Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οδηγός πρόληψης για αντοχή αμπελώνων σε περιόδους καύσωνα

Μία παρατεταμένη περίοδο καύσωνα διανύει η χώρα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες, ανάμεσα τους και αμπέλια να υπόκεινται σε έντονη υδατική καταπόνηση και ως εκ τούτου να απειλείται η ποιότητα και εν γένει η παραγωγή. Η συγκέντρωση των σακχάρων, τα οργανικά οξέα, οι ανθοκυάνες και οι διάφορες φαινολικές ενώσεις επηρεάζονται αρνητικά από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οδηγίες πρόληψης του οινολογικού εργαστηρίου OENOVITIS, σύμφωνα με το οποίο οι αμπελουργοί θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τις ζημιές στην σταφυλική παραγωγή των αμπελώνων τους σε περιόδους καύσωνα.

Μάλιστα, ένα από τα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα είναι ο σωστός προσανατολισμός των σειρών κατά την εγκατάσταση του αμπελώνα, το «ορθολογικό» ξεφύλισμα, η άρδευση και ο σωστός προγραμματισμός.

Με βάση τα εργαλεία που προτείνει το OENOVITIS, σε περιόδους καύσωνα συνίσταται, μεταξύ άλλων, η λήψη των εξής προληπτικών μέτρων:

  • Ο σωστός προσανατολισμός των σειρών κατά την εγκατάσταση του αμπελώνα. Στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο, ο προσανατολισμός Β-Ν φαίνεται να είναι ο πιο κατάλληλος. Τα φυτά κατά τις πρωινές ώρες, δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία στην ανατολική τους πλευρά, ενώ τις απογευματινές ώρες στη δυτική τους πλευρά. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη και επιζήμια, η ζώνη των σταφυλιών βρίσκεται υπό σκιά, με το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να προσπίπτει στο έδαφος.
  • Το ξεφύλλισμα, το οποίο ανήκει στα λεγόμενα «θερινά κλαδέματα», είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται για να εξασφαλισθεί επαρκής φωτισμός και ικανοποιητικός αερισμός στη ζώνη των σταφυλιών, χωρίς όμως να έχουμε άμεση έκθεση των σταφυλιών στο ηλιακό φως, ιδίως στα στάδια πριν τον περκασμό. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν πολλοί αμπελουργοί και τελικά αποδεικνύεται καταστρεπτικό σε περιόδους που επικρατούν συνθήκες καύσωνα είναι το έντονο-μη ορθολογικό ξεφύλλισμα των αμπελώνων τους. Η αφαίρεση φύλλων μόνο από τη μία πλευρά της σειράς, στην οποία το ηλιακό φως προσπίπτει κατά τις πρωϊνές ώρες και όχι από την «απογευματινή πλευρά», είναι μια πρακτική που σίγουρα εξασφαλίζει μειωμένες ζημίες από τα ηλιοεγκαύματα.
  • Η άρδευση και ο σωστός προγραμματισμός της είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ηλιοεγκαύματα. Κάθε αμπελουργός θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι σε περιόδους που αναμένεται καύσωνας, τα πρέμνα δε θα πρέπει να προέρχονται από περίοδο που έχουν υποστεί έντονο υδατικό stress.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε την πώληση κρασιών Château Lafite αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από δύο κελάρια που ανήκουν σε ένα μέλος της οικογένειας...

REPORTS

Η τέχνη του sabrage, του ανοίγματος μιας φιάλης σαμπάνιας με σπαθί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεαματική κίνηση... είναι μια παράδοση που γεννήθηκε...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...