Ως εκ τούτου, φέτος η ενίσχυση εκρίζωσης-αναφύτευσης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 1.455 ευρώ ανά στρέµµα για τις ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 1.260 ευρώ ανά στρέµµα για τις υπόλοιπες. Η οικονοµική ενίσχυση για την εφαρµογή συνολικά των µέτρων εκρίζωσης – αναφύτευσης, φύτευσης αµπελώνων και βελτίωσης ορισµένων τεχνικών διαχείρισης ανέρχεται σε 2.590 ευρώ. Στην ενίσχυση περιλαµβάνεται και η αντιστάθµιση για την απώλεια εισοδήµατος.
Από εκεί και πέρα, έτοιµο είναι και το θεσµικό πλαίσιο που αφορά τα προγράµµατα επενδύσεων οινοποιείων, και όπως και στην αναδιάρθρωση αµπελώνων, µένουν µόνο οι υπουργικές υπογραφές ώστε να προχωρήσει η πρόσκληση. Σηµειώνεται πως ο προϋπολογισµός της Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών έχει οριστεί στα 33,758 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την προγραµµατική περίοδο (8.430.000 ευρώ ετησίως).
Σε δύο υποπρογράµµατα θα χωρίζονται οι επενδύσεις σε οινοποιεία
Οι επενδύσεις σε οινοποιεία θα χωρίζονται σε δύο δράσεις:
- «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία στις αµπελουργικές εκµεταλλεύσεις οινοπαραγωγής» προϋπολογισµού 25.362.000 ευρώ. Θα αφορά επενδύσεις οινοποιητικών επιχειρήσεων για όλες τις δαπάνες που αφορούν την παραγωγή, την εµπορία και την ποιότητα αµπελοοινικών προϊόντων.
- «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία µε στόχο την ενίσχυση της βιωσιµότητας της οινοπαραγωγής» προϋπολογισµού 6 εκατ. ευρώ. Θα αφορά επενδύσεις (αγορά/βελτίωση εξοπλισµού υποδοµών) για εγκατάσταση ΑΠΕ, την κατανάλωση ύδατος, την αξιοποίηση υποπροϊόντω, την µείωση εισροών στην πρωτογενή παραγωγή και µεταποίηση µέσω εξειδικευµένων παρεµβάσεων κυκλικής οικονοµίας κ.α.
Τα υπόλοιπα τοµεακά προγράµµατα οίνου που εµπεριέχονται στην ΚΑΠ 2023-2027 είναι η «Πρώιµη Συγκοµιδή» (4.500.000 ευρώ), οι δράσεις ενηµέρωσης (5.500.000 ευρώ) και η προώθηση που πραγµατοποιείται σε τρίτες χώρες (17.000.000 ευρώ).