Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιπτώσεις του καύσωνα ξεκινούν σε αμπέλια στη περιοχή της Νεμέας

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται προς το παρόν να μην εμφανίζει προβλήματα, μικρές επιπτώσεις αρχίζουν να διαφαίνονται σε κάποιες περιοχές στο οινοποιήσιμο σταφύλι.

Το κύμα καύσωνα που έχει κατακλύσει τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, εκτός από τα αισθητά προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε επιτραπέζια σταφύλια σε διάφορες περιοχές, φαίνεται προς το παρόν να μην “αγγίζει” αισθητά τα οινοποιήσιμα, με παραγωγούς όπως τον οινοποιό Γιώργο Λυραράκη στη Κρήτη να επιβεβαιώνουν στο Wine Trails έπειτα από σχετική επικοινωνία, ότι λόγω εποχής τα σταφύλια του οινοποιείου φαίνονται ανέγγιχτα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οινολόγος Τάσος Κανέλλης για την περιοχή της Αττικής και ο παραγωγός Χρήστος Ταραλάς (οινοποιείο Ταραλά) για την περιοχή της Νάουσας.

Ο οινολόγος Γιάννης Φλεριανός είναι ο μόνος που προς το παρόν, δίνει μια εικόνα του τί συμβαίνει στη Νεμέα, επιβεβαιώνοντας την αρχή κάποιων προβλημάτων στον κάμπο με μικρά εγκαύματα σε ράγες των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, ο Χρήστος Ταραλάς ενημερώνει το Wine Trails ότι αποφάσισε να ποτίσει για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα λόγω του στρες που μπορεί να προκληθεί στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Ο Θωμάς Λίγας, οινοποιός του κτήματος Λίγα με αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, εφαρμόζει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και ολόκληρος ο αμπελώνας του είναι ξερικός.  Λόγω αυτού, ενημερώνει ότι κινείται με διαφορετικό τρόπο, τοποθετώντας ζεόλιθο στο φύλλωμα των αμπελιών για αντηλιακή προστασία. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα εφαρμόσει βοτανοθεραπείες με χαμομήλι και άλλα βότανα, στο πλαίσιο της φυσικής προσέγγισης που ακολουθεί.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά νησιά της χώρας, τη Σαντορίνη, όπου ο αμπελώνας είναι κατά κανόνα ξερικός λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειας και του αμπελώνα που διαθέτει, η Κωνσταντίνα Χρυσού οινοποιός του οινοποιείου Χατζηδάκη επιβεβαιώνει σε σχετική επικοινωνία το Wine Trails ότι ενώ ο αμπελώνας τους προς το παρόν είναι υγιής, “δεν μπορούμε ακόμα να διαβεβαιώσουμε πώς θα κινηθεί η χρονιά και τί λιθαράκι θα εναποθέσει ο καύσωνας, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πρώιμη η χρονιά”.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ωΐδιου παρουσιάζονται οι καιρικές συνθήκες και τα βλαστικά στάδια που επικρατούν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες της Κρήτης, και...

REPORTS

Η ποιότητα του επώνυµου κρασιού στην Ελλάδα βαίνει βελτιούµενη µε την απήχησή του στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται. Ωστόσο, οι οινοποιοί στη χώρα µας...

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...