Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς το μέγεθος μιας φιάλης επηρεάζει τις ιδιότητες του κρασιού

Φιάλη, magnum, διπλό magnum, όλα έχουν να κάνουν με το οξυγόνο. Ακόμα και πολύ καλά εμφιαλωμένο, το κρασί αναπνέει…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Ένα κρασί σε μέγεθος magnum είναι πάντα καλύτερο από ότι η φιάλη των 750ml! Ποιος δεν έχει ακούσει αυτή τη φράση; Είναι αλήθεια; Σαν απάντηση επανερχόμαστε στον ορισμό του «καλύτερου». Τι είναι όμως αυτό που κάνει ένα καλό κρασί; Εκτός από τα περίπλοκα και εκφραστικά αρώματα, όποια κι αν είναι αυτά, μαζί με μια ισορροπημένη δομή.

Από άποψη αυστηρά χημική, το κρασί είναι ένα μείγμα μορίων. Κάποια είναι αρωματικά ή γίνονται αρωματικά χάρη σε μια χημική αντίδραση: την οξείδωση. Αντιστοιχεί στον μετασχηματισμό μιας ένωσης από το οξυγόνο. Το άρωμα του κρασιού δεν είναι το μόνο που επηρεάζεται από το οξυγόνο, επηρεάζεται και το χρώμα του. Για παράδειγμα, με το πέρασμα του χρόνου, ένα ερυθρό κρασί παίρνει πορτοκαλί νότες που οφείλονται στην οξείδωση ενώσεων υπεύθυνων για το χρώμα του κρασιού.

Αλλά ποια είναι η σχέση με το μέγεθος της φιάλης; Όταν το κρασί εμφιαλωθεί, ο φελλός είναι υδατοστεγής αλλά διαπερατός στα αέρια. Το οξυγόνο θα παρεισφρήσει σιγά σιγά από την ατμόσφαιρα και διαμέσου του φελλού μέσα στο κρασί, προκαλώντας φαινόμενα οξείδωσης. Στην αρχή αυτό βελτιώνεται μέσα από αυτά τα φαινόμενα που δίνουν πολυπλοκότητα στη μύτη και αλλάζουν χρωματικές αποχρώσεις, αλλά στη συνέχεια «κουράζεται».

Η ροή του οξυγόνου είναι σχεδόν πάντα η ίδια, είτε πρόκειται για magnum, είτε για κλασική φιάλη, αλλά η ποσότητα του κρασιού διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος. Όταν λοιπόν ο όγκος του κρασιού είναι μικρότερος, τα φαινόμενα οξείδωσης θα μετατρέψουν πιο γρήγορα τις διαδικασίες βελτίωσης σε επιδείνωση. Αλλά το να πει κανείς ότι το magnum είναι καλύτερο από τη φιάλη, αυτό εξαρτάται από το κρασί και τις αρχικές του ποιότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παλαιώσει πιο αργά σε magnum, παρά σε φιάλη.

Σε κάθε περίπτωση, ένα magnum δύναται να εκπλήξει, αρκεί να διατηρείται σε σωστές συνθήκες.

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....