Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με δέσμευση την ποιότητα ο ΑΟΣ Τυρνάβου είναι πιστός στρατιώτης της Θεσσαλικής γης

Με βασική αρχή την αξιοποίηση των θησαυρών που παρέχει η Θεσσαλική γη και τη διασπορά τους σε όλο τον κόσμο αλλά και δέσμευση στην ποιότητα και την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, ο ΑΟΣ Τυρνάβου κρατά ζωντανό όραμα της διατήρησης της κληρονομιάς των συνεταιριστών του Τυρνάβου.

Σκοπός του Συνεταιρισµού είναι να απορροφά την παραγωγή των αγροτών αποδίδοντάς τους την αξία των σταφυλιών, να ενώνει τους ντόπιους παραγωγούς στην προσπάθεια διατήρησης της καλλιέργειας και να προωθεί τις αξίες της περιοχής στους καταναλωτές

Αµπελώνες και υποδοµές

Οι αµπελώνες του ΑΟΣ Τυρνάβου βρίσκονται σε υψόµετρο 70-250 µέτρων. Το έδαφος είναι κυρίως αργιλο-αµµώδες, αργιλο-πηλώδες µε έντονη παρουσία  ασβεστόλιθων. Το µικροκλίµα της περιοχής χαρακτηρίζεται από χαµηλές θερµοκρασίες το χειµώνα µε ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ τα καλοκαίρια είναι συνήθως ζεστά και ξηρά.

Ο Συνεταιρισµός διαθέτει ένα αποσταγµατοποιείο και ένα οινοποιείο. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις καλύπτουν µια έκταση 15.000 τ.µ. σε ιδιόκτητους χώρους 70.000 τ.µ. Ακόµα, διαθέτει οινοδεξαµενές 13.500 τόνων, επτά εµφιαλωτικές γραµµές και ένα οινολογικό εργαστήριο.

«Βασιλιάς» το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου

Στην φαρέτρα του ΑΟΣ Τυρνάβου βρίσκονται αρωµατικές ποικιλίες σταφυλιών όπως  Ροδίτης, Μπαντίκι και  Ληµνιώνα,  που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως επίσης και άλλες που ευδοκίµησαν αργότερα, όπως  Ντεµπίνα,  Μαλαγουζιά και  Ασύρτικο  που δίνουν ισορροπηµένα κρασιά και αποστάγµατα. Ο «βασιλιάς» όµως των ποικιλιών, είναι το Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, που καλύπτει το µεγαλύτερο µέρος των αµπελώνων και οινοποιείται σε ερυθρά, ροζέ ακόµα και λευκά κρασιά.

Κρασιά και αποστάγµατα

Ο ΑΟΣ Τυρνάβου διαθέτει µια µεγάλη γκάµα κρασιών. Ανάµεσά τους ξεχωρίζει ο ΠΓΕ λευκός οίνος «Θεσσαλικός», γνωστός και ως «Νέκταρ των Θεών», και το βραβευµένο µε ασηµένια διάκριση PAR Greek Wine Award 2017 λευκό Μοσχάτο Τυρνάβου.

Την ίδια διάκριση φέρει και το Μοσχάτο Τυρνάβου ροζέ µε δυνατά αρώµατα τριαντάφυλλου. Στις υπόλοιπες ετικέτες ξεχωρίζει ο «Ρόδοινος» ηµίγλυκος λευκός οίνος, ο «Ρόδοινος» ηµίγλυκος ροζέ, η σειρά κρασιών Καράφες που αποτελείται από παραδοσιακά ευκολόπιοτα ελληνικά κρασιά Μοσχάτο Λευκό, Μοσχάτο ροζέ, Αρετάκι (λευκό ξηρό), Μοσχάτο ερυθρό ξηρό, Ηµίγλυκο Μοσχάτο ερυθρό, Ρετσινάκι (Ρετσίνα), σε καραφάκια ταβέρνας. Τέλος, διαθέτει τη σειρά κρασιών «Ασκός» Bag-in-box.

Πέρα από κρασιά, ο ΑΟΣ Τυρνάβου παράγει το Συνεταιριστικό Τσίπουρο Τυρνάβου, το Τσίπουρο µε κρόκο «Στίγµα», το Ούζο Τυρνάβου, το «Old Spirit» παλαιωµένο τσίπουρο Τυρνάβου και το νέο Τσίπουρο Τυρνάβου µε Μαστίχα Χίου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.