Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλατύσκαλο για επαγγελματική καταξίωση της γυναίκας στην αγορά του κρασιού η πρωτοβουλία του WSPC

Την ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας και την προσφορά της στον κλάδο του κρασιού, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η πρωτοβουλία του WSPC σε συνεργασία με το ίδρυμα Gerard Basset Foundation που δίνει τη δυνατότητα σε 25 μητέρες μονογοεϊκών οικογενειών να συμμετέχουν δωρεάν σε εκπαιδευτικά προγράμματα της σχολής που είναι απαραίτητα για επαγγελματική σταδιοδρομία στο ευρύτερο πεδίο της εστίασης (HO.RE.CA).

του Γιάννη Πανάγου

Η πρωτοβουλία έδωσε επίσης την αφορμή για μια υψηλού επιπέδου συζήτηση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην οινική αγορά» η οποία έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας του WSPC και στην οποία συμμετείχαν, η Μερόπη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος – σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής, η Λιλή Δημητρίου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, η Αντωνία Κυριαζή, διευθύντρια του WSPC, η Μαρία Μαλτέζου, PR& Marketing Manager Strofilia Estate Winery και η Μαριλού Παντάκη, Food 7 Sustainability Content Creator.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Κωσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine και πρόεδρος του WSPC αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της δράσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρίες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρίες της Ελληνικής αγοράς & κοινωνίας, να μιμηθούν αυτή τη δράση, και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της στελέχωσης – σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εντέλει τις Ελληνικές επιχειρήσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας, που έχει διεξάγει το WSPC με θέμα τη θέση της γυναίκας στην οινική αγορά, πάνω στα οποία θα κινήθηκαν στη συνέχεια και οι τοποθετήσεις του πάνελ.

Σε ότι αφορά το ειδικότερο αντικείμενο της πρωτοβουλίας, ο WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, δίνει ώθηση για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ», που απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση, εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητα στο χώρο των HO.RE.CA.: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.

Το πρόγραμμα υποτροφιών επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες αυτές μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία.

Το πρόγραμμα προσφέρει στις συμμετέχουσες τη δυνατότητα να χτίσουν μια νέα καριέρα στην αγορά HO.RE.CA. στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται και από την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το WSPC, η οποία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Συχνά βιώνουν φυλετικά στερεότυπα στην εργασία τους, περιορισμένες ευκαιρίες ανέλιξης, όπως και ελλιπή εκπαίδευση, μειωμένες απολαβές και μειωμένη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της στήριξης των γυναικών μέσω προγραμμάτων όπως το «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ».

Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Αυτά καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ ανά συμμετέχουσα.

Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας. Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ενήλικες γυναίκες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με καλή γνώση αγγλικών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος διασφαλίζει την απόκτηση τριών πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση από τους Wine & Spirits Education Trust (WSET UK) και Beverage Standards Association (BSA UK).

Αναλυτικά θα βρείτε την παρουσιάση της δράσης «Τώρα Μπορώ και Εγώ» διαθέσιμη εδώ.

Η ανακοίνωση του WSPC

«Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ»

Το WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, δίνει ώθηση για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ», που απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στα 3 εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητα στο χώρο των HO.RE.CA.: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σχετική Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 στο χώρο του WSPC, με βασικό ομιλητή και συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη, Master of Wine (MW) και Πρόεδρος του WSPC, αλλά και καταξιωμένες γυναίκες επαγγελματίες του χώρου που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε ομιλίες τύπου “Round Table”, όπως η κα. Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος – Σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής, η κα Λίλη Δημητρίου, Διευθύντρια επικοινωνίας κτήματος Κυρ-Γιάννη και κτήματος Σιγάλα, η κα Μαρία Μαλτέζου, PR & Marketing Manager Strofilia Estate Winery, και η κα. Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), Food & Sustainability Content Creator.

Το πρόγραμμα υποτροφιών του WSPC σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες αυτές μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης και να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά σε όλους τους κλάδους χονδρεμπορίου/ λιανεμπορίου, στον τουρισμό, την εστίαση και τη φιλοξενία.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ενήλικες γυναίκες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με γνώση αγγλικών.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση τριών πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση από τους WSET και BSA της Μεγάλης Βρετανίας, προσφέροντας στις συμμετέχουσες τη δυνατότητα να χτίσουν μια νέα καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σχετικό σύνδεσμο.

Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται και από την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το WSPC, η οποία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Συχνά βιώνουν φυλετικά στερεότυπα στην εργασία τους, περιορισμένες ευκαιρίες ανέλιξης, όπως και ελλιπή εκπαίδευση, μειωμένες απολαβές και μειωμένη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις. Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της στήριξης των γυναικών μέσω προγραμμάτων όπως το «Γυναίκα 2024 – Τώρα μπορώ και εγώ».

Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Αυτά καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ ανά συμμετέχουσα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (MW), Πρόεδρος του WSPC, τονίζει τη σημασία αυτής της δράσης, δηλώνοντας: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρίες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρίες της Ελληνικής αγοράς & κοινωνίας, να μιμηθούν αυτή τη δράση, και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της στελέχωσης – σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εντέλει τις Ελληνικές επιχειρήσεις».

Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας. Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σχετικό σύνδεσμο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δεδομένης της επίθεσης από όλες τις πλευρές από ένα ολοένα και πιο επιθετικό απαγορευτικό κίνημα, η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε κίνδυνο....

REPORTS

Σχέδιο με ορίζοντα πενταετίας ανακοίνωσε η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στους αμπελώνες, αναπτερώνοντας το ηθικό των...

REPORTS

Δραματικές επιπτώσεις για τον αμπελοοινικό τομέα φέρνει η αλόγιστη εγκατάσταση φωτοβολταικών, όπως τονίζεται σε επιστολή των οινοποιών της Βορείου Ελλάδος προς τις αρμόδιες αρχές,...

REPORTS

Τα πολλαπλά οφέλη από την συντεταγμένη ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, επιχείρησε να καταγράψει, ειδική εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

REPORTS

Στην κυριότητα του Kτήματος ΑΛΦΑ πέρασε το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη, επεκτείνοντας την δραστηριότητα της εταιρείας στον ΠΟΠ Αμύνταιο και την ΠΟΠ Σαντορίνη και εδραιώνοντας...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...