Οι Αμερικανοί έχουν εμμονή με το κρασί, πίνουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος – πάνω από 4,3 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως, με το 30 έως 40% να προέρχεται από εισαγωγές. Για τους Ευρωπαίους, η απώλεια μιας αγοράς σχεδόν 5 δισ. ευρώ – ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός τους – θα ήταν σημαντικό πλήγμα.
Πριν ακόμα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί –ή όχι– την Τετάρτη, η βιομηχανία κρασιού της ΕΕ λέει ότι το κλείσιμο της αγοράς των ΗΠΑ είναι «ήδη πραγματικότητα», καθώς οι εισαγωγείς παγώνουν τις αποστολές, κοστίζοντας στις εταιρείες της ΕΕ περίπου 100 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.
Αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% σε «όλα τα κρασιά, τις σαμπάνιες και τα αλκοολούχα προϊόντα [της ΕΕ]» ως απάντηση στους προγραμματισμένους δασμούς στο αμερικανικό bourbon, η αμερικανική συμμαχία εμπορίου κρασιού (USWTA), η οποία αντιπροσωπεύει την αλυσίδα εφοδιασμού κρασιού, καταδίκασε αμέσως τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο. Αλλά η ομάδα έστειλε επίσης ένα μήνυμα στα μέλη της προτρέποντας να «ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ». «Η σταθερή πραγματικότητα είναι αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για εξαίρεση εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση τη στιγμή της θέσπισης των δασμών», συνεχίζει η δήλωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του USWTA, Ben Aneff.
Πιες, μωρό μου, πιες
Παρά την πιθανή αναταραχή, οι οινοπαραγωγοί στην Καλιφόρνια, την καρδιά του κρασιού της Αμερικής, ελπίζουν ότι μπορούν να πείσουν περισσότερους καταναλωτές να επιλέξουν τοπικές επιλογές εάν τελικά επιβληθούν δασμοί, λόγω της τιμής στα γαλλικά και ιταλικά μπουκάλια.
Η Natalie Collins, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοκαλλιεργητών Καλιφόρνιας (CAWG), βλέπει τους δασμούς ως «πρόκληση και ευκαιρία», καθώς το Golden State παράγει περίπου το 80% του κρασιού των ΗΠΑ.
«Εάν οι δασμοί αυξήσουν την τιμή των ευρωπαϊκών κρασιών, θα μπορούσαμε να δούμε μια ευκαιρία για τα κρασιά της Καλιφόρνια να ευνοηθούν», είπε η Κόλινς, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί της ΕΕ απολαμβάνουν δημόσιας υποστήριξης που δεν απολαμβάνουν οι παραγωγοί των ΗΠΑ.
Η Καλιφόρνια δεν έχει ανοσία στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού – μείωση της κατανάλωσης και υπερπροσφορά. Σύμφωνα με την Κόλινς οι δασμοί θα ήταν σαν «γύψος» για τα δεινά του κλάδου και ότι οι «πρωταρχικές αιτίες αυτών των προκλήσεων» χρειάζονται πραγματικές λύσεις.
Δεν είναι συχνό φαινόμενο στην 45χρονη καριέρα του που ο Ρομπ ΜακΜίλαν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και ιδρυτής του τμήματος κρασιού της Silicon Valley Bank, έχει δει τις εμβληματικές κοιλάδες Sonoma και Napa να πνίγονται σε απούλητα σταφύλια, όπως συνέβη πέρυσι. «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση», λέει.
Το σύνθετο είναι ότι οι άνθρωποι στα 20 τους δεν πίνουν λιγότερο κρασί από «οποιαδήποτε γενιά πριν από αυτούς», λέει ο ΜακΜίλαν. Οι λόγοι ποικίλλουν από τη δημοτικότητα των μοντέρνων κοκτέιλ και την αυξανόμενη χρήση κάνναβης, έως το μέτρο για την υγεία ή τον τρόπο ζωής.
Από το 2022, οι καλλιεργητές της Καλιφόρνια έχουν ξεριζώσει πάνω από 26.000 εκτάρια αμπέλου, σύμφωνα με το CAWG, και οι ειδικοί λένε ότι 20.000 ακόμη πρέπει να πάνε για να εξισορροπήσουν την προσφορά. Η ΕΕ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να πληρώνουν τους παραγωγούς για να εκριζώσουν τα αμπέλια.
«Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, ιδιαίτερα όταν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερο κρασί από αυτό που παράγουν», λέει η Κόλινς.
Ο ΜακΜίλαν σημειώνει ότι, θεωρητικά, οι δασμοί στο κρασί της ΕΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν το πλεονάζον απόθεμά τους και να αποθαρρύνουν τους παραγωγούς από το κενό που επιτρέπει στους παραγωγούς να αναμειγνύουν έως και 25% ξένων σταφυλιών στα μπουκάλια τους, ενώ τα χαρακτηρίζουν ως «αμερικάνικο κρασί».
Εμπορικός πόλεμος- hangover
Αλλά οι εισαγωγικοί φόροι στα ευρωπαϊκά κρασιά δεν θα είναι χωρίς τιμή. Οι Καλιφορνέζοι παραγωγοί νιώθουν ήδη τη ζέστη από το μποϊκοτάζ των αμερικανικών κρασιών από τον Καναδά, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Οτάβας επιδεινώνονται.
«Η οινοποιία των ΗΠΑ υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων με τα κρασιά μας να αφαιρούνται από τα ράφια», δήλωσε η Κόλινς.
Ο ΜακΜίλαν υποστηρίζει ότι οι δασμοί «μόλις αποδείχθηκαν πληθωριστικοί» και θα έπλητταν άλλες αμερικανικές θέσεις εργασίας, κυρίως εισαγωγείς. «Στο παρελθόν, θα λέγατε ότι το αλκοόλ ήταν ανθεκτικό στην ύφεση», πρόσθεσε. Αλλά καθώς η κατανάλωση πέφτει, οι δασμοί θα μπορούσαν να καταλήξουν «να αυξήσουν τις τιμές ή να σκοτώσουν κατηγορίες, που είναι ο μεγάλος φόβος».
Οι Ευρωπαίοι ομολόγοι συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. O Νικολά Τινέλι, από την ένωση της ιταλικής βιομηχανίας κρασιού Unione Italiana Vini (UIV), λέει ότι οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 25% των ιταλικών εξαγωγών κρασιού, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως. Σχεδόν όλα αυτά τα μπουκάλια – το 98% – ανήκουν στην κατηγορία των «δημοφιλών κρασιών», με τιμή κάτω από 15 $ (13,80 €). Εάν οι δασμοί εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη, o Τινέλι φοβάται ότι οι αγοραστές απλώς θα σταματήσουν να αγοράζουν κρασί αντί να το αντικαθιστούν, επιταχύνοντας την παγκόσμια πτωτική τάση στην κατανάλωση κρασιού.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η διατήρηση του κρασιού μακριά από τον εμπορικό πόλεμο έχει γίνει η κορυφαία προτεραιότητα της βιομηχανίας. Οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί, μαζί με τους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών, ασκούν σκληρές πιέσεις κατά των αντίποινων δασμών στο αλκοόλ των ΗΠΑ, ελπίζοντας να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
O Τινέλι βλέπει «ένα παράθυρο ευκαιρίας» τις επόμενες ημέρες, καθώς η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία πιέζουν να αποκλείσουν το κρασί από τη μάχη για τους δασμούς.
«Η ΕΕ που στοχεύει το αμερικανικό κρασί αξίας 250 εκατ. ευρώ που φτάνει στην Ευρώπη δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να χτυπήσει τον Τραμπ», δήλωσε ο Ignacio Sanchez Recarte, γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής επιτροπής εταιρειών κρασιού (CEEV), σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κρασιού προέρχεται από την Καλιφόρνια – ένα προπύργιο των Δημοκρατικών.
Από την άλλη πλευρά της λίμνης, η Κόλινς επιμένει ότι υπάρχει χώρος για «όλα τα κρασιά» στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά η εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να έχει μια «δίκαιη ευκαιρία να ανταγωνιστεί». «Ο βιοπορισμός των αμερικανικών οικογενειών, των τοπικών κοινοτήτων, των αγροτών, του τουρισμού και των συναφών βιομηχανιών εξαρτώνται από αυτό», είπε.
Πηγή: eurtactiv.com
