτερα εδάφη και θα εστιάσουμε στο αμπέλι, γιατί στο αμπέλι γίνεται το κρασί. Και θέλουμε η απόδοση να φτάνει το πολύ 800 κιλά το στρέμματα».
Επιβεβαίωσε ακόμη πως στα πλάνα του είναι να επενδύσει περαιτέρω στο νέο εγχείρημα, δημιουργώντας, σε βάθος διετίας, νέες υποδομές όπως ξενώνες κι εστιατόριο στο οινοποιείο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το τουριστικό ρεύμα που επισκέπτεται την περιοχή για τα κρασιά της.
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής, η Arktos Elevation Vineyards, όπως τονίζει ο κ. Καραμολέγκος έχει λανσάρει στην αγορά πέντε ετικέτες κρασιών από τα αμπέλια της περιοχής του Αμυνταίου και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ακόμη δύο. Πρόκειται για το Arktos Xinomavro Rosé, 100% ξινόμαυρο, το Arktos Sauvignon Blanc, 100% sauvignon blanc, το Arktos Pnoé από 80% ασύρτικο, 10% ξινόμαυρο και 10% sauvignon blanc, καθώς και ένα ασύρτικο και ένα sauvignon που περνούν από βαρέλι. Επίσης, έρχονται και δύο κόκκινα, μονοποικιλιακά ξινόμαυρα, από τη σοδειά του 2024, εκ των οποίων το ένα, το πιο φρέσκο αναμένεται να φτάσει στην αγορά σε περίπου τρεις μήνες, ενώ το δεύτερο, ένα παλαιωμένο, θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη. «Για το 2025 υπολογίζουμε ότι θα βγάλουμε 150.000 φιάλες από το οινοποιείο μας στη Αμύνταιο», ανέφερε ο οινοποιός. Για τη Σαντορίνη δε, σημείωσε ότι φέτος το νησί θα έχει ποιοτικά σταφύλια, αλλά με μειωμένη παραγωγή, καθώς δεν βρέχει σχεδόν καθόλου και ο αμπελώνας στρεσάρετε.
