Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν κρασί και λάδι με την μέθοδο στρέψης

Aκριβώς όπως ο κόσμος σήμερα απολαμβάνει το κρασί και το ελαιόλαδο σε εστιατόρια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απολάμβαναν επίσης το κρασί και το λάδι σε σημαντικές ποσότητες και χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη μέθοδο, τη μέθοδο στρέψης, για να φτιάξουν το κρασί και το ελαιόλαδο τους…

Concept of making homemade red wine.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Όπως πολλά πράγματα σήμερα, έτσι το ελαιόλαδο και το κρασί παράγονται μέσω βιομηχανικών μεθόδων, με το ελαιόλαδο να περνά από μια διαδικασία πιεστηρίων, φυγοκεντρητών και μυλωνάδων για να καλύψει την τεράστια ζήτηση του σήμερα. Ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν είχαν ακριβώς πρόσβαση στα μηχανήματα και τις τεχνολογικές προόδους που υφίστανται τώρα, ο πολιτισμός τους χρησιμοποιούσε μια άλλη μέθοδο για την παραγωγή κρασιών και ελαιόλαδων για να θρέψουν τον μεγάλο πληθυσμό τους.

Ποια ήταν η μέθοδος στρέψης;

Όπως εξηγούν οι Homo Sapiens, η μέθοδος στρέψης σημαίνει βασικά την εξαγωγή υγρών από θρυμματισμένα φρούτα, όπως σταφύλια για κρασί και ελιές για λάδι, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο διαπερατό «σάκο». Αυτή η υφαντή τσάντα θα γεμίσει με θρυμματισμένα φρούτα με δύο μακριά ραβδιά που εισάγονται και από τις δύο άκρες. Αυτά τα ραβδιά στη συνέχεια στρίβονταν ή μετακινούνταν μπρος-πίσω, συνθλίβοντας τα φρούτα μεταξύ τους ενώ το υγρό διέρρεε μέσα από την διαπερασμένη επιφάνεια της σακούλας. Με πιο μοντέρνους όρους, είναι σαν να βάζεις ένα τσαμπί σταφύλια ή ελιές μέσα σε κάποιο τυρόπανο, να παίρνεις ένα σφυρί και να σπάς τα φρούτα μέχρι να στάξει ο χυμός.

Αν και αυτή δεν ήταν η μόνη μέθοδος παραγωγής, φαινόταν να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαδικασία στρέψης διήρκεσε πολύ πέρα ​​από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, φτάνοντας μέχρι την Ιταλία του εικοστού αιώνα.

 

ΠΗΓΗ: thedailymeal.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Ρωσία, η επιθυμία για προώθηση του εθνικού οινικού τομέα και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάζονται για να απομακρύνουν σταδιακά τα διεθνή κρασιά από τα...

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...