Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καίγεται φλοιός σταφυλιού και ρίζες αμπέλου στις εκτάσεις τις Καλιφόρνια

Οι καυτές θερμοκρασίες επιταχύνουν την εξάτμιση, μειώνουν τα επιφανειακά ύδατα και στεγνώνουν το έδαφος και τη βλάστηση, προκαλώντας πρώιμη ωρίμανση των καρπών και θέτοντας μια ολοένα και πιο επικίνδυνη απειλή για τη βιομηχανία κρασιού της κομητείας Sonoma.

Σύμφωνα με έρευνα του US Dought Monitor, η κομητεία Sonoma αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία για περισσότερους από 20 διαδοχικούς μήνες, μειώνοντας τις αξίες των καλλιεργειών και τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων ποικιλιών σταφυλιών.

Ο Michael E Mann PhD, διευθυντής του Κέντρου Γεωλογικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημοσίευσε ένα γράφημα καυσαερίων από μια 20ετία πριν, αποδεικνύοντας ότι οι μολύνσεις από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου θερμαίνουν την ατμόσφαιρά μας με ανησυχητικό ρυθμό.

Η Περιφερειακή Αρχή Προστασίας του Κλίματος της κομητείας Sonoma έθεσε στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 25 % των επιπέδων του 1990 έως το 2020, αλλά οι τοπικές λύσεις, δεν αποτελούν αντιμετώπιση της  παγκόσμιας κρίσης.

Οι πυρκαγιές του 2020 έκαψαν 67.732 στρέμματα στη Νάπα και τη Σονόμα. Ο τα ενεργά εγκαύματα από τον καπνό μπορεί πραγματικά να διεισδύσουν στη φλούδα των σταφυλιών, καταστρέφοντας τα χαρακτηριστικά του. Τα σταφύλια αλλοιώνονται πριν ακόμη καούν ολοσχερώς.

Στην κομητεία Sonoma, οι πυρκαγιές οδήγησαν σε μείωση κατά 46% την αξία της καλλιέργειας οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε 347,7 εκ. δολάρια το 2020 από 645,4 εκ. το 2019. Και η αξία των οινοποιητικών σταφυλιών της Νάπα ήταν 440,3 εκ. δολάρια το 2020, έναντι 906,1 εκ. το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες από τις εκθέσεις του USDA Grape Crush.

Μέχρι στιγμής, η ακτή Sonoma και η κοιλάδα του ποταμού Ρωσίας, δύο ονομασίες που συχνά τυλίγονται στην παράκτια ομίχλη, έχουν γλιτώσει από τις πυρκαγιές. “Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, όσο χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ιστορικά, μέρη όπως η Santa Cruz είχαν πολύ χαμηλή δραστηριότητα πυρκαγιάς. Αλλά αυτό αλλάζει. Οι περιοχές που είχαν χαμηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στο παρελθόν αρχίζουν να γίνονται πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές. «Οπότε είναι πραγματικά μια ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που επεκτείνει την περίοδο των πυρκαγιών», λέει ο επικεφαλής του τάγματος Cal Fire Jon Heggie.

“Εάν η ξηρασία συνεχιστεί, θα επεκτείνει τις περιόδους αιχμής καύσης. Είμαστε πραγματικά σε περίοδο ετοιμότητας όλο το χρόνο”, υπογραμμίζει  ο Heggie.

Αυτό σημαίνει ότι τα περιστατικά θα λαμβάνουν χώρα περισσότερο μεταξύ των περιόδων ωρίμανσης και συγκομιδής – όταν τα σταφύλια είναι επιρρεπή σε ενεργά εγκαύματα. Αυτό ακριβώς συνέβη με τη φωτιά της προηγούμενης χρονιάς στην περιοχή του Glass. «Κατέστρεψε ολόκληρη τη σοδειά μας. Η κηλίδα καπνού επηρέασε όλα τα φρούτα μας. Τα οινοποιεία το απέρριψαν.», λέει ο Greg J. Conklin, ένας αμπελουργός της κομητείας Sonoma που πούλησε πρόσφατα τα 23 στρέμματα αμπελώνων του στη Σεβαστούπολη.

