Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασπίδα κατά κλιματικής αλλαγής το Pinot Grigio για την ιταλική βιομηχανία οίνου

Ο οινολογικός διευθυντής της Gruppo Italiano Vini (GIV) Christian Scrinzi μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συνεργάζεται με τους καλλιεργητές της στο Delle Venezie DOC για να εξασφαλίσει ένα νέο μέλλον για τον Pinot Grigio.

Το καυτό θέμα των τελευταίων ετών στον κόσμο του ιταλικού κρασιού ήταν πώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Emilia-Romagna έως τις καυτές θερμοκρασίες στη Σικελία, η Ιταλία βρίσκεται στο έλεος των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη. Στον αμπελώνα, αυτό φαίνεται με την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών και τις ξαφνικές βροχοπτώσεις που συχνά συνοδεύονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ξεκινώντας με μια άνοιξη που επλήγη από την ξηρασία, μετά την εκκόλαψη, το κλίμα στράφηκε προς έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν προβλήματα με περονόσπορο και χαλάζι», εξηγεί ο Scrinzi.

«Το Pinot Grigio Delle Venezie DOC επωφελείται από μια εκτεταμένη περιοχή καλλιέργειας: απλώνεται σε μια ποικιλία περιοχών, υποφέροντας έτσι λιγότερο και εξασφαλίζοντας ένα βέλτιστο μέσο επίπεδο παραγωγής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές τα αμπέλια εκπαιδεύονται σε πέργκολα, ένα σύστημα που επιτρέπει μεγαλύτερη προστασία των τσαμπιών από το ηλιακό έγκαυμα και τη βία του χαλαζιού», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πράγματι, η GIV και η Delle Venezie DOC εφαρμόζουν ήδη περαιτέρω λύσεις για να εξασφαλίσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον της παραγωγής Pinot Grigio: «Είναι όλο και πιο σημαντικό και σημαντικό να υιοθετήσουμε μια εξελιγμένη αμπελοκαλλιέργεια. Στην περιοχή Delle Venezie DOC, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αντιξοότητες, έχει καταστεί θεμελιώδες να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τεχνικών υπηρεσιών, συμβούλων και γεωπόνων που είναι παρόντες στον αμπελώνα για την υποστήριξη των παραγωγών».

Άλλα μέτρα που έχουν θεσπιστεί είναι η επείγουσα άρδευση και τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο Scrinzi σημειώνει επίσης ότι η GIV καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων με τους καλλιεργητές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής.

Τι γίνεται όμως με την ξεχωριστή φρεσκάδα που έχει κάνει το Pinot Grigio της Delle Venezie DOC τόσο επιτυχία μεταξύ των παγκόσμιων καταναλωτών; Ο Scrinzi προτείνει ότι η ποικιλία έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα: «Το Pinot Grigio δεν είναι συσσωρευτής ζάχαρης, επομένως είναι πιο κατάλληλο από άλλες ποικιλίες σε ζεστό καιρό».

Απαιτείται, βέβαια, και η δουλειά στον αμπελώνα και στο οινοποιείο: «Είναι απαραίτητο να το τρυγήσουμε στον βέλτιστο βαθμό ωρίμανσης. Για το GIV, η φρεσκάδα είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, τον οποίο επιδιώκουμε ξεκινώντας από τον αμπελώνα, με κάλυψη των φύλλων, παρακολούθηση της ώρας του τρύγου,

συγκομιδή τις δροσερές ώρες της νύχτας. Στο στάδιο της οινοποίησης επιλέγουμε τον καταλληλότερο καρπό και δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών κατά την αλκοολική ζύμωση και ωρίμανση».

Το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Scrinzi, ένα κρασί που είναι «κομψό, εκλεκτό, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και φρεσκάδα».

Παρέχοντας την πρώιμη αξιολόγησή του για τον τρύγο του 2023, ο Scrinzi λέει: «Το 2023 είναι ένας άτυπος, κάπως ασυνήθιστος τρύγος, με ανοιξιάτικη ξηρασία και υπερβολική βροχή που εμπόδισε τη συντήρηση του αμπελώνα. Το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη προσοχή».

Ωστόσο, ο Scrinzi μοιράζεται: «Υπάρχουν πολύ καλά σημάδια ποιότητας, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να απομονωθούν τα σταφύλια από αγροτεμάχια που έχουν υποστεί ιδιαίτερα προβλήματα».

Τέλος, δεδομένου ότι το Pinot Grigio είναι η τρίτη πιο φυτεμένη οινοποιήσιμη ποικιλία στην Ιταλία, το έργο της GIV για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της παραγωγής της είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ικανοποίηση της τεράστιας διεθνούς ζήτησης για τα κρασιά όσο και για το μέλλον του ιταλικού οινικού τομέα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη παραμένει η 3η πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους κρητικούς αμπελώνες με την πίεση προσβολής να είναι αυξημένη στις μεσοπρώιμες και όψιμες...