Οι πυρκαγιές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους αμπελουργούς κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τον κίνδυνο να γίνουν στάχτη τα αμπέλια, ακόμη και οι αμπελώνες που φαίνονται να έχουν γλιτώσει αλώβητοι, η συγκομιδή τους μπορεί να καταστραφεί από τον καπνό.
Πιο συγκεκριμένα, οι πτητικές φαινόλες που προσκολλώνται στις φλούδες των σταφυλιών μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το τελικό κρασί να έχει μια ανεπιθύμητη «σταχτιά» ποιότητα. Ορισμένοι θεωρούν ότι η λύση είναι εξειδικευμένες επικαλύψεις με ψεκασμό, ενώ άλλες εταιρείες προωθούν την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσουν πώς μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της καπνιστής κακοσμίας μέσω παρεμβάσεων στο οινοποιείο.
Νόμος για την έρευνα σχετικά με την έκθεση στον καπνό
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν μια απειλή για τη μεγάλη βιομηχανία που είναι το κρασί της Δυτικής Ακτής, οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Alex Padilla (Δημοκρατικός, Καλιφόρνια) και Jeff Merkley (Δημοκρατικός, Όρεγκον), μαζί με τους αντιπροσώπους Mike Thompson (Δημοκρατικός, Καλιφόρνια) και Doug LaMalfa (Ρεπουμπλικανός, Καλιφόρνια), παρουσίασαν την «Πράξη για την έρευνα της έκθεσης στον καπνό».
Η νομοθεσία θα παρέχει 32,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση περαιτέρω έρευνας σχετικά με την έκθεση στον καπνό, μια σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια που κόστισαν στους παραγωγούς οι πυρκαγιές του 2020, τόσο λόγω των υλικών ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, όσο και λόγω του καπνού.
Έπειτα, τα κονδύλια θα διατεθούν στην Υπηρεσία Αγροτικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία θα μελετήσει τα πάντα, από τον τρόπο δοκιμής για την καπνιστική μόλυνση μέχρι την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης κινδύνου για τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψή της.
Έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών φορέων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Allied Grape Growers, Washington Winegrowers Association, Family Winemakers of California και West Coast Smoke Exposure Task Force.
Μάλιστα, η Natalie Collins, συμπρόεδρος της τελευταίας οργάνωσης, δήλωσε: «Ο καπνός των πυρκαγιών αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την αμερικανική οινοβιομηχανία, ωστόσο οι επιπτώσεις του στα αμπέλια είναι πολύπλοκες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια, η ένταση, η ποικιλία σταφυλιών και το στάδιο ανάπτυξης. Ενώ, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της έκθεσης στον καπνό, παραμένουν κρίσιμα ερευνητικά κενά».
DOGE
Το νομοσχέδιο αποτελεί εν μέρει αντίποινα κατά των πρόσφατων ενεργειών του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) του Elon Musk, το οποίο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα, απέλυσε για λίγο υπαλλήλους της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών (συμπεριλαμβανομένων δύο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis) που εξέταζαν τη ρύπανση από τον καπνό, μόνο για να ανακαλέσει την απόφαση μετά από δημόσια πίεση.
«Η οινοβιομηχανία της Δυτικής Ακτής είναι πιο ευάλωτη από ποτέ», δήλωσε ο Padilla, ωστόσο ο πρόεδρος Trump και το DOGE του Elon Musk προκαλούν χάος απολύοντας και επαναπροσλαμβάνοντας ερευνητές του UC Davis, οι οποίοι σημειώνουν πρωτοποριακή πρόοδο στη μελέτη αυτών των επιζήμιων επιπτώσεων του καπνού των πυρκαγιών. Δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να γευτείτε τις ζημιές από την αλλοίωση του καπνού, γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσουμε στην αναδυόμενη επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα και τις λύσεις για την προστασία των καλλιεργητών, των αμπελουργών και των καταναλωτών».
Αν και έχουν ασκηθεί επικρίσεις κατά του Trump και του Musk από τους Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, είναι διακομματικό, με έναν Ρεπουμπλικανό εκπρόσωπο, τον LaMalfa, να το υποστηρίζει επίσης.
«Η έρευνα για το πώς ο καπνός επηρεάζει τις καλλιέργειες είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την ανάπτυξη τρόπων για την προστασία των καλλιεργητών, τη διατήρηση της παραγωγής και τη διατήρηση της οινοβιομηχανίας της Καλιφόρνιας ισχυρής», δήλωσε ο LaMalfa. «Χαίρομαι που συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να προσαρμοστούν και να ανακάμψουν».
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com
