Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποιο είναι το όφελος και ποιος ο κίνδυνος του χιονιού στο αμπέλι

Πότε μπορεί να αποβεί επιζήμια η χιονόπτωση στα πρέμνα

Τι συμβαίνει στα αμπέλια όταν χιόνιζει;  Μπορεί να είναι ωφέλιμο;

Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και ανησυχίες για τους αμπελώνες όταν αρχίζει να χιονίζει. Τα αμπέλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 10 ° C και ενδεχομένως ,να νεκρωθούν από το υπερβολικό ψύχος, εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν. Οι χειμερινοί παγετοί είναι συχνά επικίνδυνοι σε δροσερές κλιματικές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Chablis – και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη του κινδύνου παγετού, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης ψεκαστήρων, θερμαντήρων και αιολικών μηχανών στους αμπελώνες.

Στην περιοχή Ningxia της Κίνας, τα αμπέλια θάβονται βαθιά στο έδαφος για να τα προστατεύσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν  τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου. Η Βουργουνδία και η Καμπανία πλήττονται από κακούς παγετούς και το 2013, χιονοθύελλες κατέστρεψαν αμπέλια στην περιοχή Abruzzo στην Ιταλία. Ωστόσο, στο Gambino Vini, στην Αίτνα – όπου υπάρχει χιόνι στον αμπελώνα τους μία φορά το χρόνο – υποστηρίζουν ότι το ίδιο το χιόνι μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά του για τα αμπέλια τους. Το χιόνι στα φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνο παγώνοντας ή καίγοντάς τα, αλλά έχει κάποια οφέλη για το έδαφος.

 

 

Πρώτον, ικανοποιεί την ανάγκη για κρύο του ίδιου του φυτού, το οποίο συλλέγει μονάδες ψύξης – που σημαίνει καλύτερη βλάστηση και στη συνέχεια μια καλή παλαίωση. Φέρνει επίσης άζωτο από την ατμόσφαιρα στο έδαφος και λιώνει στο νερό βαθιά στο έδαφος. Τέλος, το χιόνι εμποδίζει το έδαφος να παγώσει και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας γύρω από τους μηδέν ° C.

Σε μια έντονη χιονόπτωση πριν κάποια χρόνια στη νότια Αγγλία, η Emma Rice, επικεφαλής οινοποιός στο Hattingley Valley στο Hampshire, δήλωσε ότι καθώς τα αμπέλια είναι αυτήν τη στιγμή αδρανή, το χιόνι δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Στην πραγματικότητα, λίγο χιόνι μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ασθένεια που θα μπορούσε να “κρυφτεί”. Θα πρέπει οι θερμοκρασίες να είναι κάτω από τους -10 ° C  για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να φανεί επιζήμιο.

Πηγή Decanter.com | Wine Reviews & News, Learn About Wine

Φωτογραφίες Παντελής Καπετανάκης

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής της...

REPORTS

Στη σειρά Micro Batch, κάθε οίνος είναι ένα πείραμα - με μια γηγενή ποικιλία, έναν άγνωστο τόπο ή μια νέα προσέγγιση.

REPORTS

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι νέοι βρετανικοί δασμοί για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών...

REPORTS

Το οινοποιείο Tablas Creek στην Καλιφόρνια ολοκλήρωσε ένα ιστορικό επίτευγμα, παράγοντας 14 μονοποικιλιακά κρασιά από τις επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών της διάσημης γαλλικής ονομασίας προέλευσης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι οίνοι με περιορισμένο ή χωρίς αλκοόλ αναμφίβολα αποτελούν μια νέα τάση παγκοσμίως, που υιοθετείται κυρίως από την νέα γενιά καταναλωτών. Υπό αυτό το...

REPORTS

Η οικογένεια Λαζαρίδη αύξησε στο 80,047% τη συμμετοχή της στην «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε.», έπειτα από την αποχώρηση του Θωμά Κωνσταντινίδη.

REPORTS

Οι δύο σπουδαιότερες οινικές περιοχές της Ιταλίας κυριάρχησαν στις διεθνείς πωλήσεις κρασιών υψηλής ποιότητας το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αξία και την παγκόσμια απήχησή...

REPORTS

Τα κρασιά Cabernet Sauvignon είναι μεταξύ των πρώτων κυκλοφοριών κάτω από μια μη κερδοσκοπική ετικέτα που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, ένα...