Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι καλλιέργειες κάλυψης ενισχύουν την ποιότητα και βιωσιμότητα του κρασιού

Η χρήση των καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες καθίσταται απαραίτητη πρακτική για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας. Τα φυτά αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν γρασίδι, κηπευτικά και λουλούδια, παρέχουν οφέλη στο έδαφος, τα αμπέλια και το περιβάλλον μειώνοντας την ανάγκη για χημικά και μηχανήματα, ενώ αυξάνουν την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι καλλιέργειες κάλυψης βελτιώνουν τη δομή του εδάφους προωθώντας τη μικροβιακή ζωή, μειώνοντας τη συμπίεση και ενισχύοντας την απορρόφηση του νερού, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της διάβρωσης και της απώλειας θρεπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με μια μετα-μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η οποία ανέλυσε πάνω από 100 δοκιμές πεδίου, οι καλλιέργειες κάλυψης αυξάνουν τις γεωργικές αποδόσεις κατά μέσο όρο 2,6%. Μεταξύ 2017 και 2022, η έκταση που προορίζεται για καλλιέργειες κάλυψης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 17%, από 15,4 εκατομμύρια σε 18 εκατομμύρια στρέμματα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε συμπαγή ή πλούσια σε άργιλο εδάφη, οι αγρότες χρησιμοποιούν καλλιέργειες όπως τα όσπρια, η βρώμη και τα ραπανάκια για να αυξήσουν την περιεκτικότητα του εδάφους σε άνθρακα και να βελτιώσουν τη δομή του. Η προσέγγιση αυτή διευκολύνει την ανάπτυξη βαθύτερων ριζικών συστημάτων και ενισχύει τη συγκράτηση του νερού, κρίσιμος παράγοντας σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία. Αντίθετα, σε πιο γόνιμα ή πιο χαλαρά εδάφη, χρησιμοποιούνται γρασίδι και τριφύλλι για να εμπλουτίσουν το έδαφος με άζωτο, προσελκύοντας παράλληλα ωφέλιμα έντομα στο οικοσύστημα.

Παράλληλα, οι νέοι αμπελώνες, οι οποίοι απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα κατά τα πρώτα τους χρόνια, συχνά επωφελούνται από μίγματα ψυχανθών, όπως η φάβα και ο βίκος, τα οποία παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Καθώς τα αμπέλια ωριμάζουν, εισάγονται μόνιμες καλλιέργειες κάλυψης για τη σταθεροποίηση του εδάφους, την πρόληψη της διάβρωσης και την προσφορά βοσκήσιμης ύλης για τα ζώα, μειώνοντας την εξάρτηση από τα μηχανήματα και προωθώντας τη συγκράτηση άνθρακα στο έδαφος.

Μετά τη συγκομιδή, οι καλλιέργειες κάλυψης παίζουν βασικό ρόλο στην αποκατάσταση των επιπέδων αζώτου. Συνδυασμοί τριφυλλιού, μπιζελιού και άλλων ψυχανθών προετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ενισχύουν μια φυσική οικολογική ισορροπία ενθαρρύνοντας τα ωφέλιμα βακτήρια, τους μύκητες και τα έντομα να ελέγχουν οργανικά τα παράσιτα.

Στη βιολογική γεωργία, οι καλλιέργειες κάλυψης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς αντιμετωπίζουν τις γεωργικές προκλήσεις χωρίς να βασίζονται σε χημικές ουσίες. Φυτεύονται επίσης στρατηγικά με βάση την εποχή, με τις χειμερινές και θερινές καλλιέργειες κάλυψης να είναι προσαρμοσμένες ώστε να μεγιστοποιούν τα οφέλη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρά τα πλεονεκτήματά τους, η εφαρμογή των καλλιεργειών κάλυψης συνοδεύεται από προκλήσεις. Σε περιοχές με αμμώδη εδάφη και ξηρά κλίματα, οι συνθήκες ξηρασίας μπορεί να εμποδίσουν το φύτρωμα των σπόρων, καθιστώντας αναγκαία την προσαρμογή των γεωργικών πρακτικών. Επιπλέον, στα βιολογικά συστήματα, το κόστος και οι απαιτήσεις έγκρισης πιστοποιημένων σπόρων μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο.

Τέλος, οι καλλιέργειες κάλυψης συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Εμπλουτίζοντας το έδαφος, υποστηρίζοντας ισορροπημένα οικοσυστήματα και βελτιώνοντας την ποιότητα του κρασιού, αυτά τα φαινομενικά μικρά μέτρα, όπως η φύτευση ψυχανθών ή χόρτων, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της αμπελουργίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

REPORTS

«Όταν κανείς σκέφτεται το καλό κρασί, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό ο δικός σας τόπος. Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια...

REPORTS

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη...

REPORTS

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει η κλαδική ένωση αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...