Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σήψεις σταφυλιών φέρνει η τρίτη πτήση της ευδεμίδας στους πρώιμους αμπελώνες της Κρήτης

Από 25 Ιουνίου καταγράφεται η έναρξη της 3ης πτήσης της ευδεμίδας στους πρώιμους αμπελώνες των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Οι προσβολές της γενιάς αυτής είναι ιδιαίτερα επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου προτείνουν έναρξη των ψεκασμών από 2-4 Ιουλίου.

Μια πρωιμότητα μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων καταγράφει η φετινή χρονιά για τους αμπελουργούς, με την τρίτη πτήση της ευδεμίδας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις πρώιμες περιοχές των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Η δραστηριότητα από τη 2 η πτήση του εντόμου (συλλήψεις, ωοτοκίες) έχει σχεδόν μηδενιστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του νησιού.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τρίτη πτήση διαρκεί περίπου 4-5 εβδομάδες. Όπως και στην 2 η πτήση η πληθυσμιακή πυκνότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή : ξεκινά από χαμηλά, φτάνει σε ένα μέγιστο για να μηδενιστεί σταδιακά.

Τα σταφύλια συνήθως δέχονται μικρότερη πίεση προσβολής σε σχέση με την 2η πτήση επειδή οι πληθυσμοί του εντόμου έχουν μειωθεί λόγω της αντιμετώπισης που έχει προηγηθεί. Οι προσβολές της γενιάς αυτής όμως είναι πιο επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών.

Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Η αντιμετώπιση συνιστάται να ξεκινήσει στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

Οι ψεκασμοί είναι σημαντικό να καλύπτουν πλήρως της επιφάνεια των σταφυλιών καθώς και να διενεργούνται από το σούρουπο και μετά.

Επιμελημένη κάλυψη αμπελώνων για το ωίδιο

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών (θερμοκρασία, υγρασία, μελτέμια) ευνοούν τον μύκητα του ωιδίου Erysiphe necator. Οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, ενώ οι άξονες και οι μίσχοι των σταφυλιών όπως και η νέα βλάστηση, σε όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Τα αμπέλια πρέπει να είναι καλυμμένα την περίοδο αυτή (συνεχόμενη κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα και με εναλλαγή σκευασμάτων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας).

Σε έξαρση η Μύγα της Μεσογείου αυτή την περίοδο

Η Μύγα της Μεσογείου είναι είδος πολυφάγο και ζημιώνει κυρίως χονδρόραγα επιτραπέζια σταφύλια. Οι ζημιές είναι περιστασιακές, διάσπαρτες ενώ η ένταση και οι θέσεις των προσβολών μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος.

Την περίοδο αυτή καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί στο δίκτυο παγίδευσης των εσπεριδοειδών (κύριοι ξενιστές) και σοβαρές προσβολές σε φρούτα – ξενιστές που ωριμάζουν πριν από τα σταφύλια (βερίκοκα, ροδάκινα κλπ).

Οι ειδικοί προτείνουν τα επιτραπέζια σταφύλια που βρίσκονται σε περιοχές με ιστορικό ζημιών να ελέγχονται τακτικά για εμφάνιση προσβολών. Οι αμπελουργοί μπορούν να προστατεύσουν τα σταφύλια:

  • με τοποθέτηση από νωρίς παγίδων μαζικής προσέλκυσης και θανάτωσης,
  • σε ψεκασμούς για την ευδεμίδα που γίνονται κοντά στην ωρίμανση να χρησιμοποιούν σκευάσματα με έγκριση και για τη μύγα.

Διαφοροποίηση πληθυσμών στα τζιτζακάκια

Οι πληθυσμοί των εντόμων διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των αμπελιών. Σε πολλά αμπέλια έχουν εμφανιστεί οι μορφές που στοχεύει η αντιμετώπιση (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) και συνιστάται επιτήρηση.

Συστήνεται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ειδικότερα, να ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Ως όριο επέμβασης μετά από έλεγχο καθορίζεται αυτό των 50 – 100 άπτερων ατόμων στα 100 φύλλα.

 

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εδώ.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με την υδατική καταπόνηση έχουν προκαλέσει εγκαύματα σε αρκετά αμπέλια, ωστόσο δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες, τοπικές βροχοπτώσεις και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, που επικράτησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας ευνόησαν την εμφάνιση του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πτήση της ευδεμίδας στις αμπελουργικές περιοχές της Καβάλας ενώ την περίοδο αυτή διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση των ωοτοκιών και της πίεσης...

REPORTS

Συστηματική παρακολούθηση ειδικά σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών σε μύκητες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και ο βοτρύτης, συνιστά με Γεωργική Προειδοποίηση το τμήμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Τον δικό τους σύγχρονο μύθο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμπελουργοί και οινοποιοί της Μεσσηνίας, βάζοντας πλώρη για ΠΟΠ με όχημα το Φιλέρι και για μεγάλα...

REPORTS

Η Kubota ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε µια νέα συνεργασία µε την UV Boosting, µια γαλλική νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή τεχνολογιών UV-C flash, ικανών...

REPORTS

Μία συναρπαστική εκδοχή της δηµοφιλούς λευκής ελληνικής ποικιλίας που έχει τραβήξει πάνω της τα βλέµµατα των οινόφιλων όλου του κόσµου, είναι η Μαλαγουζιά Domaine...