Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάνω από 7000 επισκέπτες συγκέντρωσε το 2ο MESSINIA FORUM

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια επιτυχία, καθώς πάνω από 7000 επισκέπτες έδωσαν το παρόν.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου MESSINIA FORUM, τέθηκαν στο επίκεντρο η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του Μεσσηνιακού αμπελώνα, το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και νέοι τρόποι τουριστικής προώθησης και προσέγγισης. Συμμετείχαν 68 καταξιωμένοι ομιλητές, διακεκριμένοι εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, από τον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και φυσικά από το χώρο της γαστρονομίας.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και συνομίλησαν για θέματα τουρισμού, εστίασης και επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής, οι Πανεπιστημιακοί κ. Δημήτριος Μπούχαλης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Σωτήρης Βαρελάς, οι αθλητές κ. Μιχάλης Ζαμπίδης, κ. Αλβέρτης Φραγκίσκος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κα Αθανασία Τσουμελέκα, οι chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, κ. Νίκος Φωτιάδης, κα Ελένη Ψυχούλη, κ. Ιάκωβος Απέργης, ο γνωστός Έλληνας Sommelier κ. Γιώργος Λούκας και πολλοί ακόμη από το χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας.

Η διοργάνωση υποστηρίχτηκε θερμά από τοπικούς φορείς, συλλόγους και κάθε εμπλεκόμενο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Η δυναμική της πραγματικά δεν έχει προηγούμενο ενώ και σε πρακτικό επίπεδο ο πρώτος θετικός αντίκτυπός της είναι η διαθέσιμη νεοσύστατη, δυναμική online πλατφόρμα, δημιούργημα 30 επιχειρήσεων θεματικού τουρισμού που κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΜ έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο Σύλλογο, εργάστηκαν για μήνες ομαδικά και παρουσίασαν στο MESSINIA FORUM αυτό το πολύτιμο εργαλείο. Πρόκειται για μια πλατφόρμα  προσβάσιμη στον απανταχού επισκέπτη της περιοχής μας, ολοκληρωμένη βάση δεδομένων όχι μόνο για την παρουσίαση της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουν οι παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά και με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου μας στο πλαίσιο μιας ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές να διασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής περιόδου, ο τουρισμός εμπειριών, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο τουρισμός των 365 ημερών.

Στο 2ο MESSINIA FORUM έλαβαν χώρα πάνω από 30 B2B συναντήσεις, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών με τους πάνω από 70 τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Διεξήχθησαν πάνω από 10 live cooking με τη συνεργασία εγνωσμένης αξίας σεφ και τοπικών καταστημάτων εστίασης για την προώθηση συνταγών με μεσσηνιακά προϊόντα. Το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας έδωσε παρόν με την πραγματοποίηση γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ενεργή συμμετοχή 15 Μεσσήνιων Οινοποιών και Αποσταγματοποιών, οι οποιοι  ανέδειξαν την ιστορία και τη σημασία του Μεσσηνιακού Αμπελώνα και του Αποστάγματος. Προς ενίσχυση της παραπάνω πρωτοβουλίας το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου πραγματοποίησε Master Class Οίνου «Οίνοι & Γεύσεις της Μεσσηνίας» με τον DipWSET Νικόλα Γιαννόπουλο. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του διημέρου ήταν η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα sommelier Γιώργου Λούκα. Ο Γιώργος Λούκας με πληθώρα υπογραφών wine lists και pairings υψηλών προδιαγραφών στο βιογραφικό του,  μίλησε για το Μεσσηνιακό Αμπελώνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε γευσιγνωσία των μεσσηνιακών οίνων.

Το 2ο MESSINIA FORUM ομολογουμένως ήταν μια διοργάνωση κατά την οποία ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά. Ανέκυψαν θέματα που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο πεδίο πάνω στο οποίο ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας θα οικοδομήσει τις επόμενες δράσεις του και θα προχωρήσει με συνέπεια και υπευθυνότητα στη διοργάνωση του 3ου MESSINIA FORUM.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...