Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πτώσης συνέχεια σε όγκο βλέπει για παγκόσμια αγορά οίνου έως το 2028 η IWSR, φως από τα ροζέ

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2028, με σταθερή όμως αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε αξία κατά 1% (CAGR), αναφέρει νέα έρευνας αγοράς της εταιρείας αναλύσεων ποτών IWSR.

Η γενική θλίψη, που έχει…τυλίξει την κατηγορία οίνου, σύμφωνα με την IWSR, απογειώνεται από την έντονη απήχηση των premium ροζέ σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία. Η δημοτικότητα των ροζέ οίνων τροφοδοτείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φρεσκάδας και αισιόδοξης εικόνας που βγάζει (π.χ κομψά αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα) που το κάνουν κατάλληλο για πόση σε διάφορες κοινωνικές και όχι μόνο περιστάσεις όπως brunch, καλοκαιρινή διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους, κλπ.

Γενικότερα, οι υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς αλκοολούχων αντικατοπτρίζουν ένα πιο περίπλοκο και αβέβαιο μακροοικονομικό τοπίο, με την έρευνα της IWSR να δείχνει ότι τα νοικοκυριά παραμένουν υπό σημαντική οικονομική πίεση και εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενων κυβερνητικών ρυθμιστικών πιέσεων σε βασικές αγορές.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

«Η συνεχιζόμενη μετατόπιση στον άξονα ανάπτυξης αλκοολούχων ποτών TBA, με τα κέρδη να προέρχονται πλέον όλο και περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες αγορές, συνεπάγεται μεγαλύτερη έκθεση στον επιχειρηματικό κίνδυνο. Οι εταιρείες πρέπει να επαναπροσανατολίσουν τις παγκόσμιες στρατηγικές τους για να στοχεύσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης», λέει η Emily Neill, COO Research and Operations, της IWSR. «Η επέκταση σε κατηγορίες καθώς και το γεωγραφικό αποτύπωμα θα είναι όλο και πιο σημαντική. Στη σημερινή παγκόσμια αγορά TBA, οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να καινοτομούν για να πετύχουν», σημειώνει.

Εντούτοις, μετά τις μειώσεις το 2023 και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις το 2024, η παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2025, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και προβλέψεις της IWSR.

Για πρώτη φορά, πάντως σε σχεδόν 30 χρόνια, η IWSR κατέγραψε μείωση 2% το 2023 στον όγκο των αλκοολούχων ποτών που πωλήθηκαν στη βασική αγορά των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια συνολική αγορά αλκοολούχων ποτών(TBA) μειώθηκε -1% κατ’ όγκο και αυξήθηκε +2% κατ’ αξία (US$, μεταβλητή συναλλαγματική ισοτιμία) το 2023. Εξαιρουμένων των εθνικών οινοπνευματωδών ποτών όπως το baijiu και το shochu, οι παγκόσμιοι όγκοι μειώθηκαν κατά -1% και αξία αυξήθηκε κατά +3%.

Ενώ ορισμένα θετικά σημάδια αρχίζουν να εμφανίζονται το 2024, η παγκόσμια αγορά TBA παραμένει υποτονική μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης πάνω από την τάση, με τις προκλήσεις να αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2025 καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών επανεξισορροπούνται μετά από ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων 2 ετών. Οι όγκοι TBA αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά +0,4% φέτος.

Όταν έρθει η ανάκαμψη, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι σχετικά μέτρια, με τον όγκο και την αξία να αυξάνονται με CAGR +1% μεταξύ 2023 και 2028 – με την κύρια αύξηση της αξίας να προέρχεται από την Ινδία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Μαζί, η Ινδία, η Κίνα (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αλκοολούχων ποτών) και οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξητική αξία (σε τιμές 2023) έως το 2028, καθώς ο άξονας ανάπτυξης TBA συνεχίζει να μετατοπίζεται προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι επόμενες δύο αγορές με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία είναι η Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι δυσκολίες του αλκοολούχου ποτού το 2023 οφείλονταν στην ταχεία μείωση της ζήτησης, καθώς οι πιέσεις στο κόστος ζωής αυξήθηκαν σε μεγάλες αγορές κατανάλωσης, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ανάκαμψη στα αποθέματα που επιβαρύνουν βασικές κατηγορίες.

