Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2025 αποτελεί ένα οινικό ταξίδι στην Αιγιάλεια με άρωμα Μεσσηνίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου: την Αιγιάλεια και τη Μεσσηνία. Στις 26 & 27 Ιουνίου 2025, 12 οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας παρουσιάζουν ξεχωριστά κρασιά από τη γη της Αμπελόεσσας.

Η φετινή διαδρομή ξεκίνησε από τη Μεσσηνία, στο Messinia Terroirs Wine Festival 2025, όπου πέντε οινοπαραγωγοί από την Αιγιάλεια – μέσω του δικτύου Οινοξένεια – παρουσίασαν τέσσερις Ροδίτες και τέσσερις Μαυροδάφνες στην καρδιά του φεστιβάλ, την Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora.

Η συνεργασία συνεχίζεται δυναμικά στην Αιγιάλεια, με το Messinia Terroirs και 12 οινοποιούς της Μεσσηνίας να συμμετέχουν ενεργά στο φετινό φεστιβάλ Οινοξένεια, μεταφέροντας γεύσεις, αρώματα και ιστορίες για ένα διήμερο γεμάτο εμπειρίες.

Με θεματικό τίτλο «Ανθρώπων Έργα», το φεστιβάλ φέτος τιμά όχι μόνο τα τοπία και τις γεύσεις, αλλά κυρίως τους ανθρώπους πίσω από κάθε δημιουργία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, πέρα από τους οίνους των Πλαγιών της Αιγιάλειας, και 12 μοναδικά κρασιά από τους οινοπαραγωγούς του Messinia Terroirs, ανακαλύπτοντας τις ιστορίες και το μεράκι που κρύβεται πίσω από κάθε ετικέτα.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Ιουνίου, με ώρα έναρξης τις 20:00.

Συμμετέχοντες παραγωγοί της Μεσσηνίας (αλφαβητικά):

Andania Valley Wines, Astir X, Biovin – Tsavolakis Wines, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Patsouros Winery, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Κτήμα Γκότση, Κτήμα Δερέσκου, Οινοποιία Ψαρούλη.

Στο φετινό φεστιβάλ από τη Μεσσηνία, θα παραστεί και ο Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και Αγροδιατροφικών Δράσεων, ο οποίος δήλωσε:

«Η συνεργασία με το δίκτυο Οινοξένεια αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο οίνος μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που ενώνει περιοχές, ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι “Γέφυρες Οινικού Διαλόγου” που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Αιγιάλεια είναι πραγματικά «Έργα Ανθρώπων» με ουσία, διάρκεια και ένα κοινό όραμα: την ανάδειξη της οινικής ταυτότητας της Πελοποννήσου.»

Λίγα λόγια για το Messinia Terroirs

Το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών όπως η μελέτη, η έρευνα, η καινοτομία στις καλλιεργητικές πρακτικές, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική για την αναδιάρθρωση και την ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα με νέες φυτεύσεις και έμφαση σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Βασικός στόχος του Messinia Terroirs είναι να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.