Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι έξι ετικέτες που δίνουν έμπνευση ανάπτυξης στον Ελληνικό Οίνο

Έμπνευση, πειραματισμός και προσαρμογή σε νέες τάσεις έδωσαν 500 νέες ετικέτες στη φαρέτρα του ελληνικού οίνου την τελευταία τριετία, όπως αποκάλυψαν οι 220 εκθέτες της φετινής έκθεσης Οινόραμα

Επιμέλεια Πέτρος Γκόγκος & Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Κοτσιφάλι και Syrah, ένα blend αποτέλεσμα
έρευνας και επιμονής από το Κτήμα Μιχαλάκη

Το όραμα των ανθρώπων του Κτήματος Μιχαλάκη φανερώνει η σειρά των τριών ετικετών περιορισμένης κυκλοφορίας (5.000 – 6.000 φιάλες ανά ετικέτα). Δύο λευκοί οίνοι και ένας ροζέ δίνουν την «Michalakis Estate Limited Edition», που προέυψε από μία σειρά εργασιών και «δοκιμών» που ξεκινούν από την έρευνα, το αμπέλι και την καλλιέργειά του και τη μελέτη για νέες οινολογικές τεχνικές. Ο φακός του Wine Trails έπεσε πάνω στη ροζέ έκφραση που φέρει τον αριθμό 11 και προέρχεται από το blend δύο ποικιλιών, Κοτσιφάλι και Syrah, από το ιδιόκτητο αμπελοτόπι Μιραμπέλλο στην περιοχή της Μονής του Άη Γιώργη Επανωσήφη όπου καλλιεργούνται εδώ και χρόνια οι ποικιλίες αυτές σε φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, σε υψόμετρο 600 μ. Τα σταφύλια τρυγήθηκαν νωρίς και εφαρμόστηκε ειδική μεθοδολογία για την παραγωγή του ροζέ αυτού οίνου. Την σειρά υπογράφει ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γιώργος Κοτσερίδης.

Nouvelle Epoque από την Ορεάλιο Γη

Χρειάστηκε υπομονή ώσπου να έρθει η σειρά μας για να γεμίσει το ποτήρι και να ανταλλάξουμε δύο κουβέντες με τους ανθρώπους από την Ορεάλιο Γη, αφού αρκετοί επισκέπτες του Οινοράματος στάθηκαν στο περίπτερο για να δοκιμάσουν την ολοκαίνουρια ξηρή Μαυροδάφνη. Nouvelle Epoque από 100% Μαυροδάφνη, γραμμένη στην ετικέτα με «σίγαση», μιας και το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τυπικά την αναγραφή της ποικιλίας
σε ξηρούς οίνους. Η μονοποικιλιακή ξηρή έκφραση της εμβληματικής ερυθρής ποικιλίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση των Κεφαλονιτών, μιας και τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτού του κρασιού προέρχονται από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες της Παλικής, οι οποίοι αποδίδουν μόλις 400 κιλά ανά στρέμμα. Το κρασί ωρίμασε για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και είναι εσοδείας του 2020.

Με πίστη στο Μαύρο Αηδάνι το παριανό Οινοποιείο Μωραΐτη

Καλλιεργεί τις αυτόχθονες ποικιλίες που περιλαμβάνονται στη ζώνη ΠΟΠ, όπως η Μονεμβασία και η Μανδηλαριά, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στο σπάνιο
Μαύρο Αηδάνι με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στη γκάμα του οικογενειακού Οινοποιείου Μωραΐτη με έδρα την Πάρο και δραστηριότητα από το 1910 αυτή τη στιγμή εντάσσονται συνολικά επτά ποικιλίες, ενώ ορισμένες ακόμη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο όπως είναι η ερυθρή Βάφτρα και η λευκή Μαλουκάτο. Στις ιδιαίτερες ετικέτες του ανήκει και το γλυκό κρασί Μαλβαζία ΠΟΠ Πάρος, που προέρχεται από λιαστά σταφύλια που παλαιώνουν σε βαρέλι. Επικεφαλής της επιχείρησης είναι σήμερα η τέταρτη γενιά που εκπροσωπείται από τους Σάββα και Θοδωρή Μωραΐτη. Διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 150 στρεμμάτων στο νησί των Κυκλάδων.

