Η έρευνα, η οποία ανέλυσε στοιχεία για τις εξαγωγές και στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό, διαπίστωσε ότι η Νέα Ζηλανδία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αυστραλιανού κρασιού, με κάθε ενήλικα σε νόμιμη ηλικία να καταναλώνει κατά μέσο όρο 9,38 φιάλες ετησίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί από κοντά, με 5,33 φιάλες ανά άτομο κάθε χρόνο, παρά την απόστασή του από την Αυστραλία.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε επίσης ποιες μάρκες αυστραλιανών κρασιών είναι πιο δημοφιλείς στο εξωτερικό. Στη Νέα Ζηλανδία, η Penfolds βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τις Jacobs Creek, 19 Crimes, Bay of Fires και Hardys. Το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται την προτίμηση στην Penfolds, αλλά προτιμά επίσης τα 19 Crimes, Bay of Fires, Yellow Tail, Hardys και Saltram. Η Δανία κατατάσσεται ακριβώς πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση με 5,02 φιάλες ανά άτομο ετησίως, με την Yellow Tail να είναι η κορυφαία μάρκα εκεί. Άλλες μάρκες που έχουν αντίκτυπο στη Δανία είναι οι Hardys, Penfolds, Giant Steps, Nepenthe και Beringer.
Εν συνεχεία, η αμπελοοινική βιομηχανία της Αυστραλίας αποτιμάται σε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ περίπου το 60% της παραγωγής εξάγεται σε αγορές σε όλο τον κόσμο. Η δημοτικότητα των αυστραλιανών κρασιών αποδίδεται στις τολμηρές γεύσεις τους και στην καλή σχέση ποιότητας-τιμής, καθιστώντας τα βασικό συστατικό τόσο για τους απλούς καταναλωτές όσο και για τα καλά εστιατόρια παγκοσμίως.
Μάλιστα, ο Giulio Marchese, επικεφαλής σεφ του ομίλου Italian Street Kitchen, μοιράστηκε την άποψή του για το συνδυασμό κρασιών με φαγητό. Τόνισε ότι η αρμονία μεταξύ φαγητού και κρασιού είναι το κλειδί για μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Για πιάτα με βάση τη ντομάτα, συνιστά κόκκινα κρασιά όπως το Sangiovese ή το Montepulciano. Για ελαφρύτερα φαγητά, όπως burrata ή πίτσα με θαλασσινά, προτείνει ένα τραγανό λευκό, όπως το Vermentino. Πλούσια πιάτα όπως το μοσχαρίσιο ραγού ταιριάζουν καλά με τολμηρά κόκκινα όπως το Shiraz, ενώ τα κρεμώδη ριζότο ή τα θαλασσινά επωφελούνται από φρουτώδη λευκά όπως το Pinot Grigio.
Ο σεφ Marchese τόνισε επίσης μερικά από τα αγαπημένα του αυστραλιανά κρασιά. Απολαμβάνει το Cavedon ‘Adelia’ Prosecco από το King Valley για τη φρεσκάδα και τον ζωντανό χαρακτήρα του. Για θαλασσινά ή ελαφρύτερα πιάτα, προτιμά το Chalmers Vermentino από το Heathcote λόγω των εσπεριδοειδών και των βοτανικών του νοτών. Για πιο στιβαρά γεύματα, όπως πίτσα που ψήνεται στο ξύλο ή αργομαγειρεμένο ραγού, συνιστά το Amadio Sagrantino από το Adelaide Hills για το βάθος και τη δομή του.
Συνοψίζοντας, τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη φήμη της Αυστραλίας ως παραγωγού ποιοτικών κρασιών που απευθύνονται σε διαφορετικούς ουρανίσκους παγκοσμίως. Με ισχυρή ζήτηση στη γειτονική Νέα Ζηλανδία και σε καθιερωμένες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμβέλεια και την επιρροή τους στην παγκόσμια σκηνή.
