Αυτή τη στιγμή, η συνολική έκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα σε Αττική και Νεμέα ανέρχεται στα 200 στρέμματα. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει μία νέα ετικέτα Σαββατιανού εσοδείας του 2019 με παλαίωση του οίνου στη φιάλη. Θα εμφιαλωθεί σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα σταφύλια προέρχονται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι της Αττικής. Το κρασί έχει παραμείνει για ικανό χρονικό διάστημα, ωριμάζοντας με τις οινολάσπες, ούτως ώστε να παρουσιάζει καλύτερη εξέλιξη και φίνα χαρακτηριστικά στη φιάλη.
Κινήσεις για την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας του Σαββατιανού
Ταυτόχρονα οι Αμπελώνες Μάρκου έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για την πιστοποίηση της καλλιέργειας Σαββατιανού ως βιολογικής, ενώ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ετικέτες κρασιών ήπιων παρεμβάσεων. Το οινοποιείο της Παιανίας αξιοποιεί σταφύλι Σαββατιανού από 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και από τα 50 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί και 100 στρέμματα φυτεύσεων στη Νεμέα με Αγιωργίτικο και Μαλαγουζιά. Το Αγιωργίτικο συμμετέχει κατά 60% στην παραγωγή της ετικέτας ροζέ κρασιοόυ, «Euphoria», ενώ για τη συγκεκριμένη ετικέτα συνοινοποιούνται το Syrah με συμμετοχή 35% και το Ασύρτικο με συμμετοχή 5%.
Επιπλέον, το Ασύρτικο «ευθύνεται» για την παραγωγή της ετικέτας «Theros», ενός κρασιού που ωριμάζει με τις φίνες οινολάσπες του. Είναι η δεύτερη χρονιά που παράγεται, με την διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσης να πραγματοποιείται κατά το 30% σε αμφορέα και κατά το 70% σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
To Μουσείο Οίνου και ο ρόλος του στην οινική παράδοση της Αττικής
Όπως λέει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μάρκου, βασικό στοιχείο της δραστηριότητας του οινοποιείου αποτελεί το Μουσείο Οίνου, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τους Σπύρο και Κώστα Μάρκου, με στόχο να φιλοξενήσουν ορισμένα από τα αντικείμενά τους, όπως εργαλεία, μηχανήματα καθώς και αρχειακό φωτογραφικό υλικό που ανατρέχει στην ιστορία του αττικού αμπελώνα. Ο Βασίλης Μάρκου επισημαίνει ότι η υποδοχή ξένων επισκεπτών που πραγματοποιούν αρκετά συχνά οι Αμπελώνες Μάρκου, λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Οίνου. Πρόκειται για μία δραστηριότητα η οποία συμβάλει έτι περαιτέρω στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού για το οινοποιείο της Αττικής. «Η βάση μας είναι το Σαββατιανό και κατ’ επέκταση η ρετσίνα, και ο κόσμος που μας επισκέπτεται από το εξωτερικό αποζητά νέες γεύσεις, ενώ επιθυμεί να γνωρίσει τη ρετσίνα», επισημαίνει σχετικά.
Σημειώνεται τέλος, ότι πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία με την εμπορική εταιρεία Deals, η οποία διανέμει τα κρασιά των Αμπελώνων Μάρκου σε όλη την Ελλάδα.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή