Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη των οίνων ΠΟΠ των περιοχών που απαρτίζουν την αμπελουργική ζώνη Γουμένισσας, οι οποίοι παράγουν ερυθρούς ξηρούς οίνους εξαιρετικής ποιότητας. Η στρατηγική προβολή της ζώνης ΠΟΠ Γουμένισσας στοχεύει στην προώθηση των κρασιών της σε ώριμες αγορές με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Αν και η ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο είναι ιδιαίτερα γνωστή στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, κυρίως από τη ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αναφορά στη ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα, ούτε έχει δημιουργηθεί κάποιο σχέδιο προώθησης και προβολής της, παρόλο που οι οίνοι της διατηρούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω του terroir και της ποικιλίας Negoska.
Ως εκ τούτου, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γνώση που έχει ήδη το επαγγελματικό και καταναλωτικό κοινό των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για το Ξινόμαυρο, το πρόγραμμα θα δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις για την προώθηση των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, αναδεικνύοντας τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους στο κατάλληλο κοινό επαγγελματιών και οινόφιλων.
Επομένως, υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για μια στοχευμένη εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού brand στις δύο αυτές αγορές που θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα, τη φήμη και τις πωλήσεις των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, αναβαθμίζοντας παράλληλα το οινοτουριστικό προφίλ της περιοχής και ευρύτερα την τουριστική εικόνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί διάφορες δράσεις προβολής, όπως η συμμετοχή στις κορυφαίες εμπορικές εκθέσεις οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά ταξίδια στις περιοχές παραγωγής των προς προβολή οίνων, γευσιγνωσίες με επαγγελματίες από την αγορά του εμπορίου και του εξωτερικού εμπορίου, δημιουργία σημείων προβολής και γευσιγνωσίας σε επιλεγμένα οινοποιεία καθώς και διοργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων και γευσιγνωσιών εντός αυτών.
Με αυτόν τον τρόπο, το βρετανικό και αμερικανικό κοινό, καθώς και οι επαγγελματίες του οίνου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά της ζώνης, να γνωρίσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και να εξοικειωθούν με τις ξεχωριστές ποικιλίες που καλλιεργούνται εκεί.
Η ιστορία των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα
Σημειώνεται ότι η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες ζώνες παραγωγής ερυθρών ξηρών οίνων στη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή της Γουμένισσας, στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, διακρίνεται για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες και τη μακρά ιστορία της στην αμπελοκαλλιέργεια.
Τον 20ό αιώνα, οι αμπελώνες της περιοχής έφτασαν τα 11.000 στρέμματα, κυρίως με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο (ξινή ποπόλκα), Νεγκόσκα (γλυκιά ποπόλκα) και Φαρτσάλο. Το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 1892 αναφέρει την παραγωγή εξαιρετικού κρασιού στην περιοχή, συμβολίζοντας την παράδοση και την εμπειρία των κατοίκων στην αμπελουργία.
Εν κατακλείδι, η σχέση αυτή επιβεβαιώνεται σήμερα με τον εορτασμό του προστάτη των αμπελουργών, του Αγίου Τρύφωνα. Σήμερα, η ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 2.680 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα. Συγκεκριμένα, ο οίνος ΠΟΠ Γουμένισσα παράγεται από τουλάχιστον 20% Negoska και το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται από Ξινόμαυρο. Η ωρίμανση των αμπελώνων στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της Γουμένισσας και κάτω από το τοπικά εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης, διαφοροποιεί σημαντικά το αποτέλεσμα από άλλες περιοχές όπου καλλιεργούνται αυτές οι ποικιλίες, καθιστώντας τους οίνους της Γουμένισσας ιδιαίτερους και μοναδικούς.