Ο αμπελώνας του Κονιάκ δε γλίτωσε από τον παγετό του Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Υπηρεσίας Κονιάκ (BNIC) που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, έχει επηρεαστεί τουλάχιστον το 15% της αμπελουργικής επιφάνειας. Οι ζημιές “είναι πολύ διαδεδομένες στην αμπελουργική περιοχή”, η οποία εκτείνεται σε περίπου 750.000 στρέμματα, ανέφερε σχετική δήλωση.
Είναι φυσιολογικό, καθώς το κονιάκ παράγεται από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών που αντέδρασαν με ποικίλους τρόπους στις θερμοκρασίες που έπεσαν στους -6 ή -7°C κατά τη διάρκεια της νύχτας της 7ης έως της 8ης Απριλίου.
Για την ποικιλία ugni blanc, ο παγετός “εμφανίστηκε σε πρώιμο στάδιο της βλάστησης”, γεγονός που περιόρισε τις ζημιές που παρατηρήθηκαν. Σε άλλες ποικιλίες του Κονιάκ, που χρησιμοποιούνται σε μικρότερες ποσότητες και είναι πιο πρώιμες, η ζημιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Παρά το κλιματικό αυτό επεισόδιο, ο τομέας παραμένει αισιόδοξος και διατηρεί “τις προοπτικές ανάπτυξής του και το αμπελουργικό δυναμικό του για τα επόμενα χρόνια”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι σχετικοί επαγγελματίες δημοσίευσαν επίσης εξαιρετικά στοιχεία για τις εξαγωγές. Η παραγωγή κονιάκ πωλείται κατά βάση στο εξωτερικό, με κύριες χώρες προορισμού τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Με “ρεκόρ αποστολών τον Απρίλιο με 18,9 εκατομμύρια φιάλες”, ο τομέας ήταν σε θέση να επιλύσει τις εκκρεμείς αποστολές που συσσωρεύτηκαν λόγω της κρίσης Covid-19. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο τομέας πραγματοποίησε έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από το Κονιάκ, που αντιπροσωπεύει 213,1 εκατ. φιάλες, δηλαδή αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή lefigaro.gr