Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιάτα με άρωμα Ελλάδας και ταιριάσματα με κρασί στην 31η έκθεση «Detrop & Oenos»

Καινοτόμα προϊόντα, νέες γεύσεις, superfoods, τις καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιόλαδου, τρόφιμα που θα συνδυάζονται με οίνους, αλλά και πιάτα με «άρωμα» Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της 31ης διεθνούς έκθεσης «Detrop & Oenos», που έχει ως τιμώμενη περιοχή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θέλει να είναι μια έκθεση μηδενικών απορριμμάτων (zero waste).

του Λεωνίδα Λιάμη

Στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται το τριήμερο 18 έως και 20 Φεβρουαρίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθηση των ελληνικών τροφίμων κι οίνων σε νέες αγορές, μετέχουν συνολικά 420 εκθέτες από δέκα χώρες.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί και 140 ξένοι αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες, οι οποίοι, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, είναι εισαγωγείς με εμπειρία στην προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Όσοι περάσουν το κατώφλι της 31ης Detrop & Oenos θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν καινοτόμα προϊόντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Food Trends», ενώ στην ενότητα Detrop Bites εκθέτες θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς που θα ετοιμάζει ομάδα σεφ και στο «Pairing Bar» οι οίνοι θα συνδυάζονται με τα τρόφιμα των δύο εκθέσεων.

Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου θα παρουσιαστούν στην ενότητα Golden Olive Expo, ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος γευσιγνωσίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων Olive Oil Trophy, και ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας επιτραπέζιων ελιών «Table Olives Throphy».

Στο πλαίσιο της Detrop θα ανακοινωθούν οι νικητές των Food Experts Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών, ενώ διοργανώνεται και ο διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής νοτίου Ευρώπης, που υποστηρίζεται από την παγκόσμια ένωση αρχιμαγείρων, με 27 διαφορετικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της διοργανώτριας αρχής, τη φετινή Detrop & Oenos αναμένεται να επισκεφτούν εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεγάλες ομαδικές συμμετοχές από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Από την τιμώμενη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμμετάσχουν 30 εκθέτες και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 54 εκθέτες.

O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, χαρακτήρισε τη Detrop εμβληματική έκθεση στον τομέα της αγροδιατροφής και υπενθύμισε πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι κατά βάση αγροτική Περιφέρεια, πατρίδα ποιοτικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκθέσεις, επισήμανε ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, συμπληρώνοτνας πως πως η αγροδιατροφή αποτελεί το βασικότερο «γρανάζι» της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα περίπτερα των εκθετών καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. στα περίπτερα 8,9,10,13 και 15. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Η Detrop είναι η πιο παλιά έκθεση τροφίμων και ποτών. Οργανώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 και το όνομά της είναι μεταγραφή στα greeklish του ονόματος Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών. Από φέτος θα γίνει και η πρώτη έκθεση που στοχεύει να έχει μηδενικά απορρίμματα, καθώς θα γίνεται διαχωρισμός και κατά το δυνατόν ανάκτηση των απορριμμάτων.

Μετά το πέρας της Detrop & Oenos, στο εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ ακολουθεί η Agrothessaly 2-5 Μαρτίου στη Λάρισα, η Athens Jewellery 3-6 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, και 31 Μαρτίου, 1-2 Απριλίου με μια νέα έκθεση για την κυκλική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...