Ενας από τους καλύτερους φίλους του κρασιού είναι τα τυριά, καθώς η πλούσια και φυσική γεύση τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο για γευστικά παιχνίδια με ερυθρούς, λευκούς ή ακόμα και με ροζέ οίνους. Στην παρούσα δοκιμή τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ειδικά και πρωταγωνίστρια γίνεται η Παλαιωμένη Γραβιέρα, ένας μοναδικός τύπος τυριού που μπορεί να απογειωθεί γευστικά με τον κατάλληλο οινικό σύντροφο. Γραβιέρα με μαύρη τρούφα, με θρούμπι, με θυμάρι, ακόμη και με άγριο σκόρδο, αλλά και Κρασογραβιέρα, όλα ευγενική χορηγία της εταιρείας Bliss Point, ταίριαξαν με δημοφιλείς ετικέτες κρασιών της ελληνικής αγοράς, σε μια δοκιμή που φιλοξενήθηκε στο wine bar Oinoscent. Άλλωστε για κάθε τυρί υπάρχει ένα -ή και περισσότερα- κρασί που του ταιριάζει ή άραγε ισχύει το αντίστροφο;
πρόβειο γάλα και μαύρη τρούφα
Ένα κομψό Ξινόμαυρο απογειώνει τον γήινο συνδυασμό
Έντονα αρώματα και αντιθέσεις χαρακτηρίζουν την Γραβιέρα με μαύρη τρούφα από την περιοχή της Βοιωτίας.
Μια ιδιαίτερη συνταγή, όπου η μαύρη ψιλοκομμένη χειμωνιάτικη τρούφα, που συλλέγεται στα βουνά της ορεινής Χαλκιδικής, ζυμώνεται με το χέρι στη Γραβιέρα και έτσι το τυρί αποκτά πλούσια αρώματα τρούφας.
• Tη συνοδεύει το Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2017 του Κτήματος Άλφα, μία κομψή οινοποίηση Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο.
Γραβιέρα με κρητικό θυμάρι
Μοναδικός συνδυασμός με ένα στιβαρό Ασύρτικο
Από επιλεγμένα κοπάδια της ορεινής Κρήτης παράγεται η παλαιωμένη Γραβιέρα με θυμάρι, ένα αρωματικό κρητικό βότανο.
• Τη συνοδεύει το Emphasis Ασύρτικο του 2018 του Κτήματος Παυλίδη από τη Δράμα, που αποκαλύπτει τον στιβαρό χαρακτήρα του Ασύρτικου.
Άγριο σκόρδο με γάλα κρήτης
Εκτοξεύει την απόλαυση ένα παλαιωμένο Cabernet Sauvignon
παράγεται στην Κρήτη από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα η παλαιωμένη Γραβιέρα με άγριο σκόρδο, το οποίο θεωρείται πολλαπλάσια δραστικότερο από το κλασικό. Προσδίδει έναν ιδιαίτερο μεσογειακό χαρακτήρα στο τυρί.
- Τη συνοδεύει το Αυλοτόπι 2017 από το Κτήμα Τσέλεπου, από το ομώνυμο αμπελοτόπι της Τεγέας, που αποδεικνύει τη μοναδική δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης της ποικιλίας.
Πικάντικη γραβιέρα με θρούμπι
Ένα ατίθασο Syrah ολοκληρώνει τη γευστική πανδαισία
αρώματα από το κρητικό πρόβειο γάλα αναδίδει η παλαιωμένη Γραβιέρα με κρητικό θρούμπι.
- Τη συνοδεύει το Syrah Wild Fermentation 2013 της Οινοποιίας Βρυνιώτη από την Εύβοια. Ένα Syrah με φυσικές άγριες ζύμες που δίνουν χαρακτήρα.
Τέσσερα πιπέρια στη γραβιέρα
Δαμάζει τον τολμηρό χαρακτήρα ένα Roussanne
μια μοναδική συνταγή και τεχνική, όπου αρωματικοί κόκκοι πιπεριού ζυμώνονται στο τυρί δίνοντάς του την πικάντικη ένταση που το απογειώνει. Η Γραβιέρα με τέσσερα πιπέρια παράγεται στην Κρήτη με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα.
- Τη συνοδεύει ένα Roussanne 2018 της Οινοποιίας Μανουσάκη όπου το βαρέλι χαρίζει έξτρα πολυπλοκότητα.
Κρασογραβιέρα παλαιωμένη
Μια ξηρή Μαυροδάφνη σβήνει την αψάδα του κρασιού
γοητευτικό χαρακτήρα δίνει σε αυτή την παλαιωμένη Γραβιέρα το πάντρεμα με το κόκκινο κρασί. Παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα δίνοντας πλούσια γεύση.
•Τη συνοδεύει η βιολογική εκδοχή της Μαυροδάφνης του Ευρυβιάδη Σκλάβου από αμπελώνες της Κεφαλονιάς.
Φωτογραφίες – Γεωργία Καραμαλή