Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλότερη νοημοσύνη έχουν οι σομελιέ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Μια επιστημονική μελέτη από την Ισπανία ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των σομελιέ και των ερασιτεχνών οινόφιλων κατά τη δοκιμή και την περιγραφή του κρασιού. Οι ερευνητές από το Basque Centre for Cognition, Brain and Language διαπίστωσαν ότι οι σομελιέ δεν ήταν μόνο καλύτεροι στην αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των κρασιών, αλλά ήταν επίσης καλύτεροι στο να τις μεταφράζουν σε σύνθετες λεκτικές περιγραφές.

Στη μελέτη με τίτλο “Sniffing out meaning: changes in the chemosensory and semantic neural networks in sommeliers”, εξετάστηκαν 28 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε εκπαιδευμένους σομελιέ και περιστασιακούς καταναλωτές. Και στις δύο ομάδες δόθηκαν τέσσερα διαφορετικά ισπανικά κρασιά για δοκιμή και τους ζητήθηκε να περιγράψουν την πολυπλοκότητα του κάθε κρασιού, ενώ ο εγκέφαλός τους σαρώθηκε με μαγνητική τομογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δομικές διαφορές στους εγκεφάλους των επαγγελματιών και των ιδιωτών γευσιγνωστών κρασιού και ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας. Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν περισσότερο τον μετωπιαίο φλοιό τους, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι επαγγελματίες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν καλύτερα τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γλώσσα και τη γεύση και να δημιουργήσουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ των δύο. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να εκτελεί πιο σύνθετες εργασίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι η συνεχής εκπαίδευση στη γευσιγνωσία κρασιού πιθανώς διαμορφώνει τις γευστικές και γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί σε καλύτερες δεξιότητες αναγνώρισης και περιγραφής γεύσεων. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη υψηλότερης νοημοσύνης.

(Πηγή: drinksbusiness.com)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας διέσχισε μια χρονιά μεγάλων αντιθέσεων το 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένους όγκους, ανθεκτικές αξίες εξαγωγών, αυξανόμενη εξάρτηση από τις...

REPORTS

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες αποτελεί ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι καλλιέργειες, που εγκαθίστανται ανάμεσα στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...