Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρόκληση για τους οινοποιούς οι φυτεύσεις αμπελώνων σε μεγάλο υψόμετρο

Η φύτευση αμπελώνων σε υψόμετρο ωθεί τους αμπελουργούς στα… άκρα. Δεδομένης της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο που συχνά συνοδεύει τις απότομες πλαγιές, η ωρίμανση των σταφυλιών αποτελεί επίσης πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε υψόμετρο.

Πως οι οινοπαραγωγοί προσαρμόζουν τις πρακτικές τους για να χειριστούν καλύτερα το υπερυψωμένο περιβάλλον τους εξετάζεται σε άρθρο του thedrinkbusiness, υπογραμμίζοντας πως τα βουνά είναι μια σταθερά  αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε αλλάζει συνεχώς.

Ο Maxence Dulou, οινοποιός και διευθυντής του κτήματος Ao Yun, του προγράμματος εκλεκτών κρασιών της LVMH στην Κίνα, λέει ότι κάθε σοδειά του κινεζικού κρασιού διαμορφώνεται από όσα μαθαίνει κάθε χρόνο στο κελάρι.

Το 2017, η ομάδα του Dulou άρχισε να παρατείνει την περίοδο συγκομιδής για το Cabernet Sauvignon που καλλιεργείται στα τέσσερα ορεινά χωριά όπου ο παραγωγός διαθέτει τους αμπελώνες: Xidang, Sinong, Shuori και Adong. Η συγκομιδή αρχίζει πλέον στα μέσα Σεπτεμβρίου και εκτείνεται έως τα τέλη Νοεμβρίου και όλα αυτά για μία ποικιλία σταφυλιών.

«Μαθαίνουμε κάθε μέρα και εφαρμόζουμε πολλά νέα πράγματα από εποχή σε εποχή», λέει ο Dulou. «Κάθε χρόνο προχωράμε πιο μακριά», αλλά η τελειοποίηση «θα πάρει δεκαετίες».

Η περιοχή Yunnan της Κίνας βιώνει υγρά καλοκαίρια και ζεστά, ξηρά φθινόπωρα, και το Ao Yun προσαρμόζει ανάλογα τη διαχείριση του νερού στον αμπελώνα. Τα αμπέλια μπολιάζονται ψηλά από το έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών, αλλά, εβδομάδες πριν από τον τρύγο, ο Dulou και η ομάδα του μειώνουν το ύψος του θόλου κατά 20 έως 40 εκατοστά για να εξοικονομήσουν νερό.

Δεδομένης της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο που συχνά συνοδεύει τις απότομες πλαγιές, η ωρίμανση των σταφυλιών αποτελεί επίσης πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε υψόμετρο.

Για τον Αργεντινό παραγωγό Achaval Ferrer, η διαχείριση των αποδόσεων καθίσταται «κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη εξαιρετικής ωριμότητας κατά τον τρύγο», λέει ο οινοποιός Gustavo Rearte.

Στην Ευρώπη, ο Ελβετός παραγωγός Domaine Jean-René Germanier προχωρά από τη μέθοδο χειροσυλλογής που χρησιμοποιείται συνήθως στην αμπελοκαλλιέργεια με απότομες πλαγιές στη χρήση μικρών τρακτέρ με ερπύστριες και drones, προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι συνήθως τετραπλάσιο από ό,τι σε έναν πλήρως μηχανοποιημένο αμπελώνα.

Όσο επιδέξιος και αν είναι ο αμπελουργός, τα σταφύλια έχουν τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την επιτυχία της ανάπτυξής τους. Το οινοποιείο Ixsir του Λιβάνου εξερευνά οροσειρές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων για να δει πώς θα τα πάνε τα σταφύλια. Ο οινοποιός Gabriel Rivero λέει ότι εργάζεται επίσης για την προσαρμογή άλλων ποικιλιών σε μεγαλύτερο υψόμετρο, Viognier και Muscat για τα λευκά και Cabernet Franc για τα κόκκινα. Το οινοποιείο σχεδιάζει να δει τα επόμενα χρόνια πώς τα αμπέλια μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα ακραία δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...