Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιός πειραματίζεται με καφέ για να μειώσει τις μυκητιασικές ασθένειες

Ο ιδιοκτήτης του Bodegas Marqués de Vizhoja προσβλέπει στα απορρίμματα καφετιέρας, με στόχο την μείωση της μυκητιακής νόσου ταυτόχρονα με τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η Γαλικία είναι η πιο υγρή περιοχή σε όλη την Ισπανία με μέση βροχόπτωση που ξεκινά από 800 mm στις πιο ξηρές περιοχές μέχρι 2.200 mm για εκείνες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Δεδομένης αυτής της ανησυχίας, τα μυκητιακά προβλήματα στους αμπελώνες είναι αρκετά συνηθισμένα και η αμπελοκαλλιέργεια έχει προσαρμοστεί αναλόγως, για παράδειγμα με αμπέλια που εκπαιδεύονται σε πέργκολες ή με υψηλότερα πέργκολα που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Επιπλέον, η χρήση αντιμυκητιασικών χημικών θεραπειών είναι ευρέως διαδεδομένη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η Esca, το Petri και η νόσος του μαύρου ποδιού.

Σε πρόσφατη δήλωση του, ο Javier Peláez, ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Bodegas Marqués de Vizhoja είπε: «Αυτή η μεγάλη εξάρτηση από χημικά ήταν ένας από τους λόγους που ερευνούσαμε εναλλακτικές θεραπείες για τους αμπελώνες που δεν βασίζονται σε χημικά και είναι τελικά πιο βιώσιμο».

Αυτή η νέα σειρά έρευνας τους έδειξε να εισάγουν αναλωμένα κατακάθια καφέ στους αμπελώνες ως μία από τις πολλές πιθανές μεθόδους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μυκήτων και να διατηρήσουν την υγεία στο ξύλο των αμπελιών.

Μάλιστα, ο Peláez ανέφερε ότι: «Είναι μια άσκηση κυκλικής οικονομίας: τα απόβλητα από τις μηχανές καφέ αποκτούν ξανά αξία με τη χρήση τους στους αμπελώνες μας, δημιουργώντας μια διασταυρούμενη οικονομική σύνδεση μεταξύ των εταιρειών της Γαλικίας εκτός από την πτυχή της βιωσιμότητας».

Έχουν γίνει δοκιμές σε έναν οπωρώνα που βρίσκεται στην πόλη Arteixo, όπου χρησιμοποίησαν κατακάθι καφέ καθαρά ως λίπασμα. Αλλά τώρα το 2022 ξεκίνησαν από τους αμπελώνες και θα το δουν να τρέχει δοκιμαστικά για τα επόμενα τρία χρόνια, σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις σταφυλιών Albariño. Συνολικά το Marqués de Vizhoja έχει 40 εκτάρια, τα οποία είναι κυρίως το Albariño αλλά επιπλέον το Loureiro και το Treixadura, άλλες ποικιλίες παραδοσιακές στην περιοχή.

Εκτός από την εργασία για την ελαχιστοποίηση της χημικής παρέμβασης, ο Peláez σημείωσε ότι: «Οι παππούδες μας θα χρησιμοποιούσαν τον καφέ ιστορικά στους κήπους μας ως λίπασμα και έτσι εργαζόμαστε για να φέρουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν στο παρόν και να δούμε αν μπορούμε να το βελτιώσουμε,  προς όφελος των αμπελιών μας».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....