Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ασυνήθιστες μέθοδοι παλαίωσης κρασιού πολλαπλασιάζονται

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα παλαίωσης κρασιού σε ειδικές συνθήκες εφαρμόζεται στην περιοχή Ardèche της Γαλλίας. Σε 80 μέτρα βάθος, μέσα σε μια σπηλιά, τι εξέλιξη μπορεί να έχει άραγε ένα κρασί;

Αμπελουργοί στην Ardèche αποφάσισαν να θάψουν τα κρασιά τους στην καρδιά της σπηλιάς Saint-Marcel d’Ardèche, η οποία έχει χαρακτηριστεί φυσική κληρονομιά του Gorges της Ardèche. Στην αίθουσα της “Παρθένου”, βάθους 80 μέτρων, έχει σχεδιαστεί ένας χώρος ειδικά για ωρίμανση κρασιού, στον οποίο οι συνθήκες είναι “ιδανικές” : «80 μέτρα υπόγεια, με τον ασβεστόλιθο «Urgonien», σε επαφή με την άργιλο του terroir, που έχει τοποθετηθεί εκεί από τη φύση, σε ατμόσφαιρα πάντα υγρή (86%), σε σταθερή θερμοκρασία (13°C) και σε απόλυτο σκοτάδι».

Μεταξύ των οινοπαραγωγών που αναζητούν τέτοιου είδους περιπέτεια, βρίσκεται ο Raphaël Pommier, από το οινοποιείο Notre-Lady de Cousignac, που ανήκει στον οίκο Ogier από το 2004. Επέλεξε την ετικέτα Côtes-du-Rhône Village Βiο 2014 για παλαίωση σε βαρέλι 300 λίτρων. “Στόχος είναι τα κρασιά αυτά να αποκτήσουν βάθος και μεταλλική έκφραση”, αναφέρει ο οίκος Ogier.

Κάποιο καιρό πριν, κάποιες φιάλες οινοπαραγωγών που συμμετείχαν στο εγχείρημα ανέβηκαν ξανά στην επιφάνεια και δοκιμάστηκαν από ειδικούς. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η μέθοδος δίνει στρογγυλάδα, φρούτο ενώ κρατάει την φρεσκάδα στα κρασιά, που σημαίνει ότι θα ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς.

Διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά από το σχετικό άρθρο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνική αυτή αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους που δημιουργεί ειδικές συνθήκες. Η διαπίστωση κατά τη δοκιμή διατήρησης της φρεσκάδας και του φρούτου είναι πιθανό να σχετίζεται με τη σταθερή διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και με την κυκλοφορία του αέρα στο χώρο. Η πολύ υψηλή υγρασία όμως σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ανησυχία κυρίως όσον αφορά την παλαίωση σε βαρέλια, λόγω αυξημένης εκχύλισης αρωμάτων ξύλου. Όλα αυτά όμως, όπως και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, αποτελούν δεδομένα προς ανάλυση και εξαρτώνται από το τί κρασιά επιθυμεί να κάνει ο κάθε οινοπαραγωγός.

Mε στοιχεία από vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...