Από την ιστορική περιοχή του Τυρνάβου, η οικογένεια του οινοποιού Χρήστου Ζαφειράκη ασχολείται με την αμπελουργία για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο ίδιος ανήκει στην 4η γενιά οινοποιών της οικογένειας και μετά από σπουδές στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου απέκτησε master στην Οινολογία και εργάστηκε σε σπουδαία οινοποιεία της Τοσκάνης και του Πιεμόντε, έφερε τη γνώση και τις εμπειρίες πίσω στον τόπο του και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του κρασί.
Αρχές του Οινοποιείου Ζαφειράκη είναι, ο σεβασμός στο περιβάλλον, με στόχο τη ανάδειξη του μικροκλίματος τις περιοχής του Τύρναβου. Στο Κτήμα εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζονται πιλοτικά τεχνικές βιοδυναμικής καλλιέργειας ενώ από 01/01/2021 υπάρχει καθολική εφαρμογή στα 110 στρέμματα.
Ιδιόκτητοι βιολογικοί αμπελώνες
Με σταφύλια από τους ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες που βρίσκονται στη θέση «Παλαιόμυλος» στον Τύρναβο, σε ένα
δυναμικό, σύγχρονο οινοποιείο εμφιάλωσε το πρώτο του κρασί το 2005 και έκτοτε δημιουργεί κρασιά αναμφισβήτητης κομψότητας που εκφράζουν την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου terroir. Στο αμπέλι, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις με τον υψηλό αριθμό φυτεμένων πρέμνων ανά στρέμμα και τη χρήση αυτοχθόνων, άγριων ζυμών από το 2007, συμβάλλουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας της περιοχής. Τα κρασιά του Κτήματος Ζαφειράκη περιλαμβάνουν τόσο ξένες ποικιλίες, όπως Chardonnay όσο και ελληνικές όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και η Λημνιώνα. Η μεγάλη όμως συμβολή του Κτήματος Ζαφειράκη συνδέεται με την αναβίωση της τοπικής και ξεχασμένης
ποικιλίας Λημνιώνα που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα και με σαφείς προσδοκίες για ένα σπουδαίο μέλλον. Με μια εντυπωσιακή γκάμα της ποικιλίας που περιλαμβάνει ροζέ Λημνιώνα και κρασί που ωριμάζει σε αμφορέα, το Κτήμα Ζαφειράκη είναι ο απόλυτος πρεσβευτής της Λημνιώνας.