Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη σύνθεση του αρχαίου ρωμαϊκού κρασιού

Επιστήμονες από την Ιταλία και τη Γαλλία εξέτασαν τις επενδύσεις τοίχων τριών αμφορέων τον Ιούλιο και διαπίστωσαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι οινοποιοί χρησιμοποιούσαν τοπικά σταφύλια και τα άνθη τους ενώ εισήγαγαν ρητίνη και μπαχαρικά από άλλες περιοχές της Ευρώπης…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι ειδικοί με επικεφαλής την Donatella Magri του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης εξέτασαν αμφορείς που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ερυθρών και λευκών κρασιών με φασματομετρία μάζας και παλαιοβοτανικά δεδομένα σχετικά με τη γύρη και τους ιστούς του άγριου σταφυλιού Vitis και των καρπών του. Στόχος τους ήταν να μάθουν πώς παρήγαγαν το κρασί οι αρχαίοι Ρωμαίοι και από πού έπαιρναν πρώτες ύλες.

Το χαρακτηριστικό σχήμα της γύρης του σταφυλιού, καθώς και η χημική σύσταση των τοίχων των αμφορέων, μαρτυρούν ότι για την παραγωγή κρασιού χρησιμοποιούνταν ντόπια άγρια ​​ή καλλιεργημένα σταφύλια. Επιπλέον, υπάρχουν ίχνη ρητινών και αρωματικών ουσιών, που πιθανότατα εισήγαγαν οινοποιοί από την Καλαβρία ή τη Σικελία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τρεις αμφορείς που ανακαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην ακτή κοντά στο ιταλικό χωριό San Felice Circeo, στην περιοχή του Λάτσιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλοία έπεσαν στον βυθό του Τυρρηνικού Πελάγους μετά το ναυάγιο ενός ή περισσότερων πλοίων και οι αμφορείς στη συνέχεια ξεβράστηκαν στην ακτή.

 

ΠΗΓΗ: europeantimes.news

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...