Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ασυνήθιστες μέθοδοι παλαίωσης κρασιού πολλαπλασιάζονται

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα παλαίωσης κρασιού σε ειδικές συνθήκες εφαρμόζεται στην περιοχή Ardèche της Γαλλίας. Σε 80 μέτρα βάθος, μέσα σε μια σπηλιά, τι εξέλιξη μπορεί να έχει άραγε ένα κρασί;

Αμπελουργοί στην Ardèche αποφάσισαν να θάψουν τα κρασιά τους στην καρδιά της σπηλιάς Saint-Marcel d’Ardèche, η οποία έχει χαρακτηριστεί φυσική κληρονομιά του Gorges της Ardèche. Στην αίθουσα της “Παρθένου”, βάθους 80 μέτρων, έχει σχεδιαστεί ένας χώρος ειδικά για ωρίμανση κρασιού, στον οποίο οι συνθήκες είναι “ιδανικές” : «80 μέτρα υπόγεια, με τον ασβεστόλιθο «Urgonien», σε επαφή με την άργιλο του terroir, που έχει τοποθετηθεί εκεί από τη φύση, σε ατμόσφαιρα πάντα υγρή (86%), σε σταθερή θερμοκρασία (13°C) και σε απόλυτο σκοτάδι».

Μεταξύ των οινοπαραγωγών που αναζητούν τέτοιου είδους περιπέτεια, βρίσκεται ο Raphaël Pommier, από το οινοποιείο Notre-Lady de Cousignac, που ανήκει στον οίκο Ogier από το 2004. Επέλεξε την ετικέτα Côtes-du-Rhône Village Βiο 2014 για παλαίωση σε βαρέλι 300 λίτρων. “Στόχος είναι τα κρασιά αυτά να αποκτήσουν βάθος και μεταλλική έκφραση”, αναφέρει ο οίκος Ogier.

Κάποιο καιρό πριν, κάποιες φιάλες οινοπαραγωγών που συμμετείχαν στο εγχείρημα ανέβηκαν ξανά στην επιφάνεια και δοκιμάστηκαν από ειδικούς. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η μέθοδος δίνει στρογγυλάδα, φρούτο ενώ κρατάει την φρεσκάδα στα κρασιά, που σημαίνει ότι θα ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς.

Διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά από το σχετικό άρθρο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνική αυτή αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους που δημιουργεί ειδικές συνθήκες. Η διαπίστωση κατά τη δοκιμή διατήρησης της φρεσκάδας και του φρούτου είναι πιθανό να σχετίζεται με τη σταθερή διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και με την κυκλοφορία του αέρα στο χώρο. Η πολύ υψηλή υγρασία όμως σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ανησυχία κυρίως όσον αφορά την παλαίωση σε βαρέλια, λόγω αυξημένης εκχύλισης αρωμάτων ξύλου. Όλα αυτά όμως, όπως και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, αποτελούν δεδομένα προς ανάλυση και εξαρτώνται από το τί κρασιά επιθυμεί να κάνει ο κάθε οινοπαραγωγός.

Mε στοιχεία από vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...