Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκινά εκτάκτως ο τρυγητός στην Σαντορίνη, με ανισσοραγίες και ανώριμα σταφύλια από τον καύσωνα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η πορεία της χρονιάς στα οινοστάφυλα Σαντορίνης λόγω του επίμονου καύσωνα, αναγκάζοντας παραγωγούς και οινοποιούς να ξεκινήσουν εκτάκτως τον τρύγο.

Έως τον περκασμό των ραγών, η χρονιά έμοιαζε σχεδόν «ειδυλλιακή» για τους αμπελοπαραγωγούς της Σαντορίνης, καθώς έβλεπαν τα πρέμνα τους φορτωμένα και τις μυκητολογικές ασθένειες να είναι σχεδόν μηδενικές. Αν και η χρονιά έμοιαζε αρχικά ελαφρώς όψιμη για το νησί, τα δύο κύματα καύσωνα ήταν αρκετά για να επισπεύσουν την ωρίμανση και αναγκάζoυν τους παραγωγούς να μπουν να τρυγήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Αν μπορούσαμε θα μπαίναμε και σήμερα να μαζέψουμε. Είμαστε 5 ημέρες νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», αναφέρει ο οινολόγος Χρήστος Κανελλακόπουλος, που προσπαθεί παρά την έκπληξή του για την εικόνα που παρουσιάζουν τα αμπέλια μετά από 4 ημέρες καύσωνα, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά μετά την συγκομιδή.

Παρά την πρωίμηση, η ωρίμανση των σταφυλών φαίνεται να έχει «παγώσει» με τις ράγες να εμφανίζουν συμπύκνωση και υψηλή οξύτητα.

Βασικό πρόβλημα όλων είναι η μεγάλη ανισσοραγία που παρατηρείται στο ίδιο τσαμπί, ενώ η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλών από χωράφι σε χωράφι ακόμα και στο ίδιο νησί είναι πρωτοφανής. Τα σαραντάρια του Ιουνίου έβαλαν τις βάσεις του προβλήματος και ενώ πολλοί παραγωγοί διατήρησαν την αισιοδοξία τους, το παρόν κύμα καύσωνα ήταν αρκετό για να επιφέρει τελικά μείωση της απόδοσης κατά 15% και αύξηση της ανησυχίας για την ποιότητα του παραγόμενου κρασιού.

Τρύγο σε πολλά χέρια και παράληψη προζυμωτικής εξετάζουν οι οινοποιοί

«Έχω χρόνια να δω τέτοια εικόνα με ώριμες και άγουρες ρώγες» σχολιάζει ο Απόστολος Μούντριχας από το οινοποιείο Άνυδρους, επισημαίνοντας την πιθανότητα πολλαπλών τρύγων για την εξασφάλιση της ποιότητας, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για όσα οινοποιεία το υιοθετήσουν.

Αλλαγή στρατηγικής και στις μετασυλλεκτικές τεχνικές που θα ακολουθηθούν εξετάζουν κάποιοι οινοποιοί, μιλώντας για παράλειψη της καθιερωμένης προζυμωτικής ή για επιλογή σταφυλιών για αυτή, λόγω της μεγάλης ανομοιομορφίας ωρίμανσης.

Από αύριο λοιπόν, Σάββατο 7 Αυγούστου, το νησί θα είναι στο πόδι και οι οινοποιοί σε αναμονή για τις πρώτες αναλύσεις που θα δώσουν μια εικόνα για τις επιπτώσεις που είχε ο καύσωνας και στην ποιότητα. «Οι μούστοι θα πουν την αλήθεια» καταλήγει ο Ματθαίος Αργυρός. Εδώ θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

Τέλος, αβεβαιότητα υπάρχει και γύρω από τις τιμές που θα διαμορφωθούν την φετινή χρονιά καθώς ο τρύγος ξεκινά με απόθεμα σε κρασί τόσο από το 2020 όσο και από το 2019.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι θα πιάσουν τις περσινές τιμές των 3 με 3.5 ευρώ το κιλό, ενώ λόγω τις μεγάλη ανομοιομορφίας ωρίμανσης οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί μια ενιαία τιμή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Μια ιδιαίτερη εμπειρία οινικού πολιτισμού, ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων που διακρίνουν τις πεπαλαιωμένες ετικέτες της, υπόσχεται κάθε επίσκεψη...