Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλότερη νοημοσύνη έχουν οι σομελιέ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Μια επιστημονική μελέτη από την Ισπανία ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των σομελιέ και των ερασιτεχνών οινόφιλων κατά τη δοκιμή και την περιγραφή του κρασιού. Οι ερευνητές από το Basque Centre for Cognition, Brain and Language διαπίστωσαν ότι οι σομελιέ δεν ήταν μόνο καλύτεροι στην αναγνώριση των διαφορών μεταξύ των κρασιών, αλλά ήταν επίσης καλύτεροι στο να τις μεταφράζουν σε σύνθετες λεκτικές περιγραφές.

Στη μελέτη με τίτλο “Sniffing out meaning: changes in the chemosensory and semantic neural networks in sommeliers”, εξετάστηκαν 28 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε εκπαιδευμένους σομελιέ και περιστασιακούς καταναλωτές. Και στις δύο ομάδες δόθηκαν τέσσερα διαφορετικά ισπανικά κρασιά για δοκιμή και τους ζητήθηκε να περιγράψουν την πολυπλοκότητα του κάθε κρασιού, ενώ ο εγκέφαλός τους σαρώθηκε με μαγνητική τομογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δομικές διαφορές στους εγκεφάλους των επαγγελματιών και των ιδιωτών γευσιγνωστών κρασιού και ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας. Οι ερασιτέχνες χρησιμοποιούν περισσότερο τον μετωπιαίο φλοιό τους, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι επαγγελματίες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν καλύτερα τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γλώσσα και τη γεύση και να δημιουργήσουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ των δύο. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να εκτελεί πιο σύνθετες εργασίες.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι η συνεχής εκπαίδευση στη γευσιγνωσία κρασιού πιθανώς διαμορφώνει τις γευστικές και γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί σε καλύτερες δεξιότητες αναγνώρισης και περιγραφής γεύσεων. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη υψηλότερης νοημοσύνης.

(Πηγή: drinksbusiness.com)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και η Cavino S.A. ήταν το μόνο ελληνικό οινοποιείο που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “The Art of Drinks” στο Άμστερνταμ,...

REPORTS

Η Aston Martin και η Champagne Bollinger ανακοίνωσαν τη νέα τους παγκόσμια συνεργασία, φέρνοντας κοντά δύο εμβληματικά ονόματα της πολυτέλειας. Στο πλαίσιο αυτής της...

REPORTS

Μια νέα απειλή απλώνεται στους αμπελώνες της Ουγγαρίας: η ασθένεια Flavescence dorée, γνωστή και ως «χρυσή κίτρινη φυλλόπτωση». Ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται και...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική δραστηριότητα του κρασιού υποχώρησε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία τελωνείων που ανέλυσε ο ισπανικός οργανισμός OIVE...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...