Για τους οινοποιούς της Sonoma, οι επιπτώσεις της ακραίας ξηρασίας έχουν ήδη εμφανιστεί. “Στην οδό Moonshine – λιγότερο από ένα μίλι από όπου φιλοξενούμε γευσιγνωσίες κρασιού και καλλιεργούμε σταφύλια – μισή ντουζίνα πηγάδια έχουν στεγνώσει. Είναι απογοητευτικό”, λέει ο Ross Halleck του Halleck Vineyard, ο οποίος δεν τρύγησε το 2020 λόγω της επίπτωσης του καπνού.

Η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει επίσης το ποσοστό της έκτασης που είναι κατάλληλη για τη φύτευση ορισμένων από τις πιο αξιόλογες ποικιλίες της κομητείας Sonoma, όπως το Pinot Noir, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc.

«Δίνεται περισσότερη προσοχή στην επιρροή όχι μόνο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ανθεκτικότητα των ποικιλιών σε πράγματα όπως η αλατότητα του υδροφόρου ορίζοντα, η απορρόφηση του καπνού και το πάχος του φλοιού των σταφυλιών. Η δεκαετία του ’90 είναι όλα σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό του τι θα φυτευτεί», λέει ο Damien Wilson, συνεργάτης στο School of Business στο Sonoma State. Το Sauvignon Blanc από τη Βόρεια Καλιφόρνια, του οποίου ο φλοιός των σταφυλιών είναι πιο επιρρεπής στον καπνό, ήταν σε έλλειψη μετά την πυρκαγιά του Glass.

Οι τιμές για το Sauvignon Blanc της Sonoma αυξήθηκαν τουλάχιστον 20% φέτος. Οι τιμές σταφυλιών Sauvignon Blanc, που είναι συνήθως $1600 έως $2500 ανά τόνο, έχουν ανέβει έως και $3800 ανά τόνο. Ένας τόνος σταφυλιών κάνει 720 έως 780 μπουκάλια ή 60 έως 65 θήκες κρασιού. Αυτό σημαίνει ότι για το Sauvignon Blanc, οι οινοπαραγωγοί ξοδεύουν έως και 5,28 δολάρια ανά μπουκάλι μόνο για σταφύλια, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι αποδόσεις της συγκομιδής μειώνονται.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Η Γαλλία, ένα σημαντικό κέντρο οινοποίησης για αιώνες, βιώνει ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες και ακραίες καιρικές συνθήκες που έχουν βλάψει τους τρύγους και τα μέσα διαβίωσης· αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δραματική», έγραψε η δημοσιογράφος του 60 Minutes, Lesley Stahl.

Για να προσαρμοστούν, ορισμένοι οινοπαραγωγοί της Νότιας Ευρώπης φυτεύουν αμπέλια στην Αγγλία αποφεύγοντας τη ζέστη. «Σήμερα, μια νέα βιομηχανία έχει ξεκινήσει: υγιείς αμπελώνες στην Αγγλία παράγουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου», λέει ο Stahl. Θα μπορούσε μια παρόμοια τάση να οδηγήσει τους αμπελουργούς της Sonoma βορειότερα σε αναζήτηση ψυχρότερου αναπτυσσόμενου κλίματος.

Μέρη όπως η Βρετανική Κολομβία, η Ουάσιγκτον και το Όρεγκον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι σε θέση να παράγουν θερμότερες κλιματικές ποικιλίες, όπως Cabernet και Merlot έναντι Pinots. Επομένως, μπορεί θα υπάρξει περισσότερο Cabernet στην αγορά και λιγότερο Pinot. Μπορεί επίσης να υπάρχει ενδοαγορά, μετατοπίσεις μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών που βρίσκονται μόνο στην πλευρά της προσφοράς.

Πηγή: Wine Searcher. com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...