Μια παράδοση από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία ξεκινά στην Αρχαία Ολυμπία στην Ελλάδα, όπου ανάβει η φλόγα και στη συνέχεια μεταφέρεται, κυρίως με τα πόδια, μέσω της χώρας υποδοχής τις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε 11.000 λαμπαδηδρόμους για να μεταφέρουν τη φλόγα σε όλη τη Γαλλία στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η 33η διοργάνωση των αγώνων. Η δάδα έφτασε στη γαλλική πόλη της Μασσαλίας στις 8 Μαΐου.
Ο Bertrand, ο οποίος αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος ηγέτης στα οργανικά κρασιά και βιοδυναμική, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανος που μεταφέρω την Ολυμπιακή φλόγα, πρώτα γιατί είναι η επικράτειά μου, αλλά πάνω απ’ όλα, γιατί συμβολίζει την υπέρβαση του εαυτού και την ειρήνη που χρειαζόμαστε στον κόσμο.».
Ο Gerard Bertrand θεωρείται, θρύλος της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας στη περιοχή της Νότιας Γαλλίας Languedoc-Roussillon. Οι ετικέτες του είναι τοποθετημένες στα καλύτερα εστιατόρια & ξενοδοχεία του κόσμου με φανατικούς οπαδούς. Τα κρασιά του είναι ιδιαίτερα κομψά, ισορροπημένα και βελούδινα, παρ’ ότι προέρχονται από ζεστές, μεσογειακές περιοχές. Ο Gerard, με υπερβάλλοντα ζήλο, αναδεικνύει το μοναδικό terroir της περιοχής που συνορεύει με τη Μεσόγειο. Η προσπάθεια αυτή, τον έχει ανταμείψει με αναρίθμητα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σε όλο τον πλανήτη. Το κρασιά του Bertrand, που παράγονται από τα 17 κτήματα του σε όλο το Languedoc – και τώρα στα νοτιοδυτικά με μια πρόσφατη αγορά ενός κτήματος στο Cahors – καλλιεργούνται βιοδυναμικά και εξάγονται σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.