Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σπάνιες ποικιλίες στα χέρια ανήσυχων οινοποιών δίνουν ορμή και χαρακτήρα στον ελληνικό οίνο

Η πολυµορφία της αµπέλου και του κρασιού αποδεικνύεται πως είναι διαρκώς διαστελλόµενη, ιδιαίτερα όσο νέα και πιο ακριβή επιστηµονικά εργαλεία αναγνώρισης και ταυτοποίησης βρίσκουν κι εδώ πεδίο έρευνας κι εφαρµογής.

του Κώστα Λώνη

Η φύση αυτής της ποικιλοµορφίας αποδεικνύεται από µόνη της ικανή να ενεργοποιήσει την έµφυτη ανθρώπινη ροπή προς την εξερεύνηση του νέου, του λιγότερο γνωστού, του γνωστού άγνωστου κι εν τέλει του τελείως άγνωστου. Έτσι, όσο αυξάνεται η τάση για ανακάλυψη και κατανάλωση κρασιών από ενδογενείς ποικιλίες, τόσο εκτείνονται τα όρια των άγνωστων ποικιλιών. Είναι όµως πραγµατικά άγνωστο κάτι που υπήρχε, για γενιές, κάπου εκεί έξω περιµένοντας κάποιος να το ανακαλύψει ή και να ανακαλύψει ξανά µέσα από νέες οπτικές και προσεγγίσεις; Το Βλάχικο, το Ροζακί, ο Σιδερίτης, η Μαυροκουντούρα, το Μαυράθηρο και ο Ταχτάς είναι κάποιες ανάµεσα στις πολλές άλλες ελληνικές περιπτώσεις που έχουν πάρει η κάθε µία µε τον δικό της ρυθµό το δρόµο της αναγνώρισης και της καθιέρωσης. Αντίστοιχα, τα παραδείγµατα από το εξωτερικό πληθαίνουν διαρκώς. Έτσι, οι φωνές µέσα στη ζώνη της Champagne για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ποικιλίες Arbane και Petit Meslier πολλαπλασιάζονται. Μια καλή ευκαιρία για όποιον επιθυµεί να το διαπιστώσει είναι η ετικέτα BAM Brut Nature Champagne από το οινοποιείο Tarlant, όπου µαζί µε το Pinot Blanc οι δύο ποικιλίες συνθέτουν ένα µοναδικό, άκρως εκφραστικό και τυπικό σύνολο. Αντίστοιχα, στη γειτονική Ιταλία οι ερυθρές Teroldego, Pugnitello και Ruche δείχνουν να είναι τρεις από τις πολλές γνωστές-άγνωστες ποικιλίες που ανακαλύπτουν ξανά οι επαγγελµατίες και οι οινόφιλοι, διευρύνοντας έτσι ακόµα περισσότερο τον απέραντο ενδογενή ιταλικό οινικό καµβά.

Ειδικό αφιέρωμα στο WineTrails που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...