Σύμφωνα με ανάλυση της International Wine and Spirits Research (IWSR), οι μάρκες οίνου προσαρμόζουν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν νέα κοινά, ιδίως τη γενιά Z, η οποία είναι λιγότερο αφοσιωμένη στην παραδοσιακή κουλτούρα και τις καταναλωτικές συνήθειες του κρασιού.
Τα στοιχεία του IWSR αποκαλύπτουν μια αυξανόμενη εξάρτηση από τους καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας σε πολλές αγορές κρασιού, με τους καταναλωτές ηλικίας 55 ετών και άνω να αποτελούν σημαντικό μέρος των τακτικών καταναλωτών κρασιού. Ταυτόχρονα, οι νεότεροι ενήλικες σε νόμιμη ηλικία κατανάλωσης (LDA) πίνουν λιγότερο συχνά κρασί. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, το ποσοστό των καταναλωτών LDA ηλικίας 18-24 ετών που δήλωσαν ότι πίνουν κρασί τουλάχιστον κάθε μήνα μειώθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 2010 και 2023.
Για τη γενιά Z, που γεννήθηκε μεταξύ 1997 και 2012 και είναι σήμερα ηλικίας 12 έως 27 ετών, το κρασί αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από άλλα ποτά. Αυτή η γενιά έχει συνείδηση της υγείας, είναι γοητευμένη από την άνοδο των μη αλκοολούχων επιλογών και είναι ιδιαίτερα επιλεκτική όσον αφορά τις δαπάνες. Οι καταναλωτές της LDA Gen Z συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με τους όρους και τις περιοχές που αφορούν το κρασί, επηρεάζονται από τις τάσεις του μέτρου και απομακρύνονται από τις παραδοσιακές περιστάσεις κατανάλωσης κρασιού. Αυτή η μετατόπιση έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να διερευνήσουν καινοτόμες λύσεις επωνυμίας και συσκευασίας για να τραβήξουν την προσοχή τους.
Παράλληλα, οι μάρκες κρασιών υιοθετούν όλο και περισσότερο τολμηρές, παιχνιδιάρικες και μη παραδοσιακές προσεγγίσεις για να κάνουν το κρασί πιο προσιτό στο νεανικό κοινό. Η Frezzcanti, για παράδειγμα, εμπορεύεται τον εαυτό της ως τον πρώτο αφρώδη οίνο από την Κολομβία, παρουσιάζοντας ετικέτες σε στυλ ρετρό και απορρίπτοντας την παραδοσιακή γλώσσα των ευρωπαϊκών αφρωδών οίνων. Παρομοίως, το New Theory χρησιμοποιεί θεματικά ονόματα όπως «Growing Pains» και «Love Bite» αντί να αναφέρεται σε ποικιλίες σταφυλιών, ενώ το Whiny Baby στηρίζεται σε διαθέσεις όπως «Unwind» και «OMG», συμπληρώνοντας με αντισυμβατικά χαρακτηριστικά συσκευασίας όπως καπάκια, αυτοκόλλητα που αποκολλώνται και γούρια για τηλέφωνα.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, η τάση της γενιάς Z για μετριοπάθεια έχει επίσης εμπνεύσει την ανάπτυξη των επιλογών κρασιού με χαμηλό και μηδενικό αλκοόλ. Μάρκες όπως η Kim Crawford Wines και η Bread & Butter έχουν εισαγάγει σειρές με χαμηλότερο αλκοολικό τίτλο για να προσελκύσουν αυτή τη δημογραφική ομάδα που έχει συνείδηση της υγείας. Η μάρκα Nice με έδρα το Λονδίνο προσφέρει «κρασιά συνεδρίας» με 3,4% ABV σε εύκολα φορητές συσκευασίες, στοχεύοντας σε περιστασιακές και κοινωνικές περιστάσεις κατανάλωσης.
Οι εξελισσόμενες καταναλωτικές συνήθειες ωθούν τις μάρκες κρασιού να επανεξετάσουν τις μορφές και τις συσκευασίες. Οι παραδοσιακές φιάλες συμπληρώνονται με έτοιμα προς κατανάλωση (RTD) κουτιά, επιλογές Bag-in-Box (BIB) και επανασφραγιζόμενα δοχεία αλουμινίου. Αυτές οι μορφές απευθύνονται στους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την αειφορία, ενώ υποστηρίζουν πιο ευέλικτες και εν κινήσει περιστάσεις κατανάλωσης. Η Gonzo Vino, για παράδειγμα, προωθεί φιλικά προς το περιβάλλον κρασιά BIB που παράγονται από σταφύλια αειφόρου καλλιέργειας, χωρίς χημικά, ενώ η ιταλική μάρκα Lovvo προσφέρει λεπτά κονσερβοποιημένα ημιαφρώδη κρασιά σχεδιασμένα για ευκολία.
Τέλος, η σειρά Greasy Fingers της Pernod Ricard είναι ένα άλλο παράδειγμα προσαρμογής στον νέο τρόπο ζωής, με κρασιά που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να συνδυάζονται με γκουρμέ fast food, αμφισβητώντας τη σύνδεση του κρασιού με το εκλεκτό φαγητό. Σε όλους τους τομείς, τα εμπορικά σήματα αξιοποιούν καινοτόμα σχέδια, επιλογές με χαμηλότερο ABV, αφρώδεις μορφές και συνδυασμούς με casual γεύματα για να καταργήσουν τα εμπόδια εισόδου για τους νεότερους καταναλωτές. Αυτές οι προσπάθειες αντανακλούν μια ευρύτερη ώθηση του κλάδου για να διασφαλιστεί ότι το κρασί παραμένει σημαντικό σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική και ποικιλόμορφη αγορά ποτών.