Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Κυρ-Γιάννης ετοιμάζει το «Σπίτι του Κρασιού» του Μπουτάρη

Στην οδό Χατζημαλούση της Νάουσας, στον αρ. 17, εργάτες μπαινοβγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο παραδοσιακό κτίριο Ιωάννου Μπουτάρη, το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908). Μαζί τους και μια γνώριμη σε όλους φιγούρα, αυτή του ξακουστού οινοποιού και τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

O Γιάννης Μπουτάρης ετοιμάζει το «Σπίτι του κρασιού»

Στο ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες ώστε να στεγαστεί εκεί το Σπίτι του Κρασιού του Μπουτάρη στη Νάουσα καθώς και η έδρα του Ιδρύματος Στέλιου και Φανής Μπουτάρη, το οποίο μπορεί να περιέπεσε σε προσωρινή αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ετοιμάζεται πλέον να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην ενεργό παρουσία και δράση.

Το κτίριο, που στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας, πλέον ετοιμάζεται να εξελιχθεί σε έναν χώρο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει -φυσικά- το κρασί και ο πολιτισμός γύρω απ’ αυτό, αφού αυτός υπήρξε εξαρχής και ο στόχος του Ιδρύματος.

«Στο πάνω πάτωμα θα γίνει ένα αναγνωστήριο. Εκεί θα υπάρχει η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, με πάρα πολλούς τίτλους βιβλίων γύρω από το κρασί. Θα είναι αναγνωστήριο και όχι δανειστική βιβλιοθήκη, όπου ο καθένας θα μπορεί να έρχεται και να ξεφυλλίζει τα βιβλία, να διαβάζει και να παίρνει τις πληροφορίες που θέλει», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι ο χώρος θα διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να φιλοξενούνται μικρά σεμινάρια και συνέδρια για 50-60 άτομα.

Στο κάτω πάτωμα του διώροφου κτιρίου θα υπάρχει μια συνολική έκθεση (προσωπική) της οικογένειας Μπουτάρη, που έχει αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στην πόλη της Νάουσας, ενώ στο ισόγειο θα φιλοξενείται και η πλούσια συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη με κιτς αντικείμενα, που ο ίδιος έχει συλλέξει από διάφορα ταξίδια του ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επισκέψιμο από τον Σεπτέμβριο, λέει ο Γιάννης Μπουτάρης

Αν και, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, εντούτοις ώς το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο ανακαινισμένος και πλήρως διαμορφωμένος χώρος στο παραδοσιακό αυτό κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του.

Μάλιστα, πέραν του αναγνωστηρίου και των εκθέσεων που θα «τρέχουν» στους δυο ορόφους, θα λειτουργήσει κέντρο ενημέρωσης γύρω από το κρασί για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει μάλλον να προσπαθήσουν πολύ για να μην υποκύψουν στον… πειρασμό της γευστικής δοκιμής, που επίσης θα είναι διαθέσιμη στον χώρο.

 

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Tρίτης γενιάς αµπελουργός αλλά και πτυχιούχος σχολής Αµπελουργίας-Οινολογίας, ο Γιώργος Σιµογιάννης καλλιεργεί 50 στρέµµατα αµπελώνων µε Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και στις τρεις αµπελουργικές...