Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέους δρόμους αναζητά στο Μοσχόμαυρο και στο Ασύρτικο αμφορέα το Κτήμα Βογιατζή

Νέες εκφράσεις και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του Μοσχόμαυρου διερευνά αυτή την περίοδο το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης. «Το Μοσχόμαυρο είναι μία ποικιλία που προέρχεται από τη Σιάτιστα και προσπαθούμε να την ενσωματώσουμε στην παραγωγή μας», λέει ο Νίκος Βογιατζής επικεφαλής του Κτήματος.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία ποικιλία που μπορεί να λάβει τη θέση του Merlot, αντικαθιστώντας το σε χαρμάνια κρασιών όπου συνυπάρχουν για παράδειγμα το Ξινόμαυρο και Merlot. «Αυτό που επιδιώκουμε επίσης είναι να εισάγουμε τη στρογγυλάδα του Μοσχόμαυρου και να εξισορροπήσουμε τα έντονα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου».

Το Κτήμα Βογιατζή προχώρησε πρόσφατα σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ενώ έχει εγκριθεί η άδεια για φύτευση 10 στρεμμάτων Μοσχόμαυρου. Σύμφωνα με τον Νίκο Βογιατζή οι πρώτες φυτεύσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Φέτος θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά η οινοποίηση Ασύρτικου εσοδείας 2022 από τσιμεντένιους αμφορείς. «Θα εμφιαλώσουμε ένα μονοποικιλιακό κρασί, το οποίο έχει δείξει εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας θα αντικαταστήσουμε το Ασύρτικο δεξαμενής που συμμετείχε στην ετικέτα του Λευκοτσικνιά. Πρόκειται για μία ετικέτα που παράγεται από 100% Ασύρτικο, όπου μέχρι πρότινος το 80% ήταν κρασί δεξαμενής και το υπόλοιπο 20% ωρίμαζε για ένα διάστημα σε καινούργια βαρέλια».

Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1997, όταν ο Γιάννης και ο Νίκος Βογιατζής αξιοποίησαν την περιουσία που είχαν από τους παππούδες τους μετά την επιστροφή του πρώτου από τη Γαλλία κατά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στην οινολογία. «Ξεκινήσαμε σταδιακά να στήνουμε τον αμπελώνα. Στην αρχή φυτέψαμε πολλές ποικιλίες, ενώ στην πορεία καταλήξαμε σε κάποιες συγκεκριμένες, απορρίπτοντας κάποιες άλλες. Οι κύριες εξ αυτών είναι ο Τσαπουρνάκος και το Ξινόμαυρο που αποτελεί έναν κλώνο που αποδίδει τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας», λέει ο κύριος Βογιατζής. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις ανέρχονται στα 100 στρέμματα, ενώ το Κτήμα μισθώνει εκτάσεις και από τρίτους, τις οποίες καλλιεργεί, περίπου 20 στρέμματα. Η ετήσια παραγωγή σε φιάλες αγγίζει τις 130.000.

Ο Τσαπουρνάκος είναι μία κατηγορία Cabernet Franc, η οποία έχει ενσωματωθεί πλήρως στην περιοχή. «Επιπλέον έχουμε κατασταλάξει στο Ασύρτικο και τη Μαλβάζια από τις λευκές ποικιλίες και στις ερυθρές σε Ξινόμαυρο και Τσαπουρνάκο. Ταυτόχρονα, κοιτάζουμε να δημιουργούμε διάφορα χαρμάνια από αυτές τις ποικιλίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το χαρμάνι Ξινόμαυρου-Μοσχόμαυρου».

Σήμερα το οινοποιείο του Βελβεντού παράγει τις ετικέτες «Τρεις Ευχές», λευκό και ερυθρό, όπου το δεύτερο αποτελεί χαρμάνι Ξινόμαυρου, Merlot, Cabernet Sauvignon. Επίσης, παράγει το ροζέ «Μίας Πεταλούδας Τίναγμα», όπου συμμετέχουν ο Τσαπουρνάκος, το Ξινόμαυρο και το Μοσχόμαυρο. 

Το Κτήμα Βογιατζή θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού στο οινοποιείο με την προσθήκη νέου ψυκτικού θαλάμου, ενώ θα προβεί και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας των επισκέψιμων χώρων του οινοποιείου, ενώ ήδη εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του κτιρίου, τα οποία καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αριθμούς

Σύνολο καλλιεργούμενων στρεμμάτων: ~120

Φιάλες: 130.000/έτος

Νέες φυτεύσεις Μοσχόμαυρου: 10 στρέμματα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...