Το καυτό θέμα των τελευταίων ετών στον κόσμο του ιταλικού κρασιού ήταν πώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Emilia-Romagna έως τις καυτές θερμοκρασίες στη Σικελία, η Ιταλία βρίσκεται στο έλεος των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη. Στον αμπελώνα, αυτό φαίνεται με την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών και τις ξαφνικές βροχοπτώσεις που συχνά συνοδεύονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ξεκινώντας με μια άνοιξη που επλήγη από την ξηρασία, μετά την εκκόλαψη, το κλίμα στράφηκε προς έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν προβλήματα με περονόσπορο και χαλάζι», εξηγεί ο Scrinzi.
«Το Pinot Grigio Delle Venezie DOC επωφελείται από μια εκτεταμένη περιοχή καλλιέργειας: απλώνεται σε μια ποικιλία περιοχών, υποφέροντας έτσι λιγότερο και εξασφαλίζοντας ένα βέλτιστο μέσο επίπεδο παραγωγής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές τα αμπέλια εκπαιδεύονται σε πέργκολα, ένα σύστημα που επιτρέπει μεγαλύτερη προστασία των τσαμπιών από το ηλιακό έγκαυμα και τη βία του χαλαζιού», συμπληρώνει ο ίδιος.
Πράγματι, η GIV και η Delle Venezie DOC εφαρμόζουν ήδη περαιτέρω λύσεις για να εξασφαλίσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον της παραγωγής Pinot Grigio: «Είναι όλο και πιο σημαντικό και σημαντικό να υιοθετήσουμε μια εξελιγμένη αμπελοκαλλιέργεια. Στην περιοχή Delle Venezie DOC, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αντιξοότητες, έχει καταστεί θεμελιώδες να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τεχνικών υπηρεσιών, συμβούλων και γεωπόνων που είναι παρόντες στον αμπελώνα για την υποστήριξη των παραγωγών».
Άλλα μέτρα που έχουν θεσπιστεί είναι η επείγουσα άρδευση και τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο Scrinzi σημειώνει επίσης ότι η GIV καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων με τους καλλιεργητές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής.
Τι γίνεται όμως με την ξεχωριστή φρεσκάδα που έχει κάνει το Pinot Grigio της Delle Venezie DOC τόσο επιτυχία μεταξύ των παγκόσμιων καταναλωτών; Ο Scrinzi προτείνει ότι η ποικιλία έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα: «Το Pinot Grigio δεν είναι συσσωρευτής ζάχαρης, επομένως είναι πιο κατάλληλο από άλλες ποικιλίες σε ζεστό καιρό».
Απαιτείται, βέβαια, και η δουλειά στον αμπελώνα και στο οινοποιείο: «Είναι απαραίτητο να το τρυγήσουμε στον βέλτιστο βαθμό ωρίμανσης. Για το GIV, η φρεσκάδα είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, τον οποίο επιδιώκουμε ξεκινώντας από τον αμπελώνα, με κάλυψη των φύλλων, παρακολούθηση της ώρας του τρύγου,
συγκομιδή τις δροσερές ώρες της νύχτας. Στο στάδιο της οινοποίησης επιλέγουμε τον καταλληλότερο καρπό και δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών κατά την αλκοολική ζύμωση και ωρίμανση».
Το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Scrinzi, ένα κρασί που είναι «κομψό, εκλεκτό, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και φρεσκάδα».
Παρέχοντας την πρώιμη αξιολόγησή του για τον τρύγο του 2023, ο Scrinzi λέει: «Το 2023 είναι ένας άτυπος, κάπως ασυνήθιστος τρύγος, με ανοιξιάτικη ξηρασία και υπερβολική βροχή που εμπόδισε τη συντήρηση του αμπελώνα. Το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη προσοχή».
Ωστόσο, ο Scrinzi μοιράζεται: «Υπάρχουν πολύ καλά σημάδια ποιότητας, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να απομονωθούν τα σταφύλια από αγροτεμάχια που έχουν υποστεί ιδιαίτερα προβλήματα».
Τέλος, δεδομένου ότι το Pinot Grigio είναι η τρίτη πιο φυτεμένη οινοποιήσιμη ποικιλία στην Ιταλία, το έργο της GIV για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της παραγωγής της είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ικανοποίηση της τεράστιας διεθνούς ζήτησης για τα κρασιά όσο και για το μέλλον του ιταλικού οινικού τομέα.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com