Νερό σε κρασιά με γεωγραφική ένδειξη θέλει να προσθέσει η Κομισιόν, στήνοντας το νέο μέτωπο που ανοίγουν οι Βρυξέλλες με τον ευρωπαϊκό κλάδο της οινοποιίας. Η διαμόρφωση οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ χωρίς αλκοόλ με πρόφαση το ξεκλείδωμα νέων αγορών, έρχεται να συμπληρώσει στο αίσθημα επισφάλειας που δημιουργούν οι κεντρικοί σχεδιασμοί της Κομισιόν στους οινοποιούς, όσο βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση το ενδεχόμενο αποκλεισμού των αλκοολούχων από προγράμματα προώθησης στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Τα νέα υπό διαμόρφωση πλαίσια, συνδυαστικά, αφήνουν ανοιχτή την πίσω πόρτα ώστε μεσάζοντες, αγοράζοντας ποσότητες κάποιου φημισμένου οίνου με γεωγραφική ένδειξη, να το νερώσουν, να το εμφιαλώσουν και στη συνέχεια να το προωθήσουν στην αγορά νόμιμα ως οίνος ΠΟΠ/ΠΓΕ χωρίς ή με μειωμένο αλκοόλ. Μάλιστα το τελικό προϊόν, που με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα μπορούσε να πάρει γεωγραφική ένδειξη, ενώ ενδέχεται να θεωρούταν και νοθευμένο, θα δικαιούται πόρους από τα προγράμματα προώθησης. Σε αυτήν την ανάγνωση προχωρούν οι οργανώσεις οινοποιών της Ιταλίας και το αγροτικό συνδικαλιστικό όργανο Coldiretti, που κάνει λόγο για αλλοίωση κουλτούρας και χαρακτήρα οίνου αλλά και για διαμόρφωση ενός νέου τοπίου που επιτρέπει νέου είδους αθέμητων και κερδοσκοπικών πρακτικών σε βάρος εδραιωμένων και ιστορικών οινοποιείων.
Πρόκειται για μια πρόταση η οποία μοιράστηκε προ ολίγων ημερών στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) Οίνου και αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής στον επόμενο γύρο τριμερών διαπραγματεύσεων στις 23,25 και 26 Μαΐου. Με αιχμή το άνοιγμα της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, η Κομισιόν προτείνει την άρση του κανονισμού προστασίας των ΠΟΠ/ΠΓΕ οίνων στο βαθμό που αφορά την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ. Υπενθυμίζεται ότι αρκετά κρασιά με γεωγραφική ένδειξη έχουν ελάχιστο όριο περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Η Ευρωβουλή αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική. Το ίδιο και τα κράτη μέλη στην αρχή, ώσπου ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί έβαλαν τα μεγάλα μέσα και οι χώρες του Βορρά αναμένεται να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση αυτή.
Αν δεν έχει αλκοόλ δεν μπορεί να λέγεται οίνος λένε οι Ιταλοί
Να μπλοκάρουν την εν λόγω μεταρρύθμιση θα επιχειρήσουν οι Ιταλοί, ενώ δεν αποκλείεται ένας συνασπισμός μεταξύ των χωρών του Νότου οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται απειλή από την εξέλιξη αυτή. Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Coldiretti, θα μπορούσε με την εξέλιξη αυτή, ένα μεγάλο βιομηχανικών προτύπων γαλλικό οινοποιείο να αγοράζει χύμα Chianti Doc και στη συνέχεια να το νερώνει, να φιλτράρει το αλκοόλ και να το πουλά ως Chianti Doc χωρίς αλκοόλ. Υπέρμαχος του μπλοκαρίσματος της μεταρρύθμισης και ο έμπειρος Ευρωβουλευτής Πάολο ντε Κάστρο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το να φτιάχνεις ένα προϊόν χωρίς αλκοόλ από χυμό σταφυλιού για να το πουλάς σαν υποκατάστατο σε μουσουλμανικές χώρες ή στην κοινότητα που αγκάλιασε και την μπύρα χωρίς αλκοόλ, βγάζει κάποιο νόημα. Το να το επεκτείνεις αυτό και στα προστατευμένα με γεωγραφική ένδειξη κρασιά είναι ακατανόητο και καταστροφικό». Ο ίδιος μοιράζεται την άποψη οινοποιών που δεν θέλουν καν να πλασάρεται ως κρασί το προϊόν αυτό και αποκαλύπτει ότι σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές κρατών μελών που διαφωνούν, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα παράθυρο ώστε να ακυρώνεται σε εθνικό επίπεδο η ευελιξία αυτή.