Πρεμιέρα για τη νέα ροζέ ετικέτα ALMA του Κτήματος Παυλίδη

Από Αγιωργίτικο και Syrah η νέα ετικέτα ροζέ, ξηρού οίνου που παρουσίασε το δραμινό Κτήμα Παυλίδη στο φετινό Οινόραμα μαζί φυσικά με όλη την γκάμα των οίνων του. Με το όνομα ALMA, που στην ισπανική γλώσσα σημαίνει «ψυχή», πρόκειται για ένα κρασί σε στυλ Προβηγκίας το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα στην αγορά. Σύμφωνα με τον οινολόγο του Κτήματος, Παναγιώτη Κυριακίδη, μετά από οργανοληπτική και αναλυτική εξέταση των σταφυλιών, επιλέγεται η κατάλληλη ημερομηνία τρύγου και τα σταφύλια μαζεύονται νύχτα. Η απευθείας πίεση σε χαμηλές πιέσεις και η ζύμωση υπό συγκεκριμένες συνθήκες συντελούν στην πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού των σταφυλιών. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί ανάλαφρο, με κυρίαρχη την οξύτητα, που δίνει αίσθηση φρεσκάδας, ενώ ο ικανοποιητικός όγκος ισορροπεί το αποτέλεσμα δίνοντας πολλές δυνατότητες για αρμονία με φαγητό και η επίγευση είναι έντονα φρουτώδης.

Έτοιμο για ποιοτικά κρασιά μεγάλης παλαίωσης
Οινοποιείο Νέστωρ της οικογένειας Λαφαζάνη



Mεγάλα βήματα σε μικρό για δεδομένα κρασιού χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να γίνουν σε λίγους τόπους και αναμφίβολα μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Μεσσηνία. Από το 2015 που έπεσαν οι υπογραφές του Αγροτικού – Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» και της οικογένειας Λαφαζάνη μέχρι σήμερα, το Κτήμα Νέστωρ δείχνει έτοιμο για ποιοτικά κρασιά μεγάλης παλαίωσης. Λόγος γίνεται για τα κόκκινα της σειράς Pylos, το Merlot και το Cabernet Sauvignon που παρουσιάστηκαν στο Οινόραμα του 2022 με αυτοπεποίθηση, αφού η πρόοδος ήταν αισθητή από την όψη. Η σειρά φέρει την υπογραφή της νέας γενιάς της οικογένειας, της Αθηνάς και του οινοποιού Βασίλη Λαφαζάνη.

 

Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο στόχος του Οινοποιείου Αργατία

Το πολυδύναμο Ξινόμαυρο ήταν η επιλογή του Ναουσαίου Χριστόφορου Γεωργιάδη για την πρώτη του δημιουργία ως νέα γενιά του οινοποιείου Αργατία. Το Horis είναι μια ροζέ έκφραση του Ξινόμαυρου, που διαφέρει από τα συνηθισμένα ροζέ. Ο δημιουργός του το χαρακτηρίζει «ένα κρασί ελάχιστης επέμβασης» για το οποίο πειραματιζόταν καιρό προσπαθώντας να κατεβάσει στο μηδέν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Από τη σοδειά του 2021, η παρουσία του Horis στο Οινόραμα, με τον Χριστόφορο να εξηγεί ότι η ονομασία του βγαίνει από το… «χωρίς την παραμικρή προσθήκη», πέρα από λίγο θειώδες κατά την εμφιάλωση. Αρωματικό, με το τριαντάφυλλο να επικρατεί, αλλά και φρουτώδες με νότες από πράσινο μήλο και αχλάδι, γίνεται μια καλή εναλλακτική για ψάρι τηγανητό ή στην σχάρα, θα εξηγήσει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.