Η κύρια αγορά αύξησης όγκου το 2023 ήταν η Ινδία. Όλες οι μεγάλες κατηγορίες οινοπνευματωδών ποτών (εκτός από το ρούμι και το κρασί) αύξησαν τον όγκο τους, με τα σκωτσέζικα και τα αμερικανικά ουίσκι να καταγράφουν κέρδη +7% σε όγκο. Αλλού, σε αγορές όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη σημείωσαν αύξηση όγκου και αξίας.

Η αγορά των οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ (μείωση όγκων 2%) για πρώτη φορά σε σχεδόν 30 χρόνια το 2023 και κάθε μεγάλη κατηγορία TBA σημείωσε πτώση του όγκου, εκτός από την τεκίλα, ορισμένα τμήματα ουίσκι των ΗΠΑ και τα προϊόντα RTD. Προσβλέποντας στο μέλλον, η τεκίλα είναι έτοιμη να προσθέσει την πιο αυξητική αξία στην αγορά οινοπνευματωδών ποτών των ΗΠΑ έως το 2028, με γνώμονα τις εκφράσεις υψηλής ποιότητας.

Η Κίνα παρουσίασε μείωση του όγκου πωλήσεων σε διάφορες κατηγορίες, εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας μεταξύ των νεότερων καταναλωτών LDA. Τα διεθνή οινοπνευματώδη ποτά αυξήθηκαν κατά +2% καθώς άνοιξε ξανά το εμπόριο, αλλά οι όγκοι τόσο του κονιάκ (-3%) όσο και του malt oύσκι  (-11%) υπέστησαν πτώση.

Η τάση για ποτά χωρίς αλκοόλ ενισχύεται

Όλες οι κατηγορίες χωρίς αλκοόλ κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη το 2023: οι παγκόσμιοι όγκοι μπύρας χωρίς αλκοόλ αυξήθηκαν +6%, ο αφρώδης οίνος αυξήθηκε κατά +7%, και τα αποστάγματα χωρίς αλκοολ παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη με +15% αύξηση όγκου. Σε όρους αξίας, η ανάπτυξη ήταν ακόμη υψηλότερη. Τα τελευταία δεδομένα καταναλωτών Bevtrac από την IWSR υποδεικνύουν ότι το χωρίς αλκοόλ είναι το μόνο τμήμα της αγοράς με θετική δυναμική, λόγω της ετήσιας αύξησης του πληθυσμού που δεν καταναλώνει αλκοόλ σε πολλές βασικές αγορές, όπως η Ινδία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η συμφωνία για τον αμερικανικό παραγωγό RdV Vineyards αποτελεί την πρώτη εξαγορά οινοποιείου εκτός Γαλλίας για την οικογένεια Bouygues, ιδιοκτήτρια της δεύτερης μεγαλύτερης καλλιέργειας...

REPORTS

Δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οδηγώντας σε χιλιάδες εκκενώσεις σπιτιών απείλησαν εκ νέου τους παγκοσμίου φήμης αμπελώνες της πολιτείας.

REPORTS

Είναι σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να ενεργούν χωρίς κίνητρα, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, ενώ η αμερόληπτη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαλέξει το τέλειο...

REPORTS

Αφού σταμάτησε την αλματώδη αύξηση των εισαγωγών οίνου στη Νότια Κορέα, η αγορά εκκαθαρίζει τα αποθέματά της μεσαίας κατηγορίας επιτρέποντας την ανάπτυξη των ακραίων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Τον δικό τους σύγχρονο μύθο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμπελουργοί και οινοποιοί της Μεσσηνίας, βάζοντας πλώρη για ΠΟΠ με όχημα το Φιλέρι και για μεγάλα...

REPORTS

Οι φιάλες μάγκνουμ Domaine de la Romanée-Conti (DRC) από τη δεκαετία του 1970 ήταν τα αστέρια στην εναρκτήρια δημοπρασία κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών του...

REPORTS

Μία συναρπαστική εκδοχή της δηµοφιλούς λευκής ελληνικής ποικιλίας που έχει τραβήξει πάνω της τα βλέµµατα των οινόφιλων όλου του κόσµου, είναι η Μαλαγουζιά Domaine...