Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιπτώσεις του καύσωνα ξεκινούν σε αμπέλια στη περιοχή της Νεμέας

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται προς το παρόν να μην εμφανίζει προβλήματα, μικρές επιπτώσεις αρχίζουν να διαφαίνονται σε κάποιες περιοχές στο οινοποιήσιμο σταφύλι.

Το κύμα καύσωνα που έχει κατακλύσει τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, εκτός από τα αισθητά προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε επιτραπέζια σταφύλια σε διάφορες περιοχές, φαίνεται προς το παρόν να μην “αγγίζει” αισθητά τα οινοποιήσιμα, με παραγωγούς όπως τον οινοποιό Γιώργο Λυραράκη στη Κρήτη να επιβεβαιώνουν στο Wine Trails έπειτα από σχετική επικοινωνία, ότι λόγω εποχής τα σταφύλια του οινοποιείου φαίνονται ανέγγιχτα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οινολόγος Τάσος Κανέλλης για την περιοχή της Αττικής και ο παραγωγός Χρήστος Ταραλάς (οινοποιείο Ταραλά) για την περιοχή της Νάουσας.

Ο οινολόγος Γιάννης Φλεριανός είναι ο μόνος που προς το παρόν, δίνει μια εικόνα του τί συμβαίνει στη Νεμέα, επιβεβαιώνοντας την αρχή κάποιων προβλημάτων στον κάμπο με μικρά εγκαύματα σε ράγες των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, ο Χρήστος Ταραλάς ενημερώνει το Wine Trails ότι αποφάσισε να ποτίσει για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα λόγω του στρες που μπορεί να προκληθεί στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Ο Θωμάς Λίγας, οινοποιός του κτήματος Λίγα με αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, εφαρμόζει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και ολόκληρος ο αμπελώνας του είναι ξερικός.  Λόγω αυτού, ενημερώνει ότι κινείται με διαφορετικό τρόπο, τοποθετώντας ζεόλιθο στο φύλλωμα των αμπελιών για αντηλιακή προστασία. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα εφαρμόσει βοτανοθεραπείες με χαμομήλι και άλλα βότανα, στο πλαίσιο της φυσικής προσέγγισης που ακολουθεί.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά νησιά της χώρας, τη Σαντορίνη, όπου ο αμπελώνας είναι κατά κανόνα ξερικός λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειας και του αμπελώνα που διαθέτει, η Κωνσταντίνα Χρυσού οινοποιός του οινοποιείου Χατζηδάκη επιβεβαιώνει σε σχετική επικοινωνία το Wine Trails ότι ενώ ο αμπελώνας τους προς το παρόν είναι υγιής, “δεν μπορούμε ακόμα να διαβεβαιώσουμε πώς θα κινηθεί η χρονιά και τί λιθαράκι θα εναποθέσει ο καύσωνας, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πρώιμη η χρονιά”